článek

To nejlepší z Global Game Jam

To nejlepší z Global Game Jam

48 hodin, 2 dny beze spánku plné pilné práce, téma vyhynutí. Desítky, možná stovky týmu se během krátkého období pustily do vytváření her během akce s názvem Global Game Jam. Bylo vytvořeno moře her, které se dají skvěle hrát. Zajímá vás které?


O akci Global Game Jam jsme už napsali docela dost, byli jsme v Praze, kde se konalo kolo pro Českou republiku. Psali jsme také o hrách, které v rámci této akce vznikly. Cestovali jsme také do Hamburgu, kde se konal Casual Connect a byl zde představen výběr těch nejlepších her vytvořených po celém světě. My vám nyní představíme ty nejlepší kousky.





Death Pizza (Finsko)



Tým : Sabastian Jakaus, Tatu-Pekka Saarinen, Arash John Sammander



Hry byly převážně o hře jednoho hráče, ale tento kousek je čistě multiplayerový (2 -4 hráči). Každý hráč ovládá různé dobrůtky, které se dávají na pizzu a cílem je vytlačit všechny do pusy konzumenta kulaté pizzy. Časem se sousta zvětšují a tím se zmenšují herní pole. Zaleží také na bodech, které dostáváte za kontrolu různých přísad.  



Stahujte zde.





The Last Fleet (Jižní Afrika)



Tým : Marc Luck, Luke Marcus Viljoen, Rodain Joubert



Taková fajn hra na přežití ve vesmíru. Ovládáte loď snažíce se uniknout jakémusi mraku nebo mlhovině, která se nedá zničit, max. zpomalit. Výborné použití různých možností jako je skenování, těžení, ale i soubojů. Jižní Afrika se vytáhla.



Stahujte zde.





Ned, You Really Suck the Life Out of a Room (USA)



Tým :  Randall Li, Chris Makris, Ben Norskov, Matthew  (Team NED)



Jedna z her, která byla také tvůrci představena na Casual Connect v Hambrugu. Graficky sice vypadá mírně zastarale, ale to se zdá pouze na první pohled. Co se náplně týče, ta je v celku originální. V mnoha levých je třeba odklikat různé barvy a tím si vytvořit cestu ven. Některé úrovně jsou opravdu jednoduché, některé vám zamotají hlavu.



Stahujte zde.





Planetary Plan C (Brazílie)



Tým : Henrique Schlatter Manfroi, Pedro Medeiros de Almeida, Amora B., Karen Garcia, Rafael Miranda Gomes, Rodrigo Braz Monteiro, Fernando Su, Ne Sasaki



Další hra, kterou jsme mohli vidět naživo. Máte minutu na posbírání různých věcí a vrácení se do vaší rakety. Hra vypadá skutečně nádherně a podle ukázky se i dobře hraje. Tvůrci na hře chtějí ještě chvíli pracovat a doladit ji. 



Stahujte zde.





Rhythm of the Stars (Finsko)



Tým : Pekka Kujansuu, Olli Etuaho, Juho Korhonen, Aki Jäntti 



Doslova rytmická záležitost. Hlavním tahounem je hudba a slušná hratelnost. Pomocí své lodě, tu loď berte s nadsázkou, létáte do nově vznikajících supernov, které se snažíte zastavit před výbuchem. Vše musíte dělat v rytmu hudby. Určitě stojí za vyzkoušení.



Stahujte zde.





Somyeol2D (Německo)



Tým : Kolja Lubitz, Jannik Waschkau, Carsten Pfeffer, Jan Niklas Hasse



Solidní logická hra, která vám dá do ruky Somyeola, který je ovšem naklonován do mnohdy velkého počtu. Cíl je dopravit potřebné množství do cíle. To je ovšem opepřeno zákeřnostmi různých pastí, překážek a zákonů hry. Hra hodně pobavila.



Stahujte zde.





Snobli Run (Finsko)



Tým : Veli Vainio & Ilkka Leino



Jelikož bylo téma vyhynutí, někoho napadlo použít kombinaci dávných časů a rozmnožování. Tihle kluci z Finska udělali pěkně vypadající arkádu. 



Stahujte zde.





The Ultimate Celebration (USA)



Tým : Lane Lawley, Brian Soulliard, Devin Ford, Lawrence Jung, Kevin MacLeod



Hra se pyšní velkou rozlehlostí a to tvůrci chtějí přidat ještě další možnosti. Úkole je najít všechny přátele a uspořádat obrovskou párty (tvůrci brali asi inspiraci z Facebooku). Grafika sice vypadá nevalně, ale vše funguje skoro jak má.  Dobrá práce hoši.



Stahujte zde.





How To Kill Pandas (Finland)



Tým : Antti Piironen, Anssi Pehrman, Tuuka Rinkinen, Salla Hakko, Heikki Koljonen, Hannu-Pekka Rötkö, Lauri Salo, Juho-Petteri Yliuntinen, Lari Strand, Henry Härkönen, Sina Aho



Nemyslete si, že Pandy jsou v této hře hodná zvířátka a vy ti zlí. Vědci se snažili zachránit tuto ohroženou populaci, ale někde se stala obrovská chyba a nyní nemrtvé pandy ničí vše živé co jim přijde do cesty. Nezvyklá zombie řežba, ale nápad je to opravdu zajímavý. 



Stahujte zde.



Co vám budu povídat, vybrat z těch stovek her to nejlepší ani nejde, jelikož mnoho her, které tu nejsou popsány, si také zaslouží pozornost. My jsme měli to štěstí, že nám bylo hodně kousků ukázáno naživo. Nemůžeme se dočkat dalšího ročníku. 





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 21.02.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

phanka

phanka | 16.04.15 v 14:52

chytré hlavičky