recenze

BrutŠkvorky

BrutŠkvorky

Dneska si představíme nový klon známých piškvorek. Tentokrát ovšem se zcela novým systémem, který vás donutí k mnohem většímu logickému přemýšlení, než tomu bylo u „klasických“ piškvorek. Chcete-li zkusit něco trochu jiného, nevidím v tom problém. :)
Na počátku bylo světlo. Pak byl velice dlouhou dobu klid a nic významného se nestalo. Přesuňme se tedy do období 2000 let před Kristem, do doby, kdy se objevily o „piškvorkách“ první zmínky. Od té doby ale přeci jen uplynulo spoustu vody a došlo k hodně změnám v pravidlech, které se na počátku dvacátého století začaly ustalovat do pevné formy, kterou s několika drobnými úpravami a změnami známe dodnes. Piškvorky jsou jistojistě jedna z nejpopulárnějších her. A i když možná ne na počítači, na papíře určitě. To že jde o velice oblíbenou hru, dokazuje i nespočet virtuálních napodobenin. Na freegame jich můžete ostatně také několik z nich najít. Jmenovitě jsou to třeba Pišqorky, 5star Gomoku, či trochu netradiční 3D Tic-Tac-Toe. Každá z těchto gamesek ale jen trochu oprášila léty zarytý systém v piškvorkách, který jistě všichni dobře znáte. Mlat software ovšem svým počinem dokázali, že lze z již tak zaběhnutého systému vyždímat stále nové a nové nápady. O co přesně jde, se dozvíte za několik málo okamžiků ;).

Nejpodstatnějšího vylepšení se dočkala pravidla. Základ sice opět tvoří čtvercová hrací plocha, do které se už ale nepokládá jeden symbol, nýbrž hned čtyři najednou, tvořící malý čtvereček o velikosti 2x2. Přesněji řečeno jsou to dva symboly vaše a dva protihráče. V tomto malém čtverečku si lze pořadí jednotlivých symbolů měnit dle potřeby, na výběr je ze šestice variant. Hrací plocha se tak začne velmi plnit a podaří-li se někomu umístit sedm stejných symbolů do jedné řady, popř. úhlopříčky, vyhrává kolo. Možná vám následující slova připadají trošku složitá, ale věřte mi, pravidla velmi rychle pochopíte. Mnohem důležitější je fakt, že si hru můžete střihnout proti počítači nebo živému soupeři. Chcete-li pomýšlet na celkové vítězství, musíte zvítězit celkem třikrát, což bohužel vyžaduje značně velké úsilí na logické přemýšlení, neboť úroveň AI je totiž na hodně vysoké úrovni a k jeho poražení vede opravdu dlouhá cesta. Naštěstí vás hra nenutí dělat ukvapená rozhodnutí, jeden tah tak můžete provádět třeba i celý den :). U ikony vaší postavičky jste pouze informování, jak dlouho provádíte daný tah. To samé platí pro vašeho oponenta, zejména pak pro počítač. Ten totiž místy „přemýšlí“ velice dlouho ;). Symboly jsou opět kolečko a křížek. O tom ostatně svědčí již samotné pojmenování hráčů – Křížak a Koláček. Ostudu rovněž nedělá technické zpracování. Vizuální podoba hry je velice pěkně zpracovaná, snaha autorů vytvořit co nejlepší variaci na téma piškvorky je vidět na každém kroku. Zvuky jsou hodně decentní, hudba je příjemná pro poslech. Ovládání je pouze pomocí myši.

BrutŠkvorky jsou velice povedenou gameskou a skvělá náhražka za dnes již klasické piškvorky. Jde ale také o poměrně náročnou hru, ale za nějaký čas se s novým systémem ztotožníte a hned vám bude veseleji. Máte-li rádi piškvorky a nevadí vám jejich virtuální zpracování, není proč váhat :)...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =


galerie