článek

Wing Commander Saga - legenda se vrací v kabátu FreeSpace 2

Wing Commander Saga - legenda se vrací v kabátu FreeSpace 2

Magické slovo FreeSpace 2 označuje vesmírný akční simulátor. Od vydání zdrojového kódu FreeSpace 2 Source Code Project uběhla řada let, která nabídla různé módy. Jen některé se staly slavnými, jen některé jsou jako Wing Commander Saga. V dnešních dnech je těžké najít hru odehrávající se ve vakuu vesmíru. Najít kvalitní je úkol skoro nemožný a fanoušci vesmírného žánru jako já už pouze vzpomínají na doby Freelancer nebo FreeSpace (i tak se občas najde nadějný projekt, například Miner Wars 2081). Jaké teda bylo překvapení, když jsem se dozvěděl o kompletní konverzi hry FreeSpace 2 pod názvem Wing Commander Saga… WING COMMANDER!!



Proč tolik povyku?
Spojují se tu dvě nejvíce oceňované sci-fi věcičky. Hra FreeSpace 2 a její engine a hlavně svět Wing Commander. Na rozdíl od filmu (na svou dobu pěkné CG, ale jinak slabé) se hra povedla více než dobře. Někteří recenzenti dokonce udělovali 6 hvězdiček z pěti nebo hodnocení překročilo maximum 10/10.

Hráč se ujímá role pilota ve válce mezi „Terran Federation“ (lidé) a agresivní kočkovitou rasou známou jako Kilrathi (ve filmu vypadali opravdu vtipně). Na svou dobu tato vesmírná akce vypadala fantasticky, nabízela úžasný svět, parádní hratelnost, audio, vše dokonalé, a to se psal rok 1990. Pohled z kokpitu byl velmi příjemný a hráč měl opravdu pocit, že se vskutku nachází uprostřed obrovské bitvy.

FreeSpace byl zase krok kupředu a nabídl skvělou grafiku, úžasné efekty a zajímavý příběh války tří hvězdných ras (lidé, Vasudani a Shivani). FreeSpace 2 bylo později skoro revoluční dílo, které se hlavně stalo populární díky nádherným bitvám velkých lodí, kdy opravdu jeden pilot nezvládne vše. Ještě doteď si vzpomínám na epický pocit, kdy různé lasery rozkrajovaly lodě na kousky.
V roce 2002 nakonec vyšel FreeSpace 2 Source Code Project, který nadchl fanoušky FreeSpace 2. Šlo o engin, ve kterém nadšenci mohli tvořit nejenom mapy a mise pro hru, ale kompletně přetvářet lodě, zbraně… vše. Začaly se objevovat různorodé módy, a dokonce se objevily i samostatné hry. Nejznámější je Blue Planet, rozdělená na tři části, tvůrci dokonce nadabovali in-game eventy a rozhovory pilotů. Mělo to ale háček, potřebovali jste mít originální hru. To u Wing Commander Saga nepotřebujete.

Vstupte do světa hvězd
Nebudu vám moc rozepisovat universum Wing Commandera. Máme tu akorát základní kámen války mezi lidmi a výše řečenými Kilrathi, kompletní konverzi FreeSpace 2 tak, aby lodě, zbraně, pohyb a pravidla byly z Wing Commandera… to stačí ke štěstí.

Projekt trval celých 10 let a během té doby se mnohé změnilo a stále vylepšovalo. Výsledek je dokonalý.

Hráč se ujímá role pilota Davida Markhama v období, kdy válka sice končí, ale není rozhodnuta. To, jestli lidé vyhrají, bude záviset hlavně na vás a vašich schopnostech. Pokud znáte svět Wing Commander a hlavně hry, tak Saga je umístěna před Wing Commander 3. Samotné ovládání je klasické jako ve FreeSpace 2. Vidíte ovládací panel vaší lodi, zbraně, minimapu, rychlost, počet raket atd. První rozdíl objevíte v neexistujících štítech. Ty jsou ve FreeSpace základní výbavou, tady v žádném případě, takže pozor. Další zajímavostí je jiný druh boostu. Ve FreeSpace se automaticky doplňoval, ale ve Wing Commander jste velkým zrychlením limitováni, něco jako „benzín“. Samotné mise jsou rozděleny na briefing, primární cíle a sekundární. Autoři si rozhodně vyhráli a hru jen tak nedohrajete, připravte se na mnoho hodin zábavy.

Když jdou tvůrci ještě dál
Za 10 let se toho dalo udělat mnoho a je to poznat. Tvůrci si totiž dovolili vytvořit kompletně nové audio, efekty, dabing, a dokonce i krátké filmečky mezi misemi… WOW. Jenomže to ještě není konec, mezi nadšenci se našlo pár hudebních talentů a hra má naprosto profesionální soundtrack.



Rok 2012 je na free konverze her opravdu štědrý. Před pár měsíci se objevil Half-Life přepracovaný do Source enginu, teď tu máme Wing Commander v hábitu FreeSpace 2 a já se nemůžu dočkat, co přinese budoucnost dál. Stahujte, hrajte a bavte se.

Jedno malé upozornění. K ovládání stačí i klávesnice, ale pokud máte joystick, sáhněte po něm.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 02.12.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Drticka

Drticka | 10.05.18 v 11:32

vesmir je krásný

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 19.07.17 v 12:52

zajímavé

janice11

janice11 | 29.09.16 v 18:02

Zase boj , a ještě ve vesmíru.

phanka

phanka | 14.04.15 v 20:51

vesmír je pěkný ale hrát nemusím