recenze

Worms Breakout

Worms Breakout

Oblíbení červíci se zase vrací na naše monitory, tentokrát ve formě povedeného arkanoidu, který by ve vaší sbírce neměl chybět. Spousta zbraní, vylepšení, bonusů a speciálních schopností a hlavně hojný počet úrovní vás zaujme na hodně dlouho!
O oblíbenosti wormíků se už ví nějakou tu dobu a není tak divu, že her s červí tématikou stále přibývá. Tentokrát je máme zpracované jakožto arkanoid. Základní princip je stejný jako u ostatních arkanoidů - ovládáte pálku, nebo v tomto případě loďku, od které musíte odrážet míček a trefovat s ním pestrobarevné cihličky, ale nenechat jej propadnout dolů. Co je ale jiné?

Tak především jsou to všudypřítomné wormí prvky - veškerá grafika (snad až na samotné kvádříky) je z wormů prostě vypůjčená a podle toho to také vypadá. Navíc je na loďce červík a i zbraně, které používá, jsou jak svým účinkem, tak svým grafickým zpracováním z wormů převzaté. Nebudu se tady rozepisovat o tom, zda je to morální takhle tak trochu vykrást nějakou hru, koneckonců jedná se o freeware a autoři to dělají pro nás, hráče, takže komu by to vadilo, ne? Ve všech ohledech totiž shledávám použití prvků původní série jako velmi podařené. Možnost střelby z nejrůznějších zbraní přidává možnost taktického plánování kdy, co a jak použít a sbírání bonusů vše příjemně oživí.

Váš arzenál získáváte při sbírání bedniček, které občas vypadnou ze zničených cihliček, a setkáte se tu s celkem osmi různými zbraněmi, které, až na jednu, již určitě z originálních wormů znáte - například si uveďme klasickou bazuku, svatý granát nebo třeba brokovnici. Bohužel musím říct, že žádná z nich není příliš účinná a tak je spíše než na nějaké globální ničení kvádříků využijete na doražení několika posledních, které se už kuličkou trefují špatně. O něco lepší je situace u bonusů. Ty stejně jako zbraně získáváte při sebrání bedýnky. Náhodně pak dostanete nějakou ze speciálních schopností, mezi nimiž je nejen klasické zvětšení či zrychlení "loďky", ale také takové vychytávky jako třeba "sprcha bedniček", kdy z nebe začnou padat zbraně.

Celkově na mě Worms Breakout zapůsobilo dobře. Ač se jedná o obyčejný a po nějaké době stereotypní arkanoid, jistě vás na dlouhou dobu upoutá a to nejen díky enormnímu počtu misí (20 úrovní ve dvou různých světech), ale hlavně kvůli již několikrát zmíněným bonusům, vylepšovákům a zbraním. Technická stránka díla je velice slušná a pominu-li to, že nic není původní, mohu ji jen chválit. Pěkná grafika, zvuky i hudba. Co dodat víc? Snad jen, že jedna z nejdůležitějších vlastností všech her - hratelnost - na moc vysoké úrovni není. Jednotlivé levely jsou docela zdlouhavé a navíc poměrně obtížné, takže každou chvíli umíráte a musíte začít znovu od začátku. Přesto ale tento titul doporučuji alespoň vyzkoušet, přinejmenším pokud máte gamesy s tématikou militantních červíků rádi...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

cifi2408 | 11.02.07 v 17:52

zeslo by se poradne worms

G.K.P | 31.05.05 v 18:05

Totální blbost!!Myslela jsem že to bude opravdové Worms!!

vlada havel | 12.10.04 v 15:12

bezva

TP | 22.09.04 v 20:23

No, tak se mi zdá, že někdo obšlehnul komerční Wormí arkanoid Worms: Blast!, a to celkem dost podobně.

Sosol | 21.09.04 v 18:14

Ohledně těch zbraní - pokud si to dobře pamatuju, tak nejdřív musíš vybrat zbraň, kterou chceš použít (číslem, prostě třeba jako v akčních hrách) a pak vystřelíš Spacem... Jinak ty speciální bonusy se používají samy...

Dizza | 21.09.04 v 12:50

Nedaří se mi použít bonusy klávesou Enter?Jsem z toho jelen.


galerie