článek

Zahráli jsme si Family Farm

Zahráli jsme si Family Farm

Den se probouzí, celá vaše rodina též a před vámi leží spousta zábavy. Family Farm není rozhodně jen tak obyčejná Farm hra. Ať už z důvodu skvělé hratelnosti nebo faktu, že je z našich luhů a hájů. Pojďme se podívat, o čem hra vlastně je.


Pokud nás sledujete pravidelně, už jste mohli číst naše články týkající se Family Farm a tvůrců jako Exkluzivně - Preview Family Farm či GDS - Brněnští Hammerware a jejich Family Farm a ještě taky Interview : Hammerware.



Kult farmářských her se táhne už několik let a i Dominik se tomuto tématu věnoval v jednom pěkném článku. Otázkou však stále zůstává, jestli je možné přinést nějaký svěží vítr do již tak vytíženého tématu.





Sedněte si a poslouchejte jeden příběh



Jedna z věcí, na které Family Farm staví je vyprávění příběhů. Dohromady se zde vyskytují tři oblasti po několika farmách, kde každá rodina má svůj příběh. Ten většinou také směřuje na úkoly, které je nutno splnit, aby se člověk mohl posunout k další rodině nebo získat i pohár, za kompletní dohrání jednoho levelu.





Rodina je základ života, hlavně na farmě…



Bez vašich hlavním aktérů, tedy členů nějaké famílie byste se vůbec nehnuli z místa. Jejich výkonnost vzrůstá kvůli některým aspektům (o těch později), ale také mohou plodit potomky. Bez rostoucí rodiny se v těžších částích hry prostě neobejdete. To celé dává zase hře příjemný lesk a nové možnosti. Svým způsobem to dává i virtuálním polygonům i nějaký ten charakter a mně osobně se stalo, že jsem si našel oblíbené i neoblíbené charaktery, které jsem posílal na jednodušší nebo náročnější práci. Škoda jenom, že miminům nemůžete dávat jméno.





Zemědělství to je půl roku práce



Celá roční farmářská aktivita se dělí na dvě části. Jaro – v tomto období se sází, obřezávají stromy a obdělávají pole. Podzim – sklízí se, sbírá se, seče se co se dá a chystá se vše na další rok. Během toho se ještě snažíte zlepšit dům, to proto, aby se do ní vešla větší rodina. Kácíte stromy, abyste získali novou půdu na obdělávání, a ještě musíte vařit obědy, jinak vám budou pracanti stávkovat a v tu chvíli je opravdu zle.





Od mrkve až po koně



Možností co sázet, pěstovat a chovat je velké množství, nejedná se o žádná extremní čísla, ale vyzkoušet všechny plodiny a zvěř dá opravdu zabrat. Tvůrci očividně čerpali z reálného světa a skutečně rostliny, o které se není třeba příliš starat, rostou jako z vody a kolem těch, co potřebují pozornost, budete běhat celý den. Vyskytuje se zde i faktor počasí, ale narazíte pouze na pěkný nebo deštivý den. Vše se dělí na záhony, pole, stromy a zvěř. Každá kategorie potřebuje vlastní speciální půdu a ne všude se daří všemu stejně. Chov zvěře je prakticky zlatý vrchol celé hry, jedná se o velmi drahou investici, která nepotřebuje až tak nějak velkou starost, ale žádná pořádná farma se bez ní neobjede. Na veškerou práci si můžete najmout pomocníky, kteří mají jeden velký zápor.





Člověk roste, stárne a učí se



Takhle nějak by se dala charakterizovat jedna z největších předností této hry. Každý váš člen rodiny roste a s tím se učí a vylepšuje své vlastnosti. Což nádeník právě nezvládá. Po několika letech je rozdíl velice markantní. Jako příklad uvedu, že nadprůměrně zkušený Tonda dokázal dvakrát rychleji sklidit pole, než nádeník Alois, který se stejnak půl dne poflakoval a dokola řval, že má hlad.



Schopnosti se děli na chov zvířat, sběř, plodiny, vaření atd. a vylepšují se právě v té oblasti, kde váš človíček převážně pracuje. Nechybí tu ani atributy, které hodně utváří člověka. Například člověk, který má vysoké hodnoty učení, bude schopen získávat zkušenosti mnohem rychleji. Silný člověk zase vydrží makat na poli celý den. Sám hráč je poté schopen si rozhodnout, komu dát jakou práci, aby vše šlapalo jako hodinky.





Klik sem, klik tam



Kde hra získává a ztrácí (záleží na úhlu pohledu) je kontrola postav a udílení rozkazů. Začátky jsou poměrně nenáročné. Máte pár záhonů, tu a tam pokácíte strom a vytvoříte nová pole. Ale jak úrovně rostou a vaše farmy se zvětšují, je potřeba dělat a hlídat stále více práce. Pokud opravdu chce člověk mít obrovskou farmu, která generuje obrovské množství peněz, musí počítat s tím, že bude muset ovládat přes deset lidí a v tu chvíli se hra dostává do pořádných obrátek. Jedná se spíše o poslední dva, tři levely. Mně osobně to přišlo jako silná motivace, prostě tu hru porazit, ale někomu případný chaos, kdy se přeruší klidná rutina, může dělat problém.



Co potěcha pro oko a uši?



Grafické ztvárnění je přímo parádní. Celá hra hraje mnoha barvami a přitom se žádná část nezdá přeplácaná nebo kýčovitá. Hra poběží i na tzv. kancelářských krysách. Tedy počítačích/laptopech, které nemají příliš velký grafický výkon. Hra byla hratelná a plynulá na mém laptopu, který se nemůže pyšnit mladostí a výkonem.





Hudba je očividně dělána profesionálem, hlavní hudba, která běží po celý den vaší práce, se nezdá být smyčkou, i když se svým způsobem opakuje. Přesto nikdy nezačne být protivná a já neměl tendence ji vypnout a pustit si něco vlastního.



Ač jste u nás zvyklí vídat drtivou většinu věcí free, Family Farm je komerční projekt tvůrců Hammerware. Hra stojí ovšem co budget hry, tedy rozmezí několika stovek a jednoznačně stojí za vyzkoušení.





Jelikož chystáme na naše stránky nové projekty, kde budeme psát i o komerčněji laděných hrách, berte to jako malou pozvánku.





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 15.04.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Twister | 16.04.11 v 16:56

Ovšem že stále jste. Nic se nezměnilo, stále tu máme spoustu FREE onlinovek, FREE her, FREE mobilních her, články o FREE webovkách, FREE MMO, FREE facebook hrách a občas i článek o FREE demu. Nyní dokonce vychází nějaký ten článek 3x týdně. Web se bude co nevidět měnit, hlavně po vzhledové stránce, obsah zůstane stále stejný, vše bude FREE, ale pár věcí přibude, jako například dnešní ochutnávka. Autoři si totiž taky občas rádi zahrají něco placeného a není důvod, proč by o tom nemohli něco napsat a poděli se s ostatními. Ten článek je přeci jenom také FREE. A nebojte se, bude to mít vlastní sekci.

Jaso | 16.04.11 v 15:42

A já myslae, že jsem na stránkách FREEgame!!!!!!!!!!!!!!


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce