recenze

Mage Craft

Mage Craft

Originální a skvěle hratelné RPG,které nabízí svižný herní systém, mnoho možností vylepšování postavy a desítky nejrůznějších kouzel, od fireballů přes magické štíty až po vyvolávání příšer bojujících po vašem boku. Zkrátka takové freeware Diablo!
A máme tu další skvělé RPG, jehož autorem je tentokrát mezi gamemakeristy velice známý Darthlupi, z jehož tvorby si můžeme připomenout třeba Raging Skies nebo Legend of Shadow. Rozhodně ale neodvracejte svůj zrak jen proto, že se jedná o "další gamemakerovku"! Mage Craft vám právem dokáže, že i v tomto nepříliš profesionálním vývojovém prostředí lze udělat výborně hratelnou a originální gamesu.

Altanské Impérium válčilo s Republikou Jang již dlouhá léta a pod záminkou šíření svobody a lidskosti se snažilo si tuto zemičku podmanit. Mnoha tisícové ztráty na obou stranách neukončily zbytečné krveprolití a další nevinní lidé padli za oběť válečné mašinerii. Ty ses stal už ve svých pěti letech sirotkem, když byli tvoji rodiče zabiti křižujícími armádami, a rozhodl ses Altanům pomstít - nechal ses naverbovat. Brzy však tvou četu navštívil čaroděj, dělající testy magických schopností mezi branci, a ty ses se tak dostal na magickou školu. Dlouhé studium přinášelo své ovoce a brzy jsi ovládl všechna základníodvětví. Co by to ale bylo za příběh, kdyby tam nějak nefigurovala ženská :o). Zamiloval ses totiž do studentky Lisy, se kterou jste původně byli velkými soupeři a předháněli jste se v různých prvenstvích. Lisa však hned po dokončení studia dostane nelehký úkol - infiltrovat ostrov, na kterém Altané budují jakousi supertajnou zbraň. Ani po dvou měsících se však výprava neozývá, a ty proto i přes nedokončené vzdělání opouštíš školu a vydáváš se ji zachránit...

Kde končí příběh, tam začíná hra, alespoň tak tomu je tentokrát. Ocitáte se v jeskyni a máte před sebou ještě práci. Svého hrdinu vidíte ve 2D pohledu shora a klasicky pomocí šipek se pohybujete po mapě. Levým tlačítkem myši sesíláte kouzla (zpočátku máte k dispozici pouze jedno). Celý herní systém je velice chytře vymyslen a rozhodně vás nebude nudit. Dynamické ovládání a hratelnost je přijemně kombinována s rpg vývojem postavy. Po zabití nepřítele můžete sebrat malý modrý krystal, přidávající určité množství zkušenostních bodů. Po dokončení (= opuštění) mapy se dají tyto body rozdělit mezi nejrůznější vlastnosti, od počtu životů přes rychlost regenerace many až po sílu kouzel a přivolaných bytostí. S každým navýšením vlastnosti se zároveň zvyšuje i počet zkušenostních bodů nutný k dalšímu navýšení. Můžete se tak specializovatna útočnou magii, ale stejně tak není vůbec špatné spoléhat se na sílu a kouzla vámi vyvolaných přišer nebo třeba zvyšovat zejména počet životů a magický štít a stát se tak chodícím tankem. Cest je v tomto ohledu skutečně mnoho a experimentovat s nimi se vám určitě bude líbit.

Originálním prvkem je, že je možno každou mapu opakovat do aleluja bez prakticky jakéhokoli postihu. To stejné platí, pokud uprostřed úrovně zemřete - nic se neděje, zkrátka pokračujete od posledního savu dál. Zkušenosti vám zůstávají! Zdá se vám nějaká úroveň moc těžká? Vraťte se do nějaké předchozí, nasbírejte zkušenosti a naklusejte zpět silnější než původně. Díky tomu dostává hra velice volný ráz, a ačkoli jsou některé levely opravdu tuhé, není čeho se bát, protože můžete kdykoli trénovat v misích předešlých. Jednotlivé mapy se bohužel příliš neliší (zejména pokud je několikrát opakujete), ale vždy narazíte na nějaké malé zpestření - nové kouzlo, neočekávaní spojenci... Občas se také mění terén a samozřejmě nepřátelé ;). Když už jsem nakousl kouzla, musím říct, že se na nich autor vskutku vyřádil. Postupně se vám jich odhalují desítky a jejich repertoár sahá od obyčejných střel (některé jsou naváděné, jiné nepřátele otráví nebo zmrazí...) přes štíty a podobné vychytávky až po nejrůznější vyvolávací rituály. Po vašem boku tak bude stát třeba skřet, víla nebo nymfa.

Celkově mohu jen chválit. Jako snad u každé dlouhé gamesy (hrací čas tu činí mnoho desítek hodin!), i zde se po nějaké době dostaví stereotyp. Přesto vás ale Mage Craft jen tak neomrzí, protože má opravdu co nabídnout - originální RPG systém, výbornou hratelnost a desítky kouzel k objevování. Grafika je poměrně slušná, plnící svůj účel na sto procent. Hudba je zde celkem milým překvapením a na freeware je skutečně kvalitní, trošičku mi připomíná třeba Diablo. Sečteno a podtrženo, pokud si chcete zahrát jedno trochu volnější a arkádově pojaté rpgéčko, není snad ani lepší volby!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Alhamain | 31.07.08 v 15:31

Hra je to hodně zajímavá, ale nedodlaná v obtížnosti. Po první vstupním levelu který se s hráči napárá je potřeba 10-20x opakovat následující sva (kterýkoliv z nich) a nabrat dost zkušeností, aby vůbec tyto šly dohrát. A i tak je to až do dobytí nemrtvého hvozdu opruz, neboˇaž v něm se nacházejí botky, které zrychlí hrdinu a dají boji nvou tvář.

Clkově si ymslím že je dobré naprosto se vykašla na summon - už tak je potřeba zvyšovat jiné skilly a tohle se tolik neužije.

Jinak ale hra stojí za dohrání, když už člověk překlepe první 4 hodiny hraní jen opakováním prvních levelů.

Jinak za užitečná kouzla považuji z útočných základní střelu, odrážecí kouli, meteor a padající balvan, ze štítů základní a pak ohnivý (ten nestojí manu!). Zbytek se dá vypustit bez ztráty hratelnosti.

ondra | 12.12.05 v 17:45

Čus,jak se to pouští nějaká ta hra vole.

Motin | 01.12.05 v 15:06

/home/drcimagi/public_html/includes/database.mysql.inc

Free | 05.09.05 v 16:14

Přirovnávat tuto pitominu k Diablu může jen tupý mozek. Diablo je super - tohleto herní pometlo je stupidita se vším všudy. A 2D grafika ? Pro negramotné blbečky. Ahooooj

FrEnky | 12.07.05 v 07:57

Tato hra je zatial to najlepsie co sa na RPG freewarovom nebi objavila. Skvela hratelnost, obtiaznost sa mozno zvysuje viac ako by mala ale neva. Typi a triky : martin, ked sa sa zasekol niekde a vsetko si prehladal, musis skontrolovat ci si nasiel aj kuzlo, pretoze ak sa tam nachadza kuzlo a ty si ho neobjavil nepusti ta dalej ale ak si ho nasiel, tak chod okolo kraja mapy a hladaj prechody ! Pustik : pri ladovom obrovi som mal zaciatocne kuzlo, mana shield a acid kuzlo ! pouzivaj striedavo acid a zakladne a pri troske stastia sa zasekne v strome a ty ho navadzanim zabijem /a ziskas ring of mana/ blee tolko zatial...ak xcete vediet viac o tejto naj gameske , piste ....

martin | 26.06.05 v 20:46

hej poradte mi jak se to ovlada vim jenom sipkama a strilet jedno kouzlo jinak nevim jak se dostat do dalsiho levelu skoncil jsem jen v nejakem bilem prostredi a nevim jak dal tak prosim napiste mi na e-mail martin.krcho@centrum.cz co nejdrive pppppprrrrrrroooooossssssiiiiiimmmm !!!!!!! bud te kamosi.

Stain | 06.03.05 v 14:48

Přijde mi to hardwarově moc náročný, frustrující a když je tu ShadowFlare a Abaddon, tak nevidím důvod, proč se spokojit s tímhle

Puštík | 09.02.05 v 21:22

Pomožte mi prosím někdo jsem zaseklej u ledního obra a nevim jak dál!!!Pošlete mi vyvolávací kouzlo:PROSÍM

Racknee | 02.02.05 v 17:49

Fajn gamesa, ze zacatku trochu problemy s chozenim a dezorientace, ale v poho. Hodne brzo zaacne bejt docela tezka, ale je to tak akorat. Zatim sem na zacatku, ale rozhodne stoji za stahnuti, 4,5 neni ani pro modemare prilis velky.

Kaleta | 30.01.05 v 11:14

No ještě je třeba zveřejnit Raging Skies a SpoonPage, to jsou taky docela dobré gamesy.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce