recenze

Those Funny Fungloids

Those Funny Fungloids

Sbírání hub mě nikdy nebavilo, asi i proto, že jsem nikdy nebyl příliš úspěšný. O to více jsem žasl nad touto hrou, ve které je vaším úkolem létat po vesmíru a hledat houby. Má takřka dokonalé technické zpracování, skvělou hratelnost a spoustu vychytávek.
Za jednu z výhod postupného stárnutí považuji fakt, že již nemusím chodit s babičkou na houby. Ne, že by se jednalo o něco nesnesitelného, ale nikdy jsem z toho neměl žádný prožitek, a to ani tehdy, když jsem nějaké našel. To je jeden z důvodů, proč mi hra založená na sbírání hub přišla na první pohled vážně hloupá. Jenže protože mě zaujalo grafické zpracování a líbivá domovská stránka, stáhl jsem ji a pak přišel neuvěřitelný zásek a já se od ní nemohl odtrhnout.

Dost ale vaty, řeknu vám něco o samotné hratelnosti. Hrajete za jakousi modrou kapku, se kterou poletujete po relativně malém úseku vesmíru, vyhýbáte se asteroidům a sbíráte okolo poletující houby. Hub existují tři barvy – červená, zelená a modrá. Každý level (mimo některých speciálních) má nádech jedné ze tří barev a vtip spočívá v tom, že body za sesbírané houby dostanete až když je dovezete do základny, přičemž v každém levelu dostanete body jen za houby stejné barvy jako je barva levelu, zbylé houby vám zůstanou a přenesete se na další úroveň. Problém je v tom, že čím více hub u sebe máte, tím rychleji se vaše „kapka“ pohybuje a jakmile narazíte do asteroidu, hra nekompromisně končí – žádné „životy“ se nekonají. Vy tak máte v každé úrovni na výběr zda riskovat, posbírat co nejvíc houbiček a nějaké si odnést do dalšího kola, anebo posbírat dvě houby správné barvy a utéct. To samo o sobě by po chvíli omrzelo, ovšem hra obsahuje také poměrně velké množství různých vychytávek, na které v různých levelech postupně narazíte. Tu okolo poletuje raketka, která vás přenese do speciálního kola, tu jsou okolo základny jakési čtyři antigravitační díry, které vás vychylují ze směru letu, tu narazíte na zákeřné bublinky, které po kontaktu s vámi explodují a na chvíli vám zamlží pohled. Je toho poměrně dost, zpravidla je to velmi hezky zpracováno a prakticky vždycky to dodává hře nový rozměr.

Co se týče grafiky, musím říct, že je na freewarovku opravdu úžasná - má velmi dobrou atmosféru a je velice propracovaná. Stejně tak různé atmosférické zvuky zní velmi dobře a hru perfektně dokreslují, hudba by v tomto případě byla spíše na škodu. Celkově musím říct, že Those Funny Fungloids je přesně taková nenápadná, jednoduše vypadající hra, která je ve skutečnosti neuvěřitelně propracovaná, zábavná a nebezpečně návyková. Dlouho jsem se s něčím takovým nesetkal.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Chjoodge | 14.04.07 v 11:44

Fajn hra. Jenom jsem chtěl pro úplnost doplnit info o hudbě: ve hře samotné žádná hudba není, ale jak se píše v readme, stačí nahrát svoje mp3 nebo ogg do složky Music, případně si ještě pohrát se skriptem playlist.lua, a je to. Stejně by sice bylo lepší, kdyby hra měla vlastní houbo-hudbu, ale takhle alespoň lepší než nic.


galerie

Those Funny Fungloids Those Funny Fungloids Those Funny Fungloids Those Funny Fungloids

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce