recenze

Bezz

Bezz

Pancéřovaná včelička s plazmovým dělem místo žihadla je sice trochu zvláštní kombinace, ale proč si v této arkádě jejím prostřednictvím nezabít pár vlezlých brouků ? A že tahle DOSová klasika vtlačí slzu do oka každému hernímu nostalgikovi, to je prostě fakt....
Ti z nás, kteří pamatují zlaté časy DOSu (kdy Wokýnka ještě ucmrndávala do plenek :-)), si určitě vzpomenou na překrásnou VGA grafiku v rozlišení 320x200 a na veškeré ty romantické shluky pixelů pohybující se různými směry, které tvořily ve většině případů opravdovou a hlavně HRATELNOU hru. Dnes se spolu podíváme na projekt, který jakoby vykopán z prastaré hrobky vyvstanul na našich monitorech jako pravý Fénix z popela.

Beez je nádherně zkomolené anglické slůvko označující pilné včeličky. Ne že by Bees bylo nevhodné, ale autor stejnojmenné hry - Janne Kivilahti - si vzal za cíl odlišit se, což se mu, alespoň v tomto případě, celkem vzato podařilo.

Hlavním hrdinou je včelí sameček, který ovládá mimo své geneticky získané vlatnosti také svou mimořádně nadanou zbraň (vlastně zbraně - např. machine gun, ping-pong plasma, lazzzer, grenades....), se kterými se vydává zachraňovat včelí svět. A co by to bylo za svět, ve kterém by chyběl nějaký ten nepřítel !!! Jak správně předpokládáte, je přítomen i v této hře a rozhodně není sám... Tlupy zlotřilých zelených broučků s bazookami v pacičkách, kteří se svými tupými hmyzími sosáky křižují dvoudimenzionální svět za jediným účelem - zabránit hlavnímu včelímu hrdinovi dostat se hlouběji a hlouběji do labyrintu a splnit úkol. Upřímně řečeno, oni to nejsou jenom unifikovaní jednodruhoví hmyzoidi. V labyrintu se můžeme setkat s Banzai Moskytem, Dračí nebo Freak Mouchou, či dokonce s Atletickým Mravencem.

Pokud jde o úkoly připravené pro hlavního hrdinu... Základním kamenem všeho dění ve hře je briefing, ve kterém se dozvídáme, jaký typ mise na nás právě čeká. Od obvyklého "najdi východ" přes "zachraň včelí vajíčka" až po, dnes již řádně provařené, "kill them all". Je jasné, že všechny výše jmenované úkoly mají jedno společné, totiž PŘEŽÍT neustálé nájezdy hmyzích vetřelců.

Na závěr poněkud poodstoupím od vzletných výrazů a budu se striktně držet faktů. Tato klasická arkádová střílečka je dle mého názoru DOBŘE hratelná, i když není zrovna z nejlehčích. Hra má 3 základní módy obtížnosti, které se liší, mimo jiné, v počtu úrovní a typech bonusů. Od "easy" s 15 levely po "hard" s 21 levely. Miliónkrát stejné téma "jdi (v tomto případě i leť), něco vykonej, střílej a nenech se zabít" určitě rozdělí hráče na dvě skupiny. Lidé v první skupině, kteří se budou podivovat nad z dnešního hlediska hrůzostrašnou grafikou, nad decentími problémy se zvukem pod Wokýnky a nad provařeným námětem, tuto hru nainstalují (pokud jim to jejich namlsaný žaludek dovolí) a po prvním neúspěchu s hmyzími bojovníky hru jednoduše smáznou. Mezi kamarády ji lehce pomluví a zapomenou. Druhá skupina, ke které se hrdě hlásím i já, budou tuto hru s nostalgickou slzou na víčku pařit do aleluja. A dá-li bůh trochu času navíc, tak i opakovaně.

stáhnout hru
Marian

autor
/ Marian

Skóre

75 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =


galerie