recenze

Touhou

Touhou

Na touhu jsem narazil poměrně náhodou, když jsem se díval po nějaké freeware pařbě. To jsem ještě nevěděl, jaká zábava to bude. Pokud si myslíte, že šílené japonské hry jsou šílené, doporučují číst dále, jelikož kombinace šílenosti + japonského stylu = dobrá prča
Trošku se mě bude špatně vysvětlovat, o co jde, je to střílečka a není to střílečka, je to rubačka a není to rubačka, je to…. prostě je to zase jednou japonská hra se vším všudy.

Co jsem se dočetl, tak celá tvůrčí historie sahá až do roku 98, takže se asi nejedná o první verzi a celá hra už prošla několika změnami, originální komerční hra se jmenuje Touhou Project. Přiznám se, nehrál jsem ji. Váš úkol, jak už to bývá, je jednoduchý. Po stylu hry Galactica, musíte projít několika vlnami nepřátel a sestřelit vše, co se hýbe. Na konci vás čeká nějaký ten boss (většinou opravdu nápaditý). Ovládáte dvě osoby něžného pohlaví jménem Reimu,která střílí karty a Marisa, ta je zase přes kouzla. Umřít není zase tak jednoduché, ale občas se to stane.

No sám nevím, jak bych to přesně popsal více. Lepší bude, když si to zahrajete.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

Taka | 09.04.13 v 20:29

Kde můžu Touhou stáhnout kromě tohohle odkazu tady na stránce? Děkuji

Ludolph | 26.12.11 v 13:57

Twister: Pravděpodobně jsem se trošku špatně vyjádřil; jako o "nepovedeném vtipu" jsem referoval o intru zde stažitelné hry, nikoliv o této recenzi. Jako slepí k houslím k Touhou přišla většina fanoušků, jelikož odkazy, obrázky a hudbou je prolezlý celý Internet a člověka až překvapí, kde všude na reference o Touhou narazí. Bohužel stále existuje jen velmi málo zdrojů v češtině, většina informací je zakleta v angličtině (což pro většinu lidí není zas až takový problém) nebo v japonštině (což už některým lidem může působit potíže :-) ). Celé knihy z Touhou světa opravdu vycházejí - existuje zatím 13 knih přímo od ZUNa, které značně rozšiřují už tak dost komplexní příběh, pravidelně vychází fan-made manga, fanoušci dokonce vytvořili jednu epizodu anime. A máte pravdu, studiem příběhového pozadí a zajímavostí, a hlavně hraním všech titulů se dá strávit nejeden celý den (a nejedna bezesná noc :-) ), rozhodně to ale stojí za to.

Ovarek | 07.12.11 v 14:40

co to je za hru ma to divny screenshoty :-DD

Twister | 06.12.11 v 21:40

Ludolph: Díky za poučení, je opravdu poznat, že jste znalý světa Touhou, ale jenom ještě doplním pár věcí z mé strany. K Touhou jsem se dostal jako slepý k houslím a snažil jsem se k tomu něco dozvědět. Ovšem při velikost herního světa a faktem, že o některých titulech se dají napsat knihy, bych musel celý den pouze pročítat historii, pozadí, přítomnost, budoucnost,... každého titulu (přesto jsem rád, když někdo na něco upozorní, doplní informace, atd.). Perexový obrázek, ten první, je už bohužel výsledkem přesunu stránek do nového designu a databáze.

Ludolph | 06.12.11 v 15:44

Rád bych autora této recenze (i případné čtenáře neznalé Touhou univerza) trochu poučil - to, co si zde můžete stáhnout a zahrát je pouze značně zbastlená parodie na oficiální hru Touhou Project 11th: Subterranean Animism - originální hra má příběhový vývoj (ne jenom úvodní screen s naprosto nesmyslným textem - to co jste si na začátku zde recenzované hry mohli přečíst je nepříliš povedený vtip, hra samotná je pak žertem vskutku úděsným), mnohem plynulejší animaci, komplexnější ovládání a naprosto odlišnou úroveň hratelnosti a obtížnosti. Touhou je v Japonsku a hlavně v Internetové Otaku komunitě extrémně populární, hlavně kvůli překrásné in-game hudbě (která je koneckonců důvodem existence her - autor je původně vytvořil jenom proto, aby někde mohl prezentovat svoji hudbu. Hudba je taky jediná originální věc, která zůstala ve verzi, kterou si zde můžete stáhnout), kvůli příběhu (který se může jevit celkem jednoduchým a infantilním, nicméně opak je pravdou) a kvůli její extrémní obtížnosti. Pokud chcete vidět gameplay 'skutečné' Touhou 11, zde je replay finální úrovně: http://www.youtube.com/watch?v=BQLIaZUOnBU a pokud si i po shlédnutí tohoto videa troufáte, oficiální hra s předinstalovaným anglickým patchem je ke stažení zde: http://megaupload.com/?d=GGDQPUH4 Hra v anglické verzi se spouští souborem th11e.exe Ovládání (jelikož ve hře samotné se jej nedozvíte): Šipky - pohyb Z (pozor! jedná se o Z na anglické klávesnici) - střelba X - Spell Card (bomba) Shift - soustředěný pohyb. Hra je jedenáctým oficiálním kouskem studia Team Shanghai Alice - v Projektu Touhou zatím vyšlo 13 hlavních her, 3 'Mortal-Kombatové' rubačky a 3 vedlejší hry. Touhou se těší takové oblibě, že hudba a postavy jsou často přejímány fanouškovskými skupinami, které produkují mnohdy mistrovská díla. Asi nejslavnější příklad zde: http://www.youtube.com/watch?v=G3C-VevI36s


galerie

Touhou Touhou Touhou

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce