článek

YetiSports Deluxe aneb konec freeware sérií?

YetiSports Deluxe aneb konec freeware sérií?

Málokteré freewarové hře se podařilo to, co autorovi série YetiSports. Půvabný Yeti vyvolal v hráčských srdcích takové ohlasy, že jsme se dočkali neuvěřitelného počtu pokračování a nakonec vše vyvrcholilo vydáním komerčního titulu. Čím se liší od svého freewarového bratříčka? Marně se snažili všichni ti tvůrci 3D titulů, letos jim vytřel rybník další dvojrozměrný titul; a sice YetiSports. Ten se svými sedmi pokračováními způsobil takový rozruch a dosáhl takové popularity, o jaké se dosud zdálo snad jen dalšímu německému titulu Moorhuhn. Aby toho nebylo málo, nedávno se dokonce Yetiho autor rozhodl vydat tohoto horského mužíčka i jako komerční titul a dnes už není pochyb o tom, že to byl krok vedle. Nejenže YetiSports Deluxe je titulem špatným, ale celé sérii pouze uškodil a pokazil si tak reputaci. Ovšem co naplat, distributor si přece pořádně namaže kapsy a o to tady jde, ne? :-)

Aby bylo ale jasno předem, toto není žádná recenze, ale pouze úvaha o tom, co autory freeware titulů vede k tomu, že se rozhodnou svá díla vydat i za úplatu. Samozřejmě vás nepovažuji za hlupáky, je přece nadmíru jasné, že za vším jsou peníze. Ani zde tomu není jinak a právě to je příčina všeho. Autory už nebaví makat hodiny a hodiny bez vidiny jakéhokoliv výdělku. To se rovnou mohli vydat jít sbírat někam jahody a nebo okopávat vinice a možná by si něco málo vydělali. Najdou se ale i tací, kteří neplánují vstup do komerční scény. Kupříkladu leader týmu Reload Games Apofis nám v jednom z našich rozhovorů jednoznačně řekl: „Mým cílem je nyní dělat pouze freeware hry dostupné pro všechny a zadarmo.

Abyste si nemysleli, že vždycky všechny předělávky freewarovek na komerční tituly dopadnou špatně – i zde se najdou vzácné výjimky. Jednou takovou jsou i nedávno vyšlé Berušky II, které jsou komerčním pokračováním freewarových Berušek, které se staly jednou z nejlepších a nejúspěšnějších českých free her vůbec. Dvojka na tom je vskutku velice dobře a z předních serverů si odnášela hodnocení vysoce nadprůměrné. To už se pomalu dostáváme k jadérku věci – záleží pouze a jedině na autorovi. Na tom, jak ke zpracování přistoupí a zda to vezme tak, že „konečně dostane zaplaceno a jen to nějak splácá dohromady“ a nebo „si dá opravdu záležet, aby po něm zůstala nesmazatelná stopa“.

Stále více autorů se tak vydává touto cestou a snaží se i vydělat, pocit, že se jejich titul líbí jim prostě nestačí. To je pochopitelné, ale neznamená to konec freewarovek? Myslím, že to v žádném případě. Tak zaprvé těch týmů, co se po této cestě vydají, není až natolik a zadruhé se vždy najde nějaký nadšenec, který ve volném čase splácá titul, u jehož hraní se budeme skvěle bavit. A to je hlavní devizou freewarovek; můžete si je zahrát kdekoliv, jen si zabrouzdáte po internetu a stáhnete. V práci o polední pauze, ve škole o přestávce či u doktora na svém notebooku… Možností je nespočet a vývojářů rovněž, nemějme tedy strach. Žádný podobný problém nás v nejbližší době nečeká…



Martin

autor
/ Martin

Publikováno: 12.11.2004


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

to je snad jedno, ne? | 16.12.05 v 22:05

fraantik a honza sou "asi" pěkně vymaštěný, neuměj pochopit článek (Blbouni Nejapný)

fraantik | 23.06.05 v 19:13

Článek je o ničem. To že někdo vydá oblíbenou debilitu, u které se překonávají rekordy a vznikla kolem toho kultura není nic špatného. Ale kdo by zaplatil za odpalování tučnáka na netu... myslim nikdo. Samozřejmě ti co hráli tu hru zadarmo jí nebudou kupovat. Autor má právo na pokračováním vydělat, i když nebylo zcela zdařené.

sfn | 01.03.05 v 22:03

honza je debil

Lokutus | 17.11.04 v 04:28

PROTOŽE vydal za peníze něco, co dříve bylo zadarmo. Ten autor si tím zkazil reputaci, ne ta hra.
Když budeš tři roky někomu hrabat zadarmo zahradu a pak jednou přijdeš a řekneš si za to peníze, tak už jistě nebudeš tak oblíbený, jako když jsi to dělal zadarmo. Je také možné, že ti lidé si na to hrabání najmou Frantu, který jim tu zahradu pohrabe zase zadarmo. Zkazil sis reputaci.
Kdyby jsi však od začátku hrabal zahradu na živnosťák za peníze, nemůžeš si zkazit reputaci, protože k tomu přistupuješ profesionálně.
Nadšenec, z kterého se stal profesionál si obecně kazí reputaci v komunitě bývalých klientů - odběratelů. Tuto ztracenou reputaci musí znovu získat - ať už jako profesionál, nebo opět jako nadšenec.

P.S. Proč tady proboha musím zadávat email? Už tak mi na něj chodí hromada spamu.

honza | 16.11.04 v 11:48

Ale napise mi nekdo PROC si ji pokazil??? To, ze v Deluxe verzi bude pouze serie nekolika her, ktere jsou jinak zadarmo, se vedelo uz davno dopredu, takze si reputaci zkazit nemoh...

Hynek Žalčík | 13.11.04 v 17:10

Ahoj Honzo. Myslim, ze autor opravdu neni magor, ale maximalne spatne podal informaci, nebo si si ji spatne vylozil.

Reputaci si samozrejme kazi AUTORI a to u hracu. Mozna bych teda dodal u NEKTERYCH hracu.

Kvalita her se nemeni, to taky nikdo nerikal.

honza | 12.11.04 v 23:24

ty jsi to asi nepochppil. Ptam se totiz, jak si mohl pokazit reputaci? Resp. u koho? U recenzentu komercnich her? Jak, kdyz se jednalo o prvni hru na toto tema (myslim komercne). U hracu? Proc, kdyz jde o super gamesky (ted tu neresim, ze je nekdo hloupy a koupi so to a prachy, kdyz skoro to same muze mit zadarmo). Proste ta veta nedava smysl. Nemohl si pokazit reputaci. Reputaci mela vzdy tato serie dobrou a stale ma a ze tomu nekdo da mezi komercnakama maly hodnoceni neznamena, ze jde o spatnou hru!

Solidus | 12.11.04 v 10:41

Pan Honza je magor, asi.Pretoze tak blbu vetu napisat moze ozaj len magor,citujem „co je na nem spatneho,kdyz obsahuje teze hry ktere jsou freeware?Jak pak mohl pokazit reputaci?" Vies Honziku ty si si asi za svoje obdobie existencie nevsimol, ze freeware hry ktore dostanu vysoke hodnotenie a ziskaju si u hracov popularitu by ako komercne nemali sancu?Ty si si to neuvedomil?Zamysli sa nad sebou,a nad okolnymi vecmi predtym nez o niekom povies, ze je „asi" Magor.

honza | 12.11.04 v 00:30

Tendle clanek je blbost. Proc bylo vydani Yetti deluxe krokem vedle a co je na nem spatneho, kdyz obsahuje teze hry ktere jsou freeware? Jak pak mohl pokazit reputci? Pan autor je magor, asi..


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce