recenze

Real Football 2013

Real Football 2013

Real Football od Gameloftu. Předchozí verze „2012“ si vysloužila notnou dávku kritiky od samotných uživatelů, a tak jsme se v redakci zevrubněji podívali na pokračování fotbalové sportovní hry. Je to ve výsledku jen pozlátko, nebo nový díl přináší vylepšení, díky kterým si fotbal na vašich androidech užijete?
První dojem výborný. K dispozici máte množství lig s týmy, takže si vybere v podstatě každý. Na druhou stranu zapomeňte na Ibrahimoviče, Rooneyho, Adebayora a další prvotřídní hráče, protože dostanete soupisku bezejmenných. Pravda, do začátku dostanete jednoho kvalitnějšího hráče (já dostal Andyho Carrola…), ale jinak se obávám, že bez placení to nepůjde. Jednou za den máte možnost „free“ střely, ze které dostanete bonusového hráče, ale ti s vyššími hvězdičkami stojí už na bázi mikrotransakce.
O tým se staráte i ve funkci managera. Celkem solidně zpracovaná část, která vás nutí smysluplně upgradovat budovy, trénovat, léčit a nechat hráče odpočívat. Příslušná budova s vyšším levelem dává i více místa, a protože se hráči zraňují de facto zcela bezdůvodně, doporučuji nějaký ten upgrade, abyste nemuseli čekat dlouho na další zápas.
Odpadá možnost čekat na další zápas, nicméně naopak musíte nechat hráče odpočívat. Čili zase radím investovat do budovy regenerace (čím vyšší, tím více hráčů současně a rychleji).
Jdeme k tomu nejdůležitějšímu, což jsou zápasy. Grafika nepotřebuje komentář. Vypadá to jednoduše skvěle. 3D rozměr, občasný komentář v prvním okamžiku uhrane. Ale jako by se tato paralýza přenesla i na hráče na hřišti. Nepředpokládám dokonalé ovládání. Přece jen tu mám jakási tlačítka na displeji a ne joystick, ale proč jsou ti moji hráči tak dementní? Proč aktivně brání jen jeden, a to ještě dosti neúčinně, a ostatní ustupují nebo rovnou stojí? V praxi to pak vypadá, že držením jednoho čudlu jeden hráč poletuje kolem útočníka a občas se podaří míč ukořistit.
A tak se jde do útoku. Trochu delší odezva při přihrávání omezuje možnost krásných kombinací na jeden dotek (AI to však zvládá parádně). Zbytečně si tím cucháte nervy. Takže klasický postup přihrávek, sprintu a střelba. Někdo možná nebude souhlasit, ale není to tak zlé. Pěkné góly padají, jsou tu i kličky a doba jednoho zápasu je slušná. Všechno tak kazí hlavně brutálně nedoladěné bránění – krom toho není jednoduché ani autové vhazování, rohy a na skluzy enormní pozor. V podstatě se vyplatí pouze při zásahu přímo, jinak jdete s velkou pravděpodobností ven s červenou kartou.
Postup do vyšších lig, pohárů, zisk zkušeností a peněz, odemykání nových úrovní u budov je fajn. Ale celkovou hratelnost hluboce sráží nedoladěná obranná fáze hry (jak sakra zamezit centru ze vzduchu a jak vůbec do vzduchu kopnout?) a také technické bugy, kdy například nejde přihrát ani vystřelit, dále pak spuštění hry někdy vyžaduje opětovné zapnutí. Upřímně čekáme megaobří aktualizaci, jinak si neumím představit, že by do toho chtěl někdo dokonce investovat skutečné peníze. Hra je vhodná spíše pro tablety, protože jasným plusem je grafické zpracování a také ovládání bude pohodlnější.
Rozhodně to není hra z nejlepších, což u Gameloftu zamrzí. Fanoušci s obří trpělivostí a pamětí v přístroji (cca gigová velikost!) zažijí pár napínavých chvilek a radosti z gólů, ale je vidět, jak moc chybí kvalitní fotbal na tuto platformu. Ať končíme trochu pozitivně, FIFA 12 na Android dopadla ještě hůř, a to ještě nebyla zdarma. Tady je možnost se zabavit a po rozčilení zdarma odinstalovat.

Naleznete na Google Play

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie

Real Football 2013 Real Football 2013 Real Football 2013 Real Football 2013