recenze

Bamboozle Machinae II

Bamboozle Machinae II

Rubikova kostka + Tetris = obsah následující gamesky. Chcete si ověřit platnost následující rovnice nezbytnou zkouškou? Pak na nic nečekejte a bez obav si stáhněte následující gamesku, kde právě kombinace těchto dvou her bude znát na každém kroku.
Pozoruhodnost logických her je velmi zajímavá! Tak přesně tato slova mě napadala při hraní této gamesky a mnozí z vás mi jistě dáte za pravdu, neboť pokud skutečně vezmeme v potaz tento žánr jako celek, pak lze o spoustě titulů z něj mluvit jako o unikátních, což je jedině dobře. Ostatně, vzpomeňme na takový Darc, Imogen či třeba na neméně skvělé Berušky. Ptáte se co tyhle hry spojuje? Ačkoliv tyto hry nedisponují bůhví jak oslnivou grafikou, přesto mají velmi originální námět a zatraceně skvěle se hrají, což je nejen u logických her to nejdůležitější. Podaří-li se totiž autorům vytvořit něco naprosto originálního, mohou s jistotou čekat kladné reakce nejen od příznivců tohoto žánru. A jeden z týmu, který něco takového může čekat, je právě i tým říkající si Inphernic – autoři dnešní gamesky. Zanechme proto těchto úvodních slov a pojďme si vše pěkně přiblížit.

Většina kvalitních her vznikne skloubením několika žánrů a přesně tento postup byl použit i zde. Ptáte se, o které hry jde? Pokud se po spuštění a následném zvolením obtížnosti podíváte na herní obrazovku, pak vám na první pohled bude vše připomínat legendární Rubikovou kostku, jež i dnes zdobí nejednu domácnost. Já jen dodávám, že druhým do počtu je neméně legendární Tetris, o kterém už bylo napsáno tolik, že i známá Alexandrijská knihovna by měla problém s pečlivým uschováním všech záznamů. Zmíněnou volitelnou obtížnost doplním za malý okamžik, nyní bych se rád věnoval samotnému hernímu principu, který jsem zatím jen lehounce nakousnul. Na herní obrazovce se skýtá pohled na barevně různorodou kostku a na jeden malý čtvereček, jenž je pro vás velice důležitý. Váš úkol je totiž velice jednoduchý. Musíte spojit minimálně tři stejné barevné kostičky do jedné vodorovné či svislé řady a přijít si tak ke slušným bodíkům. Oč to ale zní jednoduše, tím horší je samotné provedení. K dispozici totiž máte několik málo sekund a za tuto dobu musíte chtě nechtě „zlikvidovat“ stanovený počet kostiček, který je daný v pravé horní části obrazovky.

Vždy tedy musíte s vaším čtverečkem zvolit jeden objekt a dle libosti ho přesunout. Vaše úspěšnost se projeví na vašem bodovém kontě. Samozřejmě počet tří kostek spojených do jedné řady je opravdu minimální, klidně můžete využít vaší šikovnosti a pokusit se nakombinovat více objektů tak, abyste si přišli na opravdu kvantum bodů. Při výbuchu se totiž zastavuje čas a čím více kostek takto najednou zlikvidujete, tím máte více času na další přemýšlení. Dojde-li k zlikvidování jedné z kostek, pak se na její místo přisune kostka z nižšího patra. Pokud vám takováto kostička nevyhovuje, můžete si klidně celý řádek promíchat tím, že ho pootočíte o 90 stupňů. Možná vám tato moje slova připadají složitá, ale věřte, jakmile vše okusíte, rázem vám bude vše jasné ;). Nejdůležitější je skutečně čas a s tím spojené tempo hry, které je smrtící. Podaří-li se vám totiž vyhrát úroveň, postupujete do další, kde musíte předvést stejný výkon. Celkově se můžete podívat do 35 levelů. V pozdějších fázích také dochází k neustálému zmenšování kostky, což na klidu rovněž nepřidá. Čím více budete úspěšnější, tím více můžete počítat i s různými bonusy a dalšími prvky, jež vám velice pěkně mohou v závěru ozdobit score v síni slávy. Zmiňoval jsem volitelnou obtížnost a nastal ten pravý čas si ji pěkně přiblížit. V podstatě se jedná o klasiku, neboť je k dispozici v tradičních třech provedeních – easy, medium a hard a čím náročnější obtížnost si zvolíte, tím méně času dostanete k dispozici. S trochou cviku jde ale vše.

Co se týče technického zpracování, tak zde je hra rozhodně v nadprůměru. Ne, že by hráči mohli být oslněni bombastickými světelnými efekty, přesto je na co se koukat. Stejně jako vizuální stránka potěší i ta hudební a zvuková. Předdefinované ovládání je možná trochu krkolomné, ale není problém si ho změnit. Vše jsme si tedy probrali, je na čase si vše pěkně uzavřít. Máme zde velmi podařenou logickou hříčku, která má velmi příjemnou atmosféru a velmi dobře se hraje. Zpočátku vás možná zaskočí trochu vyšší obtížnost, ale nenechte se odradit. Minimálně za vyzkoušení to rozhodně stojí ;).

stáhnout hru
artman

autor
/ artman

Skóre

76 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

Radek Tomášek | 24.06.05 v 09:09

Vpravo od hodnocení čtenářů je mála disketka, na kterou v případě zájmu stačí kliknout a danou hru si tak stáhnout ;)...

Ivana | 23.06.05 v 22:47

nevím jak stahovat hry z free game.cz poraď mi


galerie

Bamboozle Machinae II Bamboozle Machinae II Bamboozle Machinae II Bamboozle Machinae II Bamboozle Machinae II

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce