recenze

Dragons of Atlantis

Dragons of Atlantis

Mít draka ve svém království se vždycky hodí. Může vás ochraňovat, útočit a celkově je to sympatické zvířátko s ostny a ostrým dechem. Na úspěšné tažení strategií budete ovšem potřebovat mnohem více, jako jsou různé jednotky, surovinové zázemí a vůbec fungující infrastrukturu. A ten dráček uprostřed, to je zajímavý bonus :-).
Strategie jako řemen. Pusťte se do práce a pomalu budujte své království. Říkám pomalu, protože tak provázané questy a strukturované akce jsem už dlouho dobu neviděl.

V klidu se podívejte na hrací plochu a rozhodně nezačínejte bez rozmyslu. Nakonec je tu nějaká ta ochranná doba, kdy na vás okolí nemůže. Hrací plocha je rozdělena na tři oddíly. Celková mapa okolí, surovinová mapa a vaše určitě parádně pojmenované království. Každá tato oblast funguje samostatně a musíte se pohybovat na každé zvlášť.
Význam celkové mapy okolí je nasnadě. Vidíte další hráče kolem vás, můžete na ně podnikat útoky, špehovat je a podmaňovat si okolní „divočiny“.
Na surovinové ploše stavíte pole, doly, těžíte dřevo a kamení. Jednotlivé stavby vylepšujete, zvyšujete produkci a všechno se to pěkně pak vráží do upgradů stávajícího, stavby městských budov, opevnění a samozřejmě vojáků.
Na městské úrovni zase stavíte, tentokrát budovy různého významu a funkce. Jedna produkuje vojáky, další zajistí výzkum, tamta zase populaci a bez tamté prostě nebudete moci vyzkoumat silnější vojáky. Když tuto stavitelskou složku vezmu komplexně, pak musím říct, že je velmi podrobně propracovaná. Na postavení jednoho potřebujete druhé, musíte mít určitý level apod. Potřebné množství surovin je samozřejmostí. Je sympatické, že i přes tuto provázanost věcí zůstávají požadavky přehledné a dají se snadno najít. Potřebujete obchodovat? Zrovna tato oblast chvilku trvá, ale kýžené úrovně a budovy naleznete velmi jednoduše v tabulce výzkumu.
Každá ta legrace stojí krom surovin i čas, ale naštěstí lze stavět, zkoumat a produkovat vojáky současně.

Do této chvíle jsme se pohybovali z větší části v tom, co vám zadávají questy. A taky proč ne, když odměna se hodí vždycky. Když ale skončí ochranná doba, chtělo by to trošku víc než jen stavět tohle a zvýšit produkci dřeva ze dvou na tři tisíce za hodinu (ne že by to nebylo potřeba, ale přece jen…).
Takže se jde útočit. Jednotek je několikero typů, od základních vojnclů až k drakům, vzducholodím, katapultům a tak všelijak podobně. Nevím, jestli zvolená rasa ovlivňuje složení a druhy jednotek, ale vzhledem k tomu, jak na mě hra celkově působí, tipuju, že ano . Generálové jsou vaši přátelé, kteří nemusí nic odsouhlasit, a je to jeden z mála sociálních aspektů hry. Opravdu jsem zatím přátele nepotřeboval. Pravda, v alianci by se hodili, ale osobně bez nich (zatím) žiju. Ono místo můžete nejdřív prošpehovat a pak zaútočit. Nevím, jestli mám jen kliku, ale v mém okolí je dost málo aktivních hráčů, takže se farmaří jedna radost. Aspoň, že získat okolní pustiny a divočinu není úplně snadné a vymlátit a připojit ke království dá zabrat.

Ještě jsem nezmínil obchod. Je to jednoduchý systém nabídky a poptávky. Něco chcete? Vyberte, zaplaťte a hotovo. Stejně tak nabídky vkládáte. Je to jednoduché, rychlé a vždy jsem se setkal s tím, že i rychle koupené.

A pár detailů na závěr. Výzkumy a stavby lze urychlovat za rubíny, což je záležitost mikroplateb, ale jednou denně hrajete něco jako tombolu a můžete v ní zdarma získat nějaké to urychlení nebo instantní příděl hordy suroviny. Dále se mi líbí obranný aspekt. Vojáky lze buď schovat, nebo poslat bránit k hradbám při možném útoku.

Nakonec se budu opakovat, ale jedná se z mého pohledu o velmi solidně propracovanou záležitost, která je přesto přehledná a má co nabídnou všem příznivcům strategií. Nechybí tu nic, co by měla správná (i vymakaná webová strategie) mít. Mínusem, který jde ruku v ruce s propracovaností, je ten, že pokud vám při útoku bude něco poškozeno, přirozeně se tím znemožní produkce například některého typu vojáků. A když hru hrajete delší dobu, zkuste si vzpomenout, kde jste to na začátku našli a přes co všechno postavili. Nicméně lze všechno rychle dohledat. Příjemnou zábavu a nezapomeňte upgradovat vašeho draka.


hrát na facebooku

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

peter | 23.04.12 v 16:53

dobry neni ku tomu nejaky navod lebo ja neviem kde mam najst zbroj pre draka bo nemozem ho vyslat nikam do boja vdaja

Kacirek_Donald | 28.10.11 v 00:39

mica: Zdravím, zbroj si vylepšuješ v budově Science Center, když dáváš vyzkoumat položku Metallurgy. Na zvyšování levelu této položky je potřeba pak daná úroveň dalších budov a surovin, jakk je uvedeno v tabulce vedle.

mica | 27.10.11 v 23:33

Nemužu najít zbroj,porad mi.,...............................


galerie

Dragons of Atlantis Dragons of Atlantis Dragons of Atlantis Dragons of Atlantis Dragons of Atlantis Dragons of Atlantis