recenze

Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars

Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars

Nicole a George jsou opět na scéně, aby spojili své síly a společně vyřešili záhadu, která opět nepostrádá nádech historie a tajemna. A nemusíte pochybovat o tom, že vám často půjde o život. Atmosféru pak dokresluje fantastické zpracování.
I když adventury možná nepatří mezi váš nejoblíbenější žánr, silně pochybuji o tom, že byste nikdy neslyšeli o skvělé sérii Broken Sword, která na oficiálním komerčním poli čítá přesně čtyři díly, z nich každý nabídl velkolepou zábavu. I když všechny díly byly opravdu skvostné, stěžejní byly pouze první dva. Ty jsem měl navíc možnost velmi důkladně zahrát a skvěle si tak rozšířit obzor v tomto, pro mnohé mrtvém, žánru. Několik slov jsem o tomto skvostu zmínil i v mém článku o adventurách. První dva díly byly výjimečné hlavně v tom, že šlo ještě o klasické dvourozměrné adventury (další dvě pokračování již byly plně trojrozměrné). To se zjevně nelíbilo jen mě, ale také mnoha dalším lidem, včetně autorů z týmu Mindfactory. Ti se proto rozhodli, že původní příběh trochu rozšíří a že vytvoří neoficiální pokračování. Jak už to tak chodí, vývoj trval velmi dlouhou dobu, avšak když se nyní dívám na výsledek, musím konstatovat, že se čekání opravdu vyplatilo. Vše ale hezky popořádku.

Příběh znovu spojí síly dvojice hrdinů George Stobbarta a Nico Collardové. Vše začíná dosti vážnou zprávou, kdy George obdrží informace o tom, že je Nico mrtvá. Vydává se tedy do Paříže, na místo jejího pobytu, kde ovšem zjistí, že věci se mají trochu jinak. Nico je živá a zdravá, ovšem jaksi se nechce příliš vybavovat. George tak odchází, když najednou uslyší skrz zavřené dveře podivný rozhovor právě Nico s někým tajemným. Rozhodne se tedy vypátrat něco dalšího na pozoruhodné cestě, na jejímž konci budete konfrontování s podivuhodnou sektou v čele s roztodivným profesorem. Jen tak mimochodem, díky tomu, že gameska je poměrně přímočará, nepochybuji o tom, že i méně zkušený adventurista by se na konec měl podívat maximálně po deseti hodinách čistého času. Kdyby přesto byl problém, nezapomeňte, že systém všechno na všechno funguje vždy. :) Myslím ale, že takto radikální řešení nebude třeba, protože veškeré texty jsou srozumitelné (pokud samozřejmě máte nějaké základy v angličtině nebo němčině) a úkoly logické. Na řešení tedy přijdete téměř vždy. Kdyby ale přesto byl problém, můžete napsat do diskuze a já rád pomůžu nastínit další řešení.

K dějové linii bych dále dodal to, že je na pomezí druhého a třetího dílu (jak už ostatně naznačuje název) a můžete si být jistí tím, že navštívíte spoustu zajímavých míst. Ocitnete se například na palubě letedla, uvěznění v suterénu letního sídla, ve zdevastovaném vagónu metra nebo třeba uvnitř starobylého chrámu. Potěšující je fakt, že spousta lokací vám bude známá z dřívějších dílů. Autoři skutečně odvedli kus dobré práce a příběh je tak okořeněn například o situace, kdy George začne vzpomínat na svá dřívější dobrodružství. Samozřejmostí je, že potkáte spoustu známých tváří z dřívějška. Bohužel ne všechny budou kamarádské a tak vám často půjde o život. Doporučuji tedy pravidelně ukládat svou pozici a nestresovat se tím, že byste museli začínat pokaždé od naprostého začátku. To by vás myslím hra velmi rychle omrzela. Sympatické je, že budete hrát opět za Georgeho, avšak krátkou epizodu si zde střihne opět Nicole. Hra je pak velmi slušně prošpikovaná humorem. Ten se nejvíce projeví ve chvílích, kdy se budete snažit dostat na nějaké normálně nedostupné místa nebo získat běžně nedostupný předmět a vy k tomu budete muset využít lehké lsti. Například v muzeu tak budete muset nalákat hlídače na důležitý fotbalový zápas, abyste se dostali do místnosti, která je momentálně kvůli rekonstrukci uzavřena a jež shodou náhod obsahuje veledůležité informace k dalšímu postupu. Potěšující je i několik odkazů na starší díly, kdy například uvidíte známé billboardy, anebo se mezi řečí s knihovnicí dozvíte o původních Broken Swordech. Za takovou třešničku na dortu pak považuji fakt, že pokud se vám podaří dohrát hru, obdržíte kód, kterým si zpřístupníte další zajímavosti z tvorby této gamesky, vč. kompletního soundtracku.

Superlativy bych mohl pokračovat i nadále, protože jich rozhodně není málo. Jasná 100% hra, možná si řeknete. V jistém ohledu ano, ale to bych nesměl před několika týdny hrát fantastický Quest For Glory II: Trial by Fire. Zde v BS 2.5 mi trochu vadila ona přímočarost, která byla ovšem obsažena i v prvních dvou dílech. Pokud navíc nejste dobří v jazyce německém, tak vás bohužel příliš nepotěší jinak perfektní dabing (pravděpodobně si ho ztlumíte stejně, jako jsem to udělal já). Anglicky namluvené texty zde bohužel nejsou, naštěstí jsou zde alespoň perfektní titulky. Takže abych to shrnul, hra je rozhodně více než mistrovské dílo plné kvalitní zábavy a nepochybuji, že na oněch zmíněných deset hodin se s ním dokážete bez problému zabavit, i když nepatříte mezi hardcore hráče adventur. Dokonalost kazí jen drobné detaily. Celkové hodnocení 97% však rozhodně není špatný výsledek, a pokud ovládáte němčinu na dostatečné úrovni, klidně si zbylé tři procenta připočtěte. V takovém případě si totiž hru užijete ještě mnohem více. Velikostí archívu se příliš neznepokojujte, protože kvalita holt něco stojí. Pro fanoušky původních Broken Swordů povinnost, pro vás ostatní jedna z příjemnějších možností, jak si zpestřit začátek týdne. Tak příjemnou zábavu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Murray | 18.11.08 v 16:27

Parada

!pang | 16.11.08 v 20:05

Není na to ang dabing?Nesnasim nemcinu,nejak se mi to k vuli tomu spatne hraje

pkubicek | 07.11.08 v 07:18

nedal by někdo link na tu cz?

ivka | 04.11.08 v 17:47

jasně by bylo skvěli protože nemecky neumim a anglicky se sice ucim ale prd tomu rozumi...

Anolbofis | 01.11.08 v 20:33

Chcete někdo češtinu?

artman | 20.10.08 v 19:30

Nemáte zač. :) S tím 2D máte pravdu, ono právě proto byly původní dva díly naprosto kouzelné.. A jsem rád, že na to autoři tohoto nezávislého pokračování navázali...

Jinak jestli zvládáte v pohodě němčinu, tak si tu hru opravdu vychutnáte na maximum.. Ja německy bohužel neumím, ale s angličtinou na tom naštěstí nejsem tak hrozně, tak jsem si to užil aspoň tak, textům jsem naštěstí rozumněl úplně v pohodě.. :)

Ko3 | 20.10.08 v 14:58

mimochodem musím suhlasit s autorem, že přechod BS do 3d bylo nešťastné rozhodnutí. Žádná 3d grafika nedokáže překonat krásu a vyjadřovací schopnost zdařilých, ručně kreslených adventur.

Ko3 | 20.10.08 v 14:52

konečně po dlouhé době kvalitní adventurní kousek :-) navíc v němčině. Děkuji moc :-D Rozhodně lepší, než v AJ


galerie

Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars Broken Sword 2.5: The Returns of the Templars