článek

VIII. sraz redakce FG

VIII. sraz redakce FG

S blížícím se koncem roku se na pražském Andělu konal další, v pořadí již osmý, sraz redakce FreeGame.cz. V čem byl jiný? O čem se hojně mluvilo a v jakém počtu jsme se nakonec všichni sešli? Veškeré odpovědi vám prozradí následující řádky.

15.12.2007. Tak přesně tohle bylo ono magické datum, kdy se celá akce konala. A už od počátku se vědělo, že spíše než o práci půjde o zábavu. Tedy něco ve stylu minulé vánoční akce. Účast však byla opravdu hojná. Pokud počítám dobře, přišlo celkem čtrnáct lidí. A ke konci byli všichni opravdu spokojení, čemuž se ani nedivím, neboť si každý domů odnesl vyjma poctivě vybojované hry, také dárkový balíček s několika drobnostmi a spoustu skvělých zážitků.
















Už samotný čas zahájení byl trochu výjimečný. Vše totiž začalo trochu dříve, konkrétně v jedenáct hodin dopoledne. Já sám jsem tradičně absolvoval vcelku náročnou cestu až ze samotného Slezska a do Prahy jsem dorazil trochu dříve. I přes drobné zdravotní komplikace jsem neváhal a trochu se v ní porozhlédnul. Nakonec však mé kroky směrovaly k místu konání srazu. A fakt, že se "něco začne dít", potvrzovalo i to, že byla k vidění opravdu početná skupina lidí. Při letmém pohledu se sice zdálo, že jde o nějaké neznámé "účastníky zájezdu", nezaměnitelná podoba Martin Demigera, Vojtěcha Koubíka a dalších, mi ale dala jasný signál, že jsem tu správně.
















Jakmile jsme se všichni sešli a letmo pozdravili, následoval tradiční přesun do kanclu. Zde už na nás čekal Marián, který svůj pohled směroval na vitrínku, kde byly přehledně naskládané hry od prvního místa až po to poslední. Počáteční trojici mimochodem zdobily velmi pěkné poháry. Věděl jsem, že je nemám šanci získat, protože rozhodně nepatřím mezi hardcore hráče. Takže jsem si spíše prohlížel poslední místa a zhruba v polovině mě zarazila přítomnost dvou originálek World of Warcraft - nebezpečná to cena. :) Pro soutež pak byly připraveny celkem tři hry. Úvodní závodní rozehřívačka na PS2 byla záhy vystřídaná nedávno vydaným remakem Space Invaders OpenGL a chybět nemohlo ani tradiční sjezdové lyžování.
















Než ale došlo k soutěži, přišla řada na prezentace. Té úvodní se chopil Hynek a velmi stručně se pokusil shrnout aktivity z poslední doby. Těch bylo více než hodně a tak prezentace si vyžádala svůj čas. Poté následoval výstup Mariána a musím říci, že jak Hynek, tak Marián mě svým závěrem trochu překvapili. FreeGame.cz má do budoucna totiž takové drobné překvapení a jak už to tak chodí, někomu se to bude líbit, jinému nikoliv. Říká se také do třetice všeho dobrého a zlého. Jestli to platilo i v případě mé prezentace, kdy jsem nastoupil jako třetí v pořadí, to nevím. Přesto i můj výstup si získal své příznivce. Ani jedna z prezentací však nebyla nic oproti tomu, co následovalo.













Jednotliví členové se pak posadili na svá místa. Někteří se již tradičně chopili lukrativní pozice u stolu, kde měli patřičný přísun jídla a tekutin. Následovalo i několik rozhovorů a celkově uvolněnou atmosféru ještě více obohatila hláška o odstartované soutěži. Soutěžící chodili měřit své síly prakticky v náhodném pořadí a zatímco u té závodní hry a u sjezdového lyžování šlo o to, zajet co nejrychlejší čas, u Space Invaders OpenGL byl naopak pevně daný časový limit (minuta a půl) a úkolem bylo nahrát co možná nejvíce bodů. Všem to šlo pěkně od ruky a s přibývajícími hodinami se už pomalu rýsovalo celkové pořadí jednotlivých soutěžících.












Hladký průběh však narušil výsledný součet bodů, kdy se několik hráčů umístilo na identických místech. A v rámci fair-play (a pro jednoznačnost) se uspořádalo několik nových duelů. Celkové prvenství si nakonec odnesl Apofis. V těsném závěsu pak skončil Nosi, následovaný Marrakem. Velmi pěkné hry a samozřejmě i poháry tak znaly své majitele. Hodnotilo se ale i dále. Kompletní výsledky si můžete prohlédnout na následujících dvou obrázcích, kdy na tom prvním obsadil čtvrté místo Baac, páté Fiola a šesté Shadee.









Dále pak jistě nepřehlédnete Martina Demigera, Zlatovouse, mě, Jadena, Mariána a Tumiho. Velmi pěkně se umístil i UnHynek.









Ceny sice byly rozdány, ale jak už to tak chodí, někteří redaktoři si hry vyměnili. Spokojen byl myslím ale každý, i když jídlo ubylo exponenciálním tempem a do konce zbývalo několik desítek minut. Vypadalo to, že už nás nemůže nic překvapit, ale to by nesměl Marián vytáhnout hru God of War II, určenou pro konzole Playstation 2. A za sebe můžu říci, že i když hry už tolik jako dříve nehraji, bylo pro mě zhruba desetiminutové sledování Fioly, který se chopil ovladače, skutečným zážitkem. Poté jsme už jen pomalu začali uklízet a chystat se na cestu ke svým domovům. Za sebe bych chtěl poděkovat Hynkovi a Mariánovi za velmi pěkné uspořádání akce, všem zúčastněným za nezapomenutelnou atmosféru a Shadeemu za pěkný pokec při cestě zpátky. Mimochodem, víte kdo si nakonec odnesl jednu z kopií World of Warcraft? Ale nebojte, u mě to je v bezpečí, ještě jsem to ani nerozbalil. ;)




artman

autor
/ artman

Publikováno: 20.12.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

phanka

phanka | 17.04.15 v 15:51

:-D

ramgad | 16.06.08 v 09:45

Nehodlám článek kritizovat,někdy je přiblížení stylu hry prospěšnější, než recenze která je mnohdy více méně kritikou.
Ikariam hraju a přes všechny nedostatky které prozatím má, je podle mého mínění zatím hrou nejlepší.
Kvituji pokus tvůrců dát možnost hráčům na ostrovech jisté spolupráce.I v anonymní hře, je možné udělat si obrázek o tom - jaké má sousedy.
Na rozdíl od Travianu a Divokých kmenů je v Ikariamu další pozitivum, že rabování měst a útoky nejsou zadarmo a hráče nutí zvažovat plýtvání penězi. Více se tedy obchoduje a směňují suroviny.Je však i něco co hru srovnalo s jinými a to je bohužel Plus účet. Byly vyrovnané možnosti pro všechny v počátcích hry. A to bylo přitažlivé, dokázat obchodováním nebo drancováním co je lepší a efektivnější. Přes všechny klady a zápory ve hře mám přání, aby bylo více takových her s tak krásnou grafikou.
Taky konečně hra, kde se klade důraz na Kodex cti a smlouvy vojenské,obchodní i kulturní!

libik007 | 16.01.08 v 20:18

Jenom zkouším, jak vypadá ikonka :)

libik | 22.12.07 v 19:08

Ok, jdu to tvořit :). Pak si to 5x přečtu, aby to všechno dávalo smysl, a následně pošlu :).

Marian | 22.12.07 v 18:37

Odvážným štěstí přeje. Pokud máš ambici představit nám svou recenzi, pak ji pošli na můj mail a já ji dodám redakci. (mail je v záhlaví "marian")...

libik | 22.12.07 v 18:35

Abych nezapomněl :

ICQ : 247-369-812
e-mail : borec1111@centrum.cz

libik | 22.12.07 v 18:23

Asi to není nejvhodnější psát zrovna sem, ale aspoň si to přečte nějaký ten recenzent :).

Znám naprosto perfektní free-hru pod názvem stil-bomber. Herní systém je v naprostém základě klasický raptor/xenon/tyrian a jim podobné vesmírné střílečky.

Ale tato hra obsahuje neuvěřitelné množství vylepšení. Můžete montovat speciální vylepšení na svojí loď, za peníze se dá upgradnout takřka všechno, dostáváte zkušenosti(které pak můžete následně proměnit v různá vylepšení), hodnosti. Můžete si vybrat 10 různých lodí, přičemž každá skýtá NAPROSTO jiný styl hraní.

Ale nejlepší je tzv. PU-magnet. Tedy pokud padají z nepřátel bonusy, můžete si je přitáhnout PU-magnetem. Dosah je opět závislý na namontovaných součástech, koupených vylepšeních, typu lodě atd.

Ovšem hlavní problém této hry je, že zatím kdokoli ho recenzoval, zdaleka neobjevil ani polovinu možností a vymožeností této hry. Není divu-museli byste nad tím strávit desítky hodin, abyste objevili všechno a hlavně byste to museli dohrát :).

Tady bych se klidně rád nabídnul-mohl bych napsat recenzi. Nebojte se-ač to tady tak vychvaluji, vypíchnul bych i nedostatky(a že jich tam taky pár je :) ).

Vyjadřovací schopnosti mám myslím dostačující a struktura textu je přehledná.

Tuto recenzi bych pak klidně předal komukoli od vás, kdo by jí přepracoval k obrazu svému a mohl by si jí klidně vydat pod svým jménem.

Pozn. Nejsem autorem ani spoluautorem této hry :), ale žádná vesmírná střílečka mě nenadchla natolik, jako takhle. Navíc hrací doba je opravdu v desítkách hodin, takže než to člověk celé přejde, tak to chvilku zabere.

A díky jiným typům lodí a stylu hraní se zde nabízí poměrně slušná znovu-hratelnost.

Jinak název té hry je "stil bomber 2" a naleznete jí tady "http://tomaxko.wz.cz/"

libik | 22.12.07 v 18:00

Dostáváte za své články(resp. působení na freegame) plat?

A kolik času denně strávíte nad psaním recenzí a zkoušením her?

Marian | 22.12.07 v 14:45

Tramtadadáááá! Vozka dostává interní pokutu 10 000 Kč za ty "počítačové úchyly na FG" (= porušení Pravidel, konkrétně č.4)!...nebo napsání tolika recek v té hodnotě do konce prosince 2007... Jinak bude o hlavu - případně o jinou část těla - kratší!!! :-D

Elidaron | 22.12.07 v 12:27

Prej uchylove... stim naprosto nesouhlasim ;) ... stim budu souhlasit az mi date radykalne male hodnoceni mý pripravovany hre Slib: Nářky Andělů :))) .

Vozka | 22.12.07 v 12:09

Tys neviděl toho smajlíka co psal za příspěvek? ;)

Ale jinak bych docela chápal že tě článek nebaví, koho by taky bavilo číst si o skupině počítačových úchylů, zvlášť když se nedozví ani žádná pikantní fakta z jejich soukromého života či zákulisní informace ze života freegame.. Příští report si tímto zabírám já a slibuji že bude bulvárnější! :))

Elidaron | 22.12.07 v 11:34

Delam si tu z vas srandu ;) . Samozrejme, ze vas byl lepsi, ale VcH jest mým domocem, vzdycky pro me bude neco vic :D .

Nosi | 21.12.07 v 21:07

Je treba rozlisovat dve veci:

- fg sraz je privatni akce, ne verejna, tudiz je to o necem jinym.

- nebyl si tam, jak to ted muzes vedet?

Ziv ;-).

Fiolax | 21.12.07 v 08:45

Ty jsi zase vtipnej viď Eli? :D Já jsem si to tedy užil (sraz FG) :).

Elidaron | 20.12.07 v 14:36

<zív> Vyhlaseni letní vyvojarske souteze 2007 na VCH bylo lepší :D .

Fiolax | 20.12.07 v 07:35

V bezpečí? Že jsi to nerozbalil! Hah! :) To přijde! Hlavně - tu krabici musíš odizolovat. Přelep si nálepku Blizzard a taky ten velký nápis World of a budeš z 5ti % ochráněn :D...