recenze

5 Days A Stranger

5 Days A Stranger

Vítejte v domě plného nadpřirozených sil, ve kterém prožijte pět dní plných napětí a strachu! Tak tahle nějak lze stručně charakterizovat ponurý příběh. Ocitáte se ve zdánlivě opuštěném domě ze kterého není úniku. Situace se začíná vyhrocovat...
Jedním z nejoblíbenějších žánrů jsou jednoznačně Adventury a v brzké době tomu určitě nebude jinak. I v dnešním střílečkami poznamenaném světe, vzniká stále kvantum velmi kvalitních adventur, které hráčům nabízí mnohdy mnohem více, než jen kvalitní příběh. V poslední době tvůrci k tvorbě svých kousků používají velmi kvalitní program Adventure Maker, který jednoho krásného dne vytvořil Chris Jones. Kdo někdy tento program vyzkoušel, jistě mi dá za pravdu, že tvořit i naprosto jednoduché hry chce trochu cviku. Obdivuji proto tvůrce, kteří dokázali v tomto programu vytvořit tak komplexní adventury, kterými Maniac Mansion Deluxe, či The New Adventure of Zak McKracken jsou. Jedním z tvůrců, kteří na Adventure Maker nedají dopustit, je i Ben Yahtzee Crosshaw. Ten se rozhodl vytvořit propracovanou hororovou adventuru se slušným příběhem. Výsledkem jeho úporného snažení je právě adventura 5 Days A Stranger. Jak se mu to podařilo, se můžete dočíst níže. :o)

Strašidelný a lehce pochmurný příběh se točí okolo jednoho velmi starého sídla, kde v předminulém století žil rod DeFoe a kde se dávno také staly strašlivé události. Na první pohled se ale sídlo jeví jako stará barabizna, která v sobě může skrývat neskutečná bohatství. Tak přesně tohle si myslel i náš hlavní hrdina – světoznámý lupič Trilby, který vždy pracuje zásadně sám, s elegancí Jamese Bonda a který po sobě nezanechává nikdy žádné stopy, vedoucí k jeho dopadení. Prostě elegán každým coulem. Jeho kroky tedy vedou k starému příbytku, kde se bez větších problémů protáhne oknem dovnitř, kde si to namíří k sejfu. Velmi rychle ale zjišťuje, že ne úplně vše bude v naprostém pořádku! Sejf je prázdný, ale mnohem horší je pro našeho zlodějíčka zjištění, že cesta zpět už tak jednoduchá nebude, neboť se okno nenávratně zavřelo a Trilby se ocitá v uzavřené pasti a ještě netuší, že to nejhorší ho teprve čeká. Po menším průzkumu sídla zjistí, že v bryndě není pouze on, ale i několik dalších jedinců. Jako prvního potká lovce pokladů Philipa, následně novinářku Simone a nakonec mladíka Jima. Ti navíc pohřešují jistého muže s iniciály AJ. Navíc se jim začínají zdát podivné noční můry s maskovaným mužem v hlavní roli, což na klidu rozhodně nepřidá. Trilby tedy spolu s novými přáteli musí za každou cenu všechny tajemství odhalit a co nejrychleji se z podivného sídla dostat ven. Více už ale prozrazovat nebudu, abych vás nepřipravil o ten správný zážitek. :o)

Příběh 5 Days A Stranger je podle mého to nejlepší, co je zatím na freeware scéně k dispozici. Je napínavý, strašidelný a zábavný zároveň. Všechny úkony, které ve hře uděláte, mají navíc své logické opodstatnění, takže se systémem „všechno na všechno“ si rozhodně nevystačíte. Znalost příběhu je navíc velmi důležitá, protože vám v klíčových situacích může pomoct z průšvihu a může vám také zachránit život :o). Většina hráčů se ale s příběhem celkem rychle ztotožní, což je velmi dobré. Děj má navíc několik klíčových míst a velmi důležité je pozorně číst dobové články a deníčky. Délka hrací doby tedy záleží na tom jak rychle se ztotožníte s příběhem. Úkoly nejsou moc složité, ale přesto jsou ve hře místa, kde lze velmi nepěkně vytuhnout. Jakýkoliv problém bez ostychu napište do diskuze, kde vám velice rád poradím ;o). Nyní si pojďme říci několik slov k technickému zpracování. V případě vizuální podoby rozhodně nelze mluvit o žádném zázraku. Hru si lze spustit v rozlišení až 640 x 480, ale vše vypadá dosti divně. Grafika ale naštěstí není tím největším lákadlem, které tato gameska nabízí. O něco lépe jsou na tom zvuky a hudební doprovod, ale o nějakém zázraku také rozhodně mluvit nelze. Ovládání je na můj vkus trochu neprakticky vyřešeno. Každá akce má své tlačítko, což by zase až tak nevadilo, jen symboly jsou trošičku menší a požíváte-li myš pro výběr akce, hraní může být pro vás utrpením. Mnohem efektivnější je využívat klávesové zkratky.

Tak a to je vlastně vše, co 5 Days A Stranger nabízí. Příběh je rozhodně velkým kladem a to ostatní taky není k zahození. Máte-li rádi kvalitní adventury, nevadí-li vám horrory a nepohrdnete-li slabší vizuální podobou, hra se vám bohatě odmění.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Adrian | 10.08.06 v 18:37

Málem jsem se p..... strachy při tý noční můře, když to vypadalo, jako že všichni jsou opravdu mrtvý. Byl jsem rád, že to byl jen sen. Jsem v domě teprve druhý den a dost se děsím toho, co bude následovat v dalších. Ps: Na co se tak může hodit kabel?

Aillee | 01.03.06 v 22:24

Ahoj Eriko! Tak jsem vyhrabala z nejhlubsich a nejtemnejsich hlubin sveho pocitace ten navod, uz bys ho mela mit na mailu! Zatim :-))

Erika | 20.02.06 v 15:55

Ahoj Aillee. V tom sklepe uz som, no ani medvedik, ani krompac nevedia nic najst. Predpokladam, ze som asi predtym nieco zabudla spravit. Podobny problem som uz mala predtym, ked som nemohla najst knihu bielej magie lebo som si zabudla precitat noviny. Teraz si uz ale fakt neviem rady :(

Aillee | 14.02.06 v 23:07

Zkus pouzit krumpac na stenu v kuchyni, dostanes se do takovyho divnyho sklepa (jestli uz tam nejsi :o) a pak zkus pouzit medvidka na mapu (jestli si to pamatuju dobre...), nebo mozna kopej krumpacem po sklepe, nekdy se trefis...promin, ale uz je to nejaka chvilka co jsem tu hru dohrala, takze uz si to nepamatuju tak dokonale. Ale zkusim se jeste mrknout, jestli nemam nekde navod ju? :))

Erika | 19.01.06 v 19:43

Ahoj. Vedel by mi prosim niekto povedat co robim zle, ze nemozem najst kde su pochovane tie tela? Som v tej tajnej miestnosti, no "posoleny medvedik" nic nevie najst... Je to velmi pekna hra, no uz dva dni s nou neviem hnut. Trikrat som ju zacala hrat uplne od zaciatku, no vzdy skoncim na tomto mieste. Dakujem :)

Dunemaker | 22.09.05 v 18:26

Velka vdaka aillee, fakt to fungovalo, bez teba by som to nedokazal :-) :-) :-) ( prave pred chvilkou som to po mnohych mesiacoch dohral takze to preto sa tu tak rozplyvam ;-) ) fakt je to super hra, odporucam vsetkym :-)

aillee | 19.07.05 v 21:48

Tak zahada je rozlustena!!!Musite si precist cflanek z novin...tak se mejte :) Uz jsem to dohrala a je to fagt super hricka :)

ja | 03.07.05 v 14:29

co so stvrtym dnom???
prosim pomozte mi

aillee | 14.03.05 v 19:59

Nastval me. Stahla jsem to cely znova a zkusila jeste jednou a ten idiot si porad mysli ze je chytrejsi nez ja !!!

Dunemaker | 05.03.05 v 13:35

Mam ten isty problem ako Allie a klusik, nechce mi vziat tu knihu, preklikal som celu kniznicu, su tam neake cierne knizky o okultizme, ale zeby si ich ten lenivec Trilby aspon trochu popozeral to nie. On si skratka mysli, ze ziadnu z tych knih nepotrebuje a on predsa lepsie vie co potrebuje a co nie. Uz ho mam plne zuby

klusik | 27.01.05 v 21:19

Ahoj. Mam stejny problem allie, dokonce jsem uz tak klesnul, ze jsem si precetl navod, jestli nedelam neco spatne a fakt vsude mozne píší, že je to v prave polici /myslim ta knížka/, ale proklikal jsem celej monitor jak pruzkumem, tak "vzit" a nic se mi nevzalo :-(( Help me, prosíím :-) Díky. klus

Lvice | 24.01.05 v 18:38

Tak jsem to dokončila. Byla to super hra.

Lvice | 07.01.05 v 18:55

Ten ... Tribbli(nebo jak se píše) nechce vzít nějakou mapku.Vím že je v druhé polici v levo ale on ji nechce vzít.Pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

enm | 18.12.04 v 11:04

Moc diky za navod uz sem fakt nevedela jak dal

Radek Tomášek | 17.12.04 v 14:20

Omlovám se, že jsem tu dlouho nereagoval na žádný příspěvek, takže bych to rád napravil...

enm, aille: třetí den -> Z auta na zahradě seber nářadí. S pilou pak zkus pořezat strom nalevo od malé budovy. To bohužel nepůjde, proto zajdi do knihovny, kde popros Jima o pomoc. Společným úsilím strom porazíte. Poté se seberte a bežte fo horního patra domu, kde si pomocí šperháku otevřete dveře nalevo od koupelky. Tam otevřete skríň a prozkoumejte obsah, narazíte na deník, který si přečtěte.

Poté se vypravte do knihovny. Prozkoumejte řádně pravý regál, kde naleznete dvě knížky! (musíte hledat opravdu důkladně). Jedna z knížek je i o bílé magii, kterou si řádně přečtěte. Vraťte se do místnosti, kde jste si přečetli deník, otevřete okno a venku použijte deštník na kousek střechy. Dostanete se do dalšího pokoje, kde na posteli najdete medvídka a deník. Vše seberte, deník přečtěte.

Dále běžte do kuchyně, kde přivažte bílým kabelem medvídka ke klacku, otevřete malou skříňku a upraveného medvíka namočte v soli, vraťte se do pokoje, kde jste sebrali medvídka použijte ho na postel a zase se vraťte do kuchyně. V inventáři si pak všimnete, že bude jasně ukazovat směr! Poté prozkoumejte mapu a najdete tajnou chodbičku v kuchyni. Na zeď vlevo použijte krupáč a a vově zpřístupněné místnosti používejte medvídka tak dlouho dokud nenarazíte na dva "těla". Poté rovnou jděte do pravé části domu a jukněte se na spadlou sošku. Jestli jsem na nic nezapomněl, třetí den by měl být řádně ukončen ;)...

enm | 17.12.04 v 13:37

nebo jen treti den

enm | 28.11.04 v 10:58

prosíííím!!!poradte jak mam udelat ten treti a ctvrty den prosím poradte rychle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hopsajda | 10.11.04 v 21:18

tak uz jsem to zjistila a uz jsem tu hru i dohrala.byla super!

hopsajda | 10.11.04 v 12:52

jsem ve 2.dnu,ale nevim,jak ukazat mapku phillipovi,aby mi za ni dal ten detektor.jak to mam udelat?

lvice | 07.11.04 v 16:22

Může mi někdo poradit s prvním dnem? Nevim co mám udělat nebo kam jít.

aillee | 28.10.04 v 19:16

Tak já tu hru snad nedohraju...

Veronika | 16.10.04 v 17:44

milovat muže každí

aillee | 04.10.04 v 21:11

Debil není vulgární slovo že ne ?

aillee | 04.10.04 v 21:10

Ten debil Trilby nechce sebrat tu knihu bílý magie (3.den,knihovna),proč?

Zargál | 03.10.04 v 01:32

Mno tak díky za doporučení, druhej díl už je taky dohrán. Jenom byl trochu problém s tim maniakálnim kapitánem, tak jsem se musel kouknout do návodu, ale jinak taky pohoda. Díky.

Gorgar | 30.09.04 v 17:09

Zargál: Od stejného autora existuje i hra "7 Days a Skeptic" a stáhneš ji např. tady:

http://www.fullyramblomatic.com/7days/

Zargál | 30.09.04 v 16:12

Docela zupa hra, celkem jednoduchý, už jsem to dohrál. Jen mi trvalo než jsem pochopil ten závěr jak sejmou toho ducha. Ale dobré velmi. Uvítal bych pokračovando.

Gorgar | 29.09.04 v 21:24

Kleška: Návod (spolu s recenzí) vyšel před rokem u konkurence :

http://plnehry.idnes.cz/navody/fivedaysnavod.html

ale fakt je lepší si nekazit zážitek z hraní a lámat si hlavu sám...

Radek Tomášek | 29.09.04 v 19:52

Tak v během druhého dne by si měl vypusti bazén a najít tělo mrtvého AJ. Za bazénem jdi doprava a promluv si Philipem, teďko jdi do knihovny (jediný nově otevřený dveře) seber mapku sídla (druhá police seshora, regál vlevo) a popovídej si se Simone. Mapu ukaž philipovi a on ti dá svůj detektor kovu. Na trubku u bázenu použij detektor ,odhrab hlínu a kohoutkem vypusť vodu. Vlez do bazénu a uvidíš tam mrtvolu, pak se vrať do domu a promluv si s ostatními. Druhý den vyřešen :o)

p | 29.09.04 v 18:29

Nevíte někdo jak se dokončí 2. den??

Radek Tomášek | 28.09.04 v 08:07

Protože nejde o složitou adventuru, rozhodli jsme se návod zatím nevydávat. Kdyby se přeci jen objevil jakýkoliv problém, rád ho pomohu vyřešit v tomto fóru ;o). Čestina na tuto adventuru bohužel neexistuje

Kleška | 27.09.04 v 23:09

Je k tomu navod ci cestina?


galerie