recenze

A very special dog

A very special dog

"Pes, nejlepší přítel člověka!", huláká na nás staré přísloví, které má jistě pravdu. V téhle gamesce si roli jednoho takového průměrného štěkajícího chlupáče vyzkoušíte na vlastní kůži. A můžu vám říct, že mnohdy, alespoň dle záludností tohoto titulu, není o co stát...
A very special dog je poměrně originální a nenásilná (ano, opravdu v ní neteče krev - teda když se nikomu nezavěsíte za rukáv) gameska od pánů ze studia Sinitrena, které se tak nějak na ty nenásilné tituly zaměřuje. Ano, freeware, ve kterých nikdo prakticky nic neriskuje, bývá více či méně originální docela často, ale většinou ne freewarovky Německé, které se v prvních letech nového milénia nechvalně proslavilo spíše hrami, jenž zhruba potisícáté kopírují Age of Empires a datadisky za plnou cenu. Ale od toho jsou na světě výjimky, které jak známo potvrzují pravidlo, a tak jako to Piranha Bytes zlomili svým Gothicem, proč by se to nemohlo povést někomu, kdo své nápady převádí do světa jedniček a nul z čisté lásky...

Ale už k samotnému hernímu konceptu. Jak jsem řek a jak je podle názvu jasné, jste pes. Pes, který má svůj chtíč, svoje potřeby... Však ty chlupaté potvory znáte. Chcete na procházku? Přesvědčte páničku! Nebo pána, zabořeného v lejstrech. Vaše herní možnosti připomínají tak trochu to Japonské heblo Tamagochi; můžete s tím psiskem jíst, kousat rodinné nepřátele, sbírat věci do jakéhosi psího inventáře nebo třeba žadonit. Jak s tím vším naložíte je jen a jen na vás.

Grafika je pohříchu nic moc, nejspíše ve vás nebude evokovat nic dobrého, maximálně tak vzpomínky na nehezké VGA. Ale grafikou jsou hry sotva živy, zvláště freewarovky. Zvuky autoři vyprodukovali v RPG Makeru. A její nevinné melodie prostupující hrou tam přesně zapadají.

A very special dog je hra archaicky vyhlížející, originální a hlavně poměrně chytlavá. Nejednou se u ní tak nějak dobrácky usmějete a to je dobře. Pokud se zrovna neřídíte heslem, že v každé hře musí být krev a sem tam nějaké vyhřezlé střívko, berte. A jak žádá autor, kdybyste příšli na něco, co podle vás není nic jiného než čistočistý bug, nahlašte to přes e-mail pánům autorům tak, jak o to sami prosí. Mail je uveden v readme. ;-)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Lucka | 31.05.06 v 20:52

Prosím vás, poradil by mi někdo, co mám udělat, aby mě vzali na procházku? Děkuji.

iva | 18.03.06 v 17:17

co mam urobit aby ma pozvala na prechadzku!


galerie

A very special dog A very special dog A very special dog