recenze

Pokémon Trading Card Game Online

Pokémon Trading Card Game Online

Webová verze jedné z nejoblíbenějších sběratelských karetních her, která se vrací na stoly herních doupat a kuchyňských stolů s novými kartami, lehce upravenými pravidly a samozřejmě pořádnou dávkou zábavy – to je Pokémon Trading Card Game Online.
Slovo úvodem
Slušelo by se říci, že Pokémon Trading Card Game Online (dále PTCGO) není žádnou novinkou. Vychází z karetní hry, kdy si hráč kupoval balíčky, sbíral karty a skládal si z nich svůj bojový balíček, s nímž hrál proti dalším soupeřům. Mělo to všechno – sbírání, hraní a pokémony. Jedná se o webovou alternativu deskové hry a na své si přijdou jak úplní začátečníci, tak pravidel znalí a házením mincí protřelí hráči.

Registrace
Tuctová registrace nepotrvá dlouho. Vše se hraje ve vašem prohlížeči, takže jen zadejte jméno, heslo nějaké to jméno a po aktivaci přes e-mail jste ve světě PTCGO.

Co mám, dělat, co mám dělat?
V zásadě jsou tu dva herní módy – zápasy můžete hrát jak proti umělé inteligenci, tak proti skutečným hráčům.
Osobně doporučuji nejprve boje s umělou inteligencí, a to z několika důvodů. Jednak se pravidla od mých „mladých let“ lehce pozměnila, jednak si lze nastavit obtížnost. To nejzajímavější, co nabízí tento mód, jsou ligy. Postupně se probíjíte skrze žebříčky hráčů, získáváte vítězství a nové karty do balíčku, o němž se zmíním později. A i když se jedná o umělou inteligenci, dokáže vám pěkně zavařit a vy budete mocně přemýšlet a strategicky taktizovat, to mi věřte. Navíc oproti „živým“ duelům a skutečným hráčům má jednu výhodu – vyrovnané balíčky karet.

On-line mód je samozřejmě jedním z taháků hry. Zápasit proti skutečnému soupeři můžete velmi jednoduše. Stačí si nahrát balíček (z počítače) a přes stisk tlačítka obyčejně brzy najdete protivníka bez ohledu na to, v jaké místnosti se nacházíte. Pozor však na jednu věc. Skuteční hráči povětšinou nehrají se základními kartami a s těmi, které získáte z boosterů zdarma, ale mají spoustu silných karet, které si koupili z dalších balíčků (mikroplatby) nebo vyměnili. A upřímně řečeno, proti nim máte pramalou šanci uspět, když na vás vyrukují s pečlivě seskládáním balíkem a strategií.

Stavba balíku a všechno kolem
V základu máte na výběr ze tří tematických balíků – vodní, ohnivý, travní. S nimi začněte brázdit pokémonní ligu, neboť s každým vítězstvím získáte novou užitečnou kartu do vašeho decku. Odměn je dvanáct, soupeřů v každé lize taky, takže není špatné na každou ligu vzít jiný typ.
Můžete si poskládat vlastní deck. Nejlepším začátkem se jeví část ze základního balíku a zbytek se můžete pokusit zpatlat z boosterů, které dostanete. Stavba balíku chvilku trvá, ale naštěstí lze přetáhnout typ pokémonů, které v balíčku chcete, a tzv. systém Wizard ho sestaví za vás. Vy pak jen doladíte detaily.
Tento balík si uložíte do počítače a pro hru jej stačí z PC zase natáhnout. Výborná věc, ale znova říkám, není problém narazit na hráče s lepšími kartami a navíc s typem, na který mají ti vaši slabost. To se prostě hrát nedá :-).
Karty můžete i měnit, resp. hledat, čemuž je vyhrazena speciální položka.

Pravidla
Vraťme se teď k samotné hře. Hra nabízí spoustu tutoriálů, kde se naučíte pravidla, a budou vám dávkována i během hry. Navíc při zápasu můžete vyvolat (skrytá lišta vpravo) celkovou nabídku všech úkonů, které můžete provádět (přidání energie, zahrání trenéra, evoluce pokémona a tak dále…), čili pro začátečníka ideál. Pro ty, kteří už setkali s deskovou hrou v minulosti, vězte, že pravidla se z drtivé většiny nezměnila a spousta obrazovek s herními kroky lze vypnout a rychle odklikat, takže samotný průběh hry není zdlouhavý nebo nudný.

U této karetní hry jsou potřeba informace, abyste si naplánovali vlastní útoky a postup. Nutno dodat, že údaje o životech, energetických nárocích a důsledky útoků zjistíte jednoduše kliknutím na ikonku karty. Vše se zobrazuje zřetelně, stejně jako počet zbývajících karet v balíčku a funkce karet, které zrovna hraje soupeř. Vše je velmi hezky uspořádáno a zobrazeno na virtuální hrací ploše. Člověk si připadá jako u skutečného hracího stolu.

Technická stránka věci
Hru provázeli delší dobu technické nedostatky, kdy se například nenačetla úvodní dashboard obrazovka, ale musím říct, že technické zázemí funguje slušně, ochotně a rychle. Pokud jste se s tímto titulem setkali dříve, mohli jste mít problémy, spousta věcí nefungovala (deck builder a on-line mód), nicméně jsme si počkali a už to frčí.

Soupeři
O soupeřích už jsem něco naznačil. Ti skuteční jsou kapitolou sami pro sebe. Platící hráči si samozřejmě mohou koupit více boosterů a čím více karet, tím více možností. Na druhou stranu jsem i se základním vybavením vyhrál několik zápasů, ale ta výhoda může být holt znát…
Soupeři s umělou inteligencí jsou lépe hratelní a frustraci z neúspěchu si lze vybít na nich. V lize totiž nastavíte obtížnost a setkal jsem se se spoustou upřímně řečeno dementních tahů.

Závěrem
Nepatřím mezi ty, kteří by tuto deskovou karetní hru odsuzovali, jenom proto, že se jedná o pokémony. Kdo hrál, tak ví, že se jedná o propracovanou hru, u které musíte přemýšlet a strategicky uvažovat. Současně není tak složitá (což mi vyhovuje :-)) na pochopení. Zábava pro všechny věkové kategorie. Webová verze Pokémon Trading Card Game je tady a zcela k dispozici.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

kocjg | 17.06.17 v 18:21

chci hrat

Horsea | 12.05.13 v 11:52

měla jsem to stažené, párkrát si zahrála, a pak to najednou nešlo, hlásilo mi to error, tak jsem hru odinstalovala z PC. Byla jsem hodně naštvaná,páč to byla má nej hra. :(

adam | 31.12.12 v 20:26

prosim o radu,dekuji

adam | 31.12.12 v 20:26

screen name mmi nejde vubec vyplnit

Donfel | 16.08.12 v 20:50

Hele lidi nějak mi nejde se přípojit Online mužete dat radu? pise mi to nejaky error na serveru diky

Jaroslav | 25.11.11 v 19:47

pes12345678910

Jaroslav | 25.11.11 v 19:46

text příspěvku


galerie

Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online Pokémon Trading Card Game Online

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce