recenze

Ninjawaz

Ninjawaz

Co se takhle stát obávaným ninjou ve světě, který spojuje postavy ze seriálů a filmů Naruto a Bleach. Stačí si vybrat svou oblíbenou postavu, trošku ji protáhnout a naučit ji různým trikům. Je to obrovská zábava.
Už začátek vám dá několik indicií o velikosti světa, který na vás čeká. Na výběr dostanete z několika vesnic/měst, odkud budete pocházet. Nějakou dobu jsem si lámal hlavou, jestli mi potom nebudou některá místa uzavřena, ale v tomto ohledu je hra velmi přátelská a budete se moci podívat snad zcela všude. Ale člověk musí odněkud pocházet.

Vítej učedníku

Asi první půlhodinu strávíte objevováním světa kolem vás. Nejdříve se zdá všechno chaotické (neměl jsem s podobnou hrou ještě zkušenosti), ale postupem času se vám vše dostane do krve a prvotní ztracenost je vystřídána radostí z aktivit, které můžete dělat.

Ovládání je velmi intuitivní. Párkrát jsem sice na začátku doslova zabloudil v ikonkách a tabulkách, ale s trochou praxe se stalo ovládání hračkou. Ke všemu tutorial není strohý a vše je vždy rozumně popsáno a dokonce součástí hlavního příběhu.

Boj, boj a zase boj

Jelikož se jedná o akční RPG hru, hlavní náplní budou boje. Ty se odehrávají snad všude a jsou zcela automatické. Většina je však součástí některého ze stovek (ano, opravdu stovek) úkolů. Vše probíhá mírně monotónním kolečkem, kdy jdete třeba na radnici, tam dostanete úkol získat x věcí od x nepřátel, jdete je „zrubat“ vrátíte se a dostanete odměnu. Celá věc zní opravdu nudně, ale má to jedno velké, přímo obrovské plus.

Hru táhne příběh, ať už hlavní, nebo postranní, vždy tu nějaký je. Přirozeně můžete texty odklikávat bez čtení, ale přijdete tím o takových 50 % požitku ze hry. I když třeba bojujete s dvacátou potvůrkou v řadě, budete mít stále pocit, že tímto jdete kupředu. V některých momentech se celá záležitost může dost zaplést, jako u mnoha anime seriálů, ale to jsem nakonec nenesl tak špatně.

Boj se naštěstí nevyskytuje pouze ve formě dungeonů, paloučků a hor, ale i v aréně. Ta nabízí jak NPC postavy, tak i živé protivníky. Pokud jde o NPC postavičky, ty se dají porazit celkem snadno, ale u protihráčů už musíte volit různé taktiky (k tomu za chvíli).

Pěkná je i možnost určitého řetězového útoky, kdy na monstra a potvory budete útočit automaticky v řadě. Stačí si počkat nebo použít speciální měny pro přeskočení a shrábnutí odměny. Tento styl boje ovšem stojí tzv. pohybové body, které jsou k tomuto přímo určeny. Ještě máte klasické hit points a magic points.

Podivné předměty a skvělé schopnosti

To co během svého dobrodružství můžete posbírat, by se nevešlo ani do skříně Kocoura z Červeného trpaslíka. Různé oblečky, brnění, zbraně, lahvičky, boty, zvířata, atd. z vás mohou udělat nablýskaného hrdinu ve zlaté zbroji, stejně jako ušmudlaného transvestitu. Všechno má i své hodnoty a bonusové účinky a kombinací je nekonečno. Každý si najde nebo koupí to co potřebuje nebo co má rád. U předmětů se vyskytuje také jediné vážnější faktor počátečního výběru vaší postavy. Některé věcí jsou pouze pro určitý styl hrdiny a jeho původ.

Výborné je i množství bojových schopností, kterých jsou desítky. Jak se postupně zlepšujete, jsou vám odemčený většinou lepší a mocnější útoky a kouzla. V drtivé většině se jedná o samé originály. Právě ty jsou asi nejdůležitější při boji se živým protivníkem, který je na stejné úrovni jako vy.

Barevné orgie

Technická a vizuální stránka hry? Paráda. A pokud jste fanoušky křiklavých barev, pak dvojnásobná. Většinou je barevné použití vyvážené a pohledné, ale občas se stane, že jste zavítali do duhového království. Osobně mi to však nevadilo. Co se týče hudby, tak doufám, že vyjde nějaký soundtrack. Při boji, průzkumu a dalších činnostech vám hra pustí to, co zrovna nejvíce vynikne.

Ninjawaz je prostě výbornou akční RPG hrou. Činností, které můžete vyzkoušet je přehršle. Hlavní náplní je sice boj, ale pokud začnete zkoumat další možnosti, budete mít vždy něco jiného na práci, pokud vás zrovna mlácení opiček, šneků a banditů přestane bavit. Úkoly mohly být více různorodě, ale opět píši - je tam dobrý příběh.

Ještě podotýkám, že jsem sice malý fanda anime, ale svět Naruta a Bleach jsem až doteď nikdy moc nezkoumal. Pokud se tedy v textu dopouštím nějaké faktické chyby, tak se omlouvám, ale byl bych rád, aby tu zase nevznikaly „svaté diskuze“ jestli nějaká liška měla X nebo Y ocasů.

Ninjou se stanete zde


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 06:05

1

Takeshi

Takeshi | 31.03.15 v 08:49

zajímavé

bibi | 09.04.12 v 19:07

Existuje tato hra i v češtině?

Twister | 26.02.12 v 08:49

Dobrý postřeh :)

vačí | 26.02.12 v 02:32

ty soutracky jsou z naruta ;)


galerie

Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz Ninjawaz

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce