recenze

Čerto

Čerto

Dlouho očekávané české akční RPG Čerto je tu! Jak se naplnily naše předpoklady a naděje vkládané do tohoto dva roky vyvíjeného rozsáhlého titulu? Přesvědčte se sami - již teď mohu říci, že zklamání se rozhodně nekoná!
Různých arkád, akčních hříček a podobných her je na freeware scéně na tisíce, což se rozhodně o žánru RPG říci nedá, a možná právě proto je každý takovýto vyvíjený titul bedlivě sledován okem hráčů i redaktorů herních magazínů. Nejinak tomu bylo i v případě Čerta a troufám si tedy říci, že v naší recenzi neslyšíte o téhle gamesce poprvé. Asi se teď ptáte – byl tedy rozruch v tomto případě oprávněný?

Začneme pěkně od základu, kterým je v případě rpgéček propracovaný příběh. Nechci být poslem špatných zpráv hned v úvodu, ale vězte, že příběh zde není hlavní tažnou silou. Zápletka působí jako klasický fantasy odvar – nevíte, kdo jste, ocitáte se na jakémsi ostrově a ujímá se vás místní šaman, jehož učedníkem se stáváte. Pomalu plníte jím zadané úkoly a odkrýváte trochu více z vlastní minulosti a z herního světa. Ten je bohužel dle mého dost nedotažený, spousta okolností není zrovna dobře pojata a hlavně nepřináší vůbec nic nového. Ve stručnosti se dá říci, že se vše točí kolem temného pána, který s pomocí magie, skupin nekromantů a armády robotů usiluje o stále větší moc a trnem v oku mu je mimo jiné i váš ostrůvek. Možná by se z toho dalo vyčerpat mnohem více, nicméně zde tomu tak není a vše kolísá někde na hranici parodiálního a vážného ladění. Nutno ovšem říci, že spousta vtípků je skutečně dobrá a občas se jedná o opravdu nezapomenutelné situace či hlášky – namátkou uvedu například quest pracovně nazvaný Alej neřesti, v němž je vaším úkolem vykácet skupinku stromů, vysázených nekromanty do tvaru sprostého obrazce :o). Jednotlivé herní postavy jsou dost osobité, zejména věčně zhulený šaman nebo trochu zvláštní věštkyně. Občas jsou fóry vydařené, jindy se zase spíš jedná o trapné pubertální vtípky. Velká část hry tedy na příběh a kvalitu rozhovorů rozhodně nesází, jde tu hlavně o zábavu, humor a akci bez zbytečného zdržování. Karta se obrací v závěru celého díla, kdy se v kobkách temného pána pomalu seznamujete s vlastní minulostí a vaším osudem a v úvahovém outru se nejspíš do situace vašeho hrdiny opravdu vžijete a pochopíte výjimečnost onoho okamžiku.

Herní systém je navržen dosti originálně a musím říci, že i docela dobře, ač mu na chuť hlavně zpočátku asi nepřijdete. Ovládání a některé principy nejsou zrovna intuitivní a chvíli potrvá, než si na vše zvyknete, o to více si však tohle všechno budete ke konci vychvalovat. Na výběr jsou tři jedinečné postavy s naprosto odlišným stylem hry (mág, ninja a voják) a různorodými schopnostmi – takový voják disponuje pěknou flintou, s níž samozřejmě umí zacházet a jak postupujete po levelech, získává nové způsoby střelby (rozptýlená střela, zápalné či mrazivé náboje...). Ninja může pro změnu mlátit protivníky svou tyčí, vrhat smrtící shurikeny a mimo to ještě disponuje docela pěknými kouzly. Mág je pak třešničkou na dortu pro zkušenější hráče, začátek je pro něj extrémně obtížný, nicméně později má z celé svaté trojice největší arzenál kouzel a schopností. Nejprve budete asi trochu překvapeni, že zde nejsou žádné zkušenosti. Po levelech totiž nepostupujete zabíjením nepřátel, ale pouze plněním příběhových úkolů. Za splnění každého jste povýšeni o jednu úroveň, získáte trochu many a životů, vaše stávající kouzla zesílí a často i dostanete nějaké pěkné kouzlíčko nové. V tomhle Čerto skutečně nezklamalo, variabilita všemožných skillů je opravdu velká a to i v rámci jednoho povolání. Každé kouzlo je unikátní, účinky jsou různorodé a vizuální efekty taktéž. Vše se vždy krásně rozprskne, všude spousta světel a částicových efektů, oheň, jiskry... zkrátka freeware pastva pro oči, bohužel na úkor krvavých hardwarových nároků. Osobitě je pojaté také ukládání pozic – každý save vás totiž stojí počet „duší“ přímo úměrných vašemu levelu. Zmíněné duše pak získáváte zabíjením potvor (1 potvora = 1 duše) a musíte s nimi celkem šetřit, abyste se neocitli v situaci, kdy prostě nemůžete hru uložit. Dušičky pak slouží ještě k jedné významné věci a tou je levelování. Po splnění levelového questu totiž nedostáváte manu a životy jen tak, ale úměrně počtu duší, které máte. Před finišem každého úkolu tedy doporučuji naplnit míru duší do maxima, jinak toho při postupu krom vylepšení skillů moc nedostanete. Samotné souboje jsou řešeny docela dobře, sice také trochu trvá si na ně zvyknout, ale později už jde vše jako po másle a akce vám rozhodně chybět nebude. Druhů nepřátel je mnoho a dost se liší svým chováním i silou, takže máte o zábavu postaráno.

Za nepříliš milou vlastnost považuji naprosté ztmavení obrazovky v podzemních dungeonech – slouží to sice k navození atmosféry, ale bohužel není skoro nic vidět a chtě nechtě si stejnak hru zase zesvětláte :o). Nemalým záporem je také časté zasekávání se o různé objekty – o nepřátele, o stěny, o stromy... zvlášť to naštve, když letíte na koberci a náraz do čehosi vám úplně změní letovou trajektorii. A už se dostávám k největšímu problému hry, kterým je zdlouhavý a nudný začátek čítající hromady nicneříkajícího textu, průtahy v nezáživných questech a malou množinu dostupných skillů. Zkrátka a dobře, počáteční obtíže budete muset překousnout, protože v druhé části vše nabírá pekelné otáčky, kdy prolézáte jeden dungeon za druhým, vyhýbáte se zákeřným pastem, kosíte hromady potvor a v neposlední řadě také řešíte všemožné logické chytáky. Ty mě velice mile překvapily a zaslouží si poklonu, protože v takovém množství a s tolika nápady jsem něco podobného u freewaru titulu dlouho nezažil.

Na závěr si všechno trošku shrneme – máme tu rozsáhlé a ambiciózní české RPG s velmi netradičním přístupem snad ke všem jeho stránkám. Povedený systém zlepšování postavy, jedinečnost každého povolání, kvalitní akční prvek, občasný vtípek, mnoho rozlehlých propracovaných dungeonů s různými hádankami a logickými problémy a mistrné vyvrcholení celého díla, to vše hraje Čertu do noty. Málem bych také zapomněl na vskutku skvělý výběr hudby – podmanivé melodie provázejí celé vaše dobrodružství a zejména některé skladby vytvářejí naprosto nezapomenutelnou atmosféru (jmenovitě třeba úryvek Abandonu od Richarda Marchanda). Naproti světlé straně stojí ne zrovna zdařilý začátek, přespříliš lineární vývoj postavy, obrovské nároky na výkon systému, zdlouhavé přesuny mezi jednotlivými questovými lokacemi, trochu slabší texty a v jistých ohledech také známky nedostatečného betatestingu (zbytečné bugy a nevyváženost některých kouzel, což snad autoři v novějších verzích opraví). Inu, volba je jen a pouze na vás!

Díky rozsahu celého díla a obtížnosti některých částí jsme pro vás připravili Průvodce hrou, v němž kromě univerzálních rad a tipů naleznete také schématickou mapku a popis jednotlivých úkolů krok za krokem.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Petulinda

Petulinda | 12.11.17 v 14:23

text příspěvku

PavelH

PavelH | 03.12.16 v 01:24

Super hra.

kowtnaak | 03.11.08 v 12:08

je to dobrý ale je to hodně zabugovaný

Johnny.cz | 26.08.06 v 23:10

dost lidí používá slovo pubertální jako nadávku (asi nevědi co to znamená) doufám že ty ne

Lokutus | 11.04.06 v 22:19

Intro + půl hodiny hraní mě vyléčilo... ale nebudu tvrdit, že se to někomu nemůže líbit. Na mě je to ale moc pubertální!!!


galerie

Čerto Čerto Čerto Čerto Čerto

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce