recenze

A little sci-fi in One minute in life Assassin

A little sci-fi in One minute in life Assassin

Volné pokračování zajímavé textovky One minute in life: Assassin se konečně dostává na naše monitory a mojí milou povinností je vám o něm říci pár slov. Tentokrát budete v roli vědce řešit velmi vážný problém, který může vyústit až v ovládnutí světa..
Textovky jsou i v dnešní, střílečkami poznamenané, době vcelku populární. I když mají svojí éru už dávno za sebou, přesto se najde spousta nadšenců, kteří dokáží vytvořit několik kvalitních kousků. S touto myšlenkou jednoho mého kolegy, který si nepřeje být jmenován (a já to Sosolovi rád splním ;o)), musím jen souhlasit. Nedávno si vzal na svá bedra velmi zajímavou úvahu o tomto, zda-li mají textovky, i v dnešní době, šanci na přežití. Moje úvahy ale raději odložme na příhodnější chvíli a pojďme se věnovat hlavnímu tématu – recenzi na textovku A little science fiction in One minute in life Assassin.

Jako správní příznivci textovek si jistě vzpomínáte na hru One minute in life: Assassin, nabízející vám možnost okusit život nájemného vraha. Tvůrci vsadili na velmi zajímavé téma, bohužel samotné zpracování trochu pokulhávalo a výsledek byla průměrná gameska. Ta si ale, i přes nedostatky, našla spoustu příznivců, jenž vydání druhého dílu potěší asi nejvíce.

Jak jsem již zmiňoval, jedná se o volné pokračování, které má s původní gameskou společné jen opravdu málo. Ocitáte se v roli jednoho vědce, jehož náplní práce je vývoj systému OMILA, jenž se má stát dokonalou simulací virtuální reality, sloužící pro výcviku tajných vládních jednotek. Vývoji věnoval vědec téměř celý svůj život, stálo ho to spoustu úsilí, přemáhání a o to víc ho nepotěšil vyhazov z práce těsně před dokončením projektu Omila. Bohužel vědec zjistil, že vyhazov není jeho jediný problém. Více už ale raději neprozradím. Gameska není stejně jako předchůdce čistokrevnou textovkou, ale tradiční gamebook. Bohužel trpí stejně jako předchůdce neduhy, z nichž asi největší je setsakramentsky velká lineárnost, což by zase až tak nevadilo, jen kdyby hra nebyla dosti krátká! To mě bohužel celkem zklamalo. Do hraní jsem se pustil opravdu s nadšením, hltal jsem řádky kvalitního textu, ale moje nadšení skončilo po necelé půlhodince poctivého hraní, kdy se mi na obrazovce objevil magický nápis Konec. Taky jsem čekal, že tvůrci přijdou s něčím novým. Bohužel marně! Žádné RPG prvky tedy nečekejte. K tvorbě byl použit stejně jako u předchozího dílu program Flash MX, což na hře zanechalo velmi pozitivní a hlavně moderní dojem.

Tak a to je vlastně vše, co vám může hra nabídnout. Jestli máte rádi původní díl nebo hry s podobnou tématikou, od stažení vás asi jen těžko odradím. Ovšem příliš si od toho neslibujte.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Wolvering | 19.07.06 v 23:07

to je příšerný nic horšího sem nehrál

Pisciotta | 13.12.04 v 07:48

Zdraví,
z vlastních zdrojů(trochu znám autory této textovky) jsem zjístil, že se právě dělá na pokračování, jde o 3D adventuru před událostmi prvního dílu. Screny a info je na www.virtualworld.juricek.net .

Drake | 17.10.04 v 17:45

nema to s prvnim dilem vubec nic spolecneho

Drake | 17.10.04 v 17:44

tak sem to zkusil hrat znova abych si byl jist tim ze to neni to co ma byt. a protoze nemam rad sprosta slova tak to vypada asi takro : tato hra je ta nejhorsi ******** mezi textovkami

Radek Tomášek | 16.10.04 v 07:54

To jsem vážně rád, že se to takhle vysvětlilo :). Včera jsem měl vážně hodně mizernou náladu a bohužel jsem váš příspěvek pochopil trošku blbě. Takže se Vám tímto omlouvám. S tím gamebookem máte asi pravdu. Myšleno to bylo skutečně jako výběr systému odpovědí, ten výraz "kvalitní" tam asi vážně taky nemusel být. Jinak se tedy ještě jednou omlovám, na tyhle věci si budu dávat větší pozor.

Grygar the hvězdář | 15.10.04 v 22:03

Kritika vaší recenze spočívala pouze v absurdnosti vámi použitého přirovnání ke gamebooku, i když jste tím měl zajisté na mysli systém výběru odpovědí, ale i tak mi to přijde dost nepřiměřené, a potom výraz "začíst se do kvalitního textu" jenž jste použil rozhodně není možno v tomto případě aplikovat, to jistě sám uznáte.

Grygar the hvězdář | 15.10.04 v 21:57

Vážený pane Tomášku, moje kritika nebyla míněna k vaší recenzi, ale k oné hře. Proboha, nejsem takovej rejpal, abych recenzoval něčí recenzi! Opravdu jsem neočekával, že by mohlo dojít k takovéto mýlce!

Radek Tomášek | 15.10.04 v 16:32

Tak hele pane Grygar, sice textovky nejsou můj denní chleba, ale v životě jsem jich hrál dost na to, abych dokázal svépravně posoudit to, že tahle gameska je na tom opravdu špatně a za vším, co jsem tam napsal si pevně stojím!! Že Vám některé věty připadají nesmyslené ??? Mě se teda na nich nic nesmyslného nezdá!! To jestli jsem nadržený grafoman nevím, ale jestli jo, tak Vám po tom může být putna! A jestli se Vám náhodou nelíbí styl psaní mých recenzí, tak Vás nikdo nenutí je číst!

Belgarion Kolder | 15.10.04 v 12:32

Co očekáváte od půl mega? Já to samý, co minule: půlhodinku zábavy. Pak se stejně vrhnu na Morrowinda .-)

Grygar the hvězdář | 14.10.04 v 20:19

Autorovi recenze musím oponovat hned v několika věcech. Tato hra sice vypadá na pohled pěkně, ovšem až do chvíle, než započneme se čtením textu. Je plný hrubek, nesmyslně použitých slov a tudíž o kvalitním textu nemůže být v tomto případě ani řeči. Porovnání s gamebookem je značně hloupé, neboť tyto knihy byly jedinečné svojí nelineárností, narozdíl od tohoto paskvilu. Bohužel ani ve stylu psaní nelze nalézti úroveň. Věty působí kostrbatě, nudně a vše hyzdí již zmiňované hrubky. Zkrátka a dobře, v hezkém obleku oděná nesmyslnost nadrženého grafomana. Proč jenom textovky nedělá někdo, kdo umí aspoń psát? Takhle mohou opravdu jenom zaniknout.

Drake | 14.10.04 v 14:26

Dle meho nazoru je to jedna z nejhorsich textovek co jsem hral. Ale jen dle meho nazoru

Moki | 14.10.04 v 14:04

Ta hra je super.Na 1 sice nema, ale obema davam 00% uspesnost.Nechpu jak dokaze ten vavojarskej tym udelat tak dobrou hru a jeste k tomu TEXTOVKU.doufam ze bude vic dilu.


galerie