článek

To nej z roku 2006 – druhá část

To nej z roku 2006 – druhá část

Dnes je středa a my své slovo držíme. Přinášíme vám dokončení našeho článku, kde si představíme to nej, co se za poslední rok objevilo v našem archívu. Snažili jsme se, abychom pokryli co nejvíce žánrů a doufáme, že se nám to podařilo.

Pojďme si tedy náš text dokončit. Rádi bychom vás upozornili ovšem na jednu věc. Stále častěji dochází k tomu, že mnoho autorů gamesek jen sprostě okopíruje připravené tutoriály a celou hru vydává jako svou. Kazí to pak pověst celé nezávislé scény a my jsme se rozhodli, že tyto experty budeme po zásluze odměňovat. O tom ale až později.



Logické hry



Narbacular Drop



Z názvu to není patrné, ale máme zde gamesu, která v herním světě způsobila menší revoluci. Studentům z DigiPenu se totiž podařilo vymyslet opravdu proklatě dobrý námět, který jen tak mimochodem komerčně implementuje společnost Valve (autoři Half-Life), a to samozřejmě pod dohledem borců z dnes již několikrát zmíněného institutu. Pokud nevíte oč jde, honem rychle to napravte kliknutím na recenzi.









Faux Pa



Faux Pa je dalším úspěšným projektem zatím posledního ročníku soutěže Becherovka Game, který uspěl ve své kategorii. Velmi jednodušeně řečeno, jedná se o remake stařičkého Quadraxu. Místo dvou archeologů ovšem nastupují dvě zcela odlišné postavy, anděla a ďábla. Ti mají ovšem k sobě blíže, než by se možná mohlo zdát.



Vivid Conceptions



Pokud bych na chvíli pominul hry od DigiPenu, u kterých je originalita na denním pořádku, pak musím říci, že Vivid Conceptions je jedním z mála titulů, kde se autoři předvedli a vytvořili něco, co doposud bylo možné vidět jen opravdu stěží. Kombinace logického rychlíku, hopsačky a akční hry pak zaručuje, že se nudit rozhodně nebudeme.



Myszere



I když se možná někomu může zdát, že se jedná o odpočinkovou hru, není tomu tak. Jde o logický rychlík jako vyšitý a musím říci, že se opravdu zapotíte, než se dostanete alespoň do poloviny. A tipněte si, kdo za tím vším stojí? Ano, správně, náš starý známý DigiPen, o kterém jistě neslyšíme naposledy. :)



TVMAN



Možná se někomu může zdát tato hříčka primitivní, avšak jde o poměrně slušnou zábavu, kterou by byla škoda neocenit. S vaším hrdinou procházíte labyrintem a řešíte mnoho nástrah, které se vám postaví do cesty. To vše ve velice solidní hratelnosti a poměrně hutnou atmosféru, která mnohé pamětníky vrátí do dob osmibitů, odkud si autoři TVMANA nepochybně vzali inspiraci.



Další nominované hry: Criss Cross 2, Marbles.




Sportovní hry



World Tours Golf



Kvalitní golf ve virtuální podobě jsme již dlouho na našem serveru neměli, avšak má-li tento kousek tuto absenci vynahradit, pak jsme rádi, že se tak stalo. World Tours Golf je totiž opravdu kvalitně zpracovaný kousek a nabízí vše, co může příznivec tohoto sportu chtít. Více není myslím potřeba dodávat.









Virtual 3 Valées



Musíme se vám přiznat, že jsme i v tomto ohledu vedli opravdu hutné diskuze, jaká ze sportovních her obsadí přední příčky. Kvalitou nejdále je samozřejmě Ski Challenge 2007, jenže je potřeba přihlédnout k tomu, že po stránce náplně toho nemůže mnoho nového nabídnout. A tak jsme raději zvolili projekt Virtual 3 Valées, který se za své zpracování rovněž nemusí vůbec stydět.



Future Pinball



Future Pinball je dle našeho názoru jeden z nejkvalitnějších pinballů všech dob. Důvod je ten, že nabízí největší přidanou hodnotu. Obsahuje totiž poměrně kvalitní editor, a tak není problém vytvořit si zcela vlastní stůl se vším, co k tomu patří. Když navíc zmíním, že kolem tohoto projektu existuje opravdu velice početná komunita, je všem jasné, proč je tento titul nejlepší.



Slam Soccer 2006



Je libo něco fotbalového? Ani v tom není problém, v loňském roce proběhlo Mistrovství světa ve fotbale, a tak nemůže chybět hra s touto tématikou i u nás. Nabízí toho opravdu spoustu a je jen na vás, zda-li odhalíte všechna kouzla tohoto počinu. Já jen musím zmínit větší velikost celého archívu, ale na druhou stranu se není čemu u tak propracovaného projektu divit.



1010 Locos Por El Tenis



Pátou příčku obsahuje humorně pojatá sportovní tenisová hra. Zvučná jména jako Agassi, Hingisová nebo Navrátilová zde tedy rozhodně nehledejte, místo nich nastupují kouzelné pohádkové bytosti, kterou chtějí dokázat, že i ony patří na horní příčky žebříčku ATP. Jen škoda, že autoři nezapracovali na kvalitnější podpoře multiplayeru. Takhle se budete muset spokojit pouze s hrou u jedné klávesnice.



Další nominované hry: Ski Jump Deluxe 3, Table Tennis Pro, Super Tour 3, Ski Challenge 2007.




Erotické hry



Sven: Gut zu Vögeln – 5118



Na poli erotických her se urodilo několik opravdu zajímavých her, které byly svou kvalitou ovšem dosti rozporuplné. Tedy až na jednu výjimku, a to další díl oblíbené série Sven. Úkol vám zde jistě nemusím popisovat, jen bych zdůraznil, že se jedná stejně jako jeho předešlý díl o hopsačku. Díky patřičné kvalitě je pak jediné umístění více než zasloužené.









Textové hry



Auf Wiedersehen, Frigo!



I mezi textovými hrami se letos urodilo několik titulů, avšak my jsme se rozhodli ocenit pouze jeden z nich. Sympaťáka Friga mnohým z vás jistě nemusím představovat. Autor projektu Petr Kain v posledním díle série uzavírá celý příběh, který paroduje známá Tolkienova díla a i když je vše bez grafické podoby, nelze titulu upřít zvláštní atmosféru a kvalitu, za kterou by se nemuseli stydět i leckteré otexturované počiny.



Závodní hry



Trackmania Nations



A máme ji konečně tady, naší milou Trackmania Nations, která se stala lehce návykovou záležitostí. Nepopíráme, že to způsobil i lehce komerční původ, avšak to nemění nic na tom, že se jedná o opravdu unikátní kousek, jehož největší kvality se objeví v multiplayeru, pro kterou je tato gameska určena především. Chcete-li vědět více, přečtěte si naši podrobnou recenzi.



Vdrift



I když Vdrift není z komerční rodiny, vsadím se, že svou kvalitou by neměl problém tam zapadnout. Jedná se totiž o velice dobře zvládnutou gamesku, které škodí snad jen špatně optimalizovaný engine, který může způsobovat, že hru na některých strojích bohužel nespustíte. Dříve jsem měl i já podobný problém, avšak to je dnes již minulostí. Stříbrná příčka náleží titulu zcela po právu.



AtmoSphere



V případě tohoto projektu se jedná o gamesku, kde neovládáte klasické závodní modely, nýbrž kuličky, které se snažíte co nejrychleji dokutálet do cíle. Po celou dobu na vás navíc dýchá neskutečná atmosféra, která je u počinů institutu DigiPen prakticky již standardem. Bronz je tedy opět bez diskuzí v těch správných rukách.



Racing Academy



Závodní akademie, jak by se do češtiny dal přeložit tento kousek, není ničím jiným, než další skvělou závodní hrou, kterou je skutečně radost hrát (a to i přes větší nároky). Důvodem je poměrně solidní chování vozu a velmi skvělé zpracování. Jedinou větší nevýhodu pak lze spatřit snad jen v poměrné jednoduchosti, která z titulu dělá místy spíše arkádu.



Maluch Sim



Polský Fiat že nemůže být skvělým závodním autem? Tak to honem rychle budete muset vyzkoušet tuhle hru, která vás přesvědčí o opaku. Autoři si dali skutečně záležet a na gamesce to je velmi znát a jedinou vadou na kráse může být celková absence multiplayeru. Jinak o pátém místě není nejmenších pochyb.



Další nominované hry: GT Auto Racing, Off Road Arena, Xtreme Moped Racing, Astronoid.










Hazard/Karty



Silver Klondike Solitaire



Stejně jako u textových a erotických her není v této kategorii příliš mnoho kvalitních titulů, proto jsme se rozhodli ocenit pouze jeden z nich. I když Solitaire patří k námětům okoukaným, přiznejte se, kolik z vás ho ve svém volném čase ještě dnes hraje? :) Ve verzi Silver Klondike Solitaire ale nepočítejte s nějakými radikálními vylepšeními, avšak to nemění nic na tom, že se jedná o skvělou a dobře hratelnou gamesku.




Nejlepší české hry



Moribund World



Jak už bylo řečeno výše, Moribund World je zkrátka nejlepší ve svém oboru a měl by být za to náležitě oceněn. V naší recenzi a návodu jste se mohli dočíst vše podstatné a holdujete-li tedy tomuto žánru, pak vám nic nebrání pustit se do postapokalyptického světa, plného zajímavých situací.



Faux Pa



I přátelství mezi andílkem a ďáblem zaujalo a tento projekt si odnáší pěkné druhé místo. Je to především za velice pěkné zpracování, solidní atmosféru a možná se budu opakovat, ale i za pěkný design levelů. Titul tak zkrátka svému vzoru – stařičkému Quadraxu rozhodně ostudu nedělají. Titul je jen tak pro zajímavost dělaný v technologii Flash.



BugAbOO



I tato gameska vznikla v populárním Flashi, avšak jenom kvůli tomu ji na třetí místo mezi nejlepšími českými hrami neumísťujeme. Nám se na tomto projektu líbil smysl autorů pro detail, okořeněný špetkou dávkou humoru, a to i toho černého. V roli sympaťáka Timmyho se ocitáte ve světě nočních můr a vašim úkolem je dostat z něj nejen vás, ale i vaše kamarády.



Okulděje ]|[



Zmiňoval jsem, že Okulděje ]|[ se za svůj výkon nemusí vůbec stydět a je to pravda pravdoucí. Jejich příběh mě tak pohltil, že jsem se dokonce jednu chvíli mylně domníval, že se v naší republice nachází stejnojmenná obec. Naštěstí jsem si to i sám vyvrátil. :) Každopádně chci tím říci, že i přes místy nepříjemný pixelhunting se jedná o skvělou adventuru, jež není nemožné pokořit. A ty i pro ty, kteří zrovna tomuto žánru nefandí.




Krkal



Rád bych zmínil, že Krkal není tak úplně hra, jakožto spíše systém pro tvorbu, editaci a hraní 2D her od autora MDho. Počin, který oceňujeme pátým místem, pak je ukázkový projekt tohoto jazyka, který ale nepostrádá nic z toho, co by měla obsahovat kvalitní gameska. Jedná se o typickou bluďišťovku, kde můžete prohnat celkem tři postavy a zapomínat také nesmíme na plno hádanek a záludností, které jsou v této ukázce obsaženy.









Multiplayer/MMORPG hry



F.E.A.R. Combat



Původně mělo být první místo obsažené jasně favorizovaným kouskem Trackmania Nations, avšak shodli jsme se v redakci jasně na tom, že nemůže tento počin vyhrát všechno. :) Na řadu se tedy dostal velice kvalitní F.E.A.R. Combat a jistě mi většina z vás dá zapravdu, když řeknu, že i v této kategorii si prvenství zasloužil. Je jasně vidět, že tým plný zkušených profesionálů a zápalem pro věc dokáže hráčům naservírovat opravdu kvalitní maso.




Trackmania Nations



No a stříbrnou medaili v kategorii Multiplayer/MMORPG hry nezískává nikdo jiný, než stará dobrá Trackmania Nations, o které myslím dnes ještě neslyšíme naposledy. Co říci o této gamesce nového? Myslím, že většina z vás už o ní stejně ví vše, proto se do žádného dalšího popisu pouštět nebudu a rovnou vám povím, že chcete-li si dopřát opravdovou pecku, pak vám v tom už nic nebrání.




Warsow



I když se to podle obrázků v recenzi zdá nepravděpodobné, tak Warsow je skutečně dělaný v Quake 2 (i když v silně modifikovaném) a nikoliv v Quake 3 enginu. Základním motivem pak samozřejmě je čistá specializace na multiplayer, což je na hře sakra znát. Desítky map, spousta modelů postav či parádní atmosféra, to je jen zlomkem toho, co vám může tento titul nabídnout.



Paintball 2.0



Stejně jako Warsow je i Paintball 2.0 postavený na Quake 2 enginu. Tentokrát ovšem ne s tak vyšperkovaným (čímž samozřejmě nechceme říci, že by to bylo špatně). Protože se jedná o multiplayerovou gamesku, je podle toho logicky uspořádaná celá hra. Najdeme zde kvantum map, slušné modely postav, účinné zbraně a poměrně slušné Boty, avšak chcete-li si titul patřičně užít, na singleplayer část zapomeňte. Anebo ji berte jen čistě jako trénink.



Damage Control



Tento titul je od letos nejvíce oceněného DigiPenu a jistě nebudete namítat, když řeknu, že po právu. Damage Control je závodní akční hrou, která se nese v duchu gamesek jako Demolition Derby a Death Rally. Vše ovšem zaměřeno převážně na multiplayer. V několika arénách tak budete muset s pomocí síly dokázat, že nejste žádný zelenáč a že své soupeře s přehledem rozdrtíte.



Další nominovaná hra: Kannonwagens.









Největší překvapení/objev roku



série Maniac Manision Mania



I pro tuto kategorii se vedly dlouhé diskuze. Jasně jsme chtěli ocenit Hakaimana, který i přes svou nenápadnost dokázal zaujmout spoustu lidí, přesto jsme se nakonec rozhodli pro sérii Maniac Manision Mania. Možná se ptáte proč, avšak když se podíváte do archívu, bude vám to jasné. Kolem původní adventury Maniac Mansion se utvořila menší komunita, která dodnes chrlí desítky zajímavých titulů. Mnohé už u nás vyšly, další ještě přijdou. :)



Další nominovaná hra: Hakaiman.




Největší zklamání



Silent in the Dark



Oproti loňskému roku jsme se původně rozhodli tuto cenu neudělovat, protože na freeware scéně je každá hra, i když je slabší, vítána. Přesto jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli. Po dlouhých diskuzích jsme se rozhodli takto nepěkně ocenit ty tituly, které jejich autoři sprostě okopírovali z některých volně dostupných tutoriálů. Takových her je stále poměrně hodně a Silent in the Dark je bohužel jedním z nich.



Nejlepší hudební složka



Okulděje ]|[



I když jsem to možná v recenzi dostatečně nezdůraznil, vyniká tento počin něčím hodně zajímavým, a to naprosto povedenou hudební složkou. Ta se nese v duchu hororů a naprosto skvěle dokresluje místní atmosféru. Bohužel skladeb není mnoho, a tak se celý motiv časem vyposlouchá. Každopádně i tak by byla škoda se o to nepodělit.





Nejlepší poměr cena/velikost/výkon



Future Pinball



Popsal jsem to už výše, zmíním se o tom i nyní. Future Pinball je gameska, která jen tak neomrzí. Jako jedna z mála má kolem sobe opravdu početnou komunitu, která díky integrovanému editoru přímo ve hře, neustále vytváří nové stoly, apod. Samotný engine se pak postará o solidní vykreslení a přinese tak opravdu solidní porci zábavy. Pokud holdujete pinballu, pak je zde pro vás připraven titul, který by rozhodně neměl chybět ve vaší sbírce.



Další nominovaná hra: Trackmania Nations.




Největší příslib



Narbacular Drop



I cena pro největší příslib byla jasná. Narbacular Drop je hra od institutu Digipen, která vyniká naprosto unikátní myšlenkou a mám takové tušení, že o tomto počinu ještě uslyšíme, protože ho hodlá využít legendární společnost Valve, která tak zaměstnala původní autory. Je tedy jasně vidět, že i freeware scéna dnes dokáže patřičně ovlivnit scénu komerční.








Další nominovaná hra: Knightsquire.




Nejlepší původem komerční hra



Railroad Tycoon



Cíl této kategorie je jasný, ocenit gamesku, která dříve kralovala na komerční scéně. Takový F.E.A.R. Combat zde ale nehledejte, protože to je hra, která byla vytvořena už od počátku pro freeware účely tím, že autoři upravili původní F.E.A.R.. My se proto podíváme na něco úplně jiného a tím něčím jiným není nic jiného, než skvělá a legendární strategie, která pak jasně nasměrovala vývoj ve svém žánru.



Další nominovaná hra: NetStorm.




Nejlepší nášupovka



NTE: Strike & Retrieve



Nášup je speciální služba vám, milým čtenářům, kterou jsme spustili v září loňského roku a již za těch několik měsíců jsme se mohli dočkat řady kvalitních gamesek. Všechny ale převyšovala jedna jediná a její jméno zní NTE: Strike & Retrieve, která jakožto polokomerční pecka toho nabízí opravdu spoustu. Nevýhodou je obrovská HW náročnost, avšak překousnete-li ji, budete se královsky bavit.



Další nominovaná hra: Savage: The Battle for Newerth.




Nejlepší freeware hra vůbec





Trackmania Nations



No a jsme u konce a důvod, proč jsme jako nejlepší kousek ocenili právě Trackmanii Nations vám jistě nemusíme nějak obzvláště popisovat. Je zkrátka nejlepší a nabízí toho sakra hodně. Detaily jsou samozřejmě v recenzi. Já bych se tímto s vámi pomalu rozloučil. Za celý tým bych vám všem chtěl poděkovat za vaši přízeň, která je tou největší motivací pro nás všechny a slibujeme vám, že rozhodně neusneme na vavřínech a že vám i nadále budeme přinášet ty nejskvělejší kousky. Enjoy!









Další nominovaná hra: FlightGear Flight Simulator.




artman

autor
/ artman

Publikováno: 10.01.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

phanka

phanka | 19.04.15 v 16:59

myslím že si každý najde co mu sedí

streetrat25 | 07.10.07 v 17:02

Ja som ocakaval, ze Faux Pa vyhra, ale ani druhe miesto nie je zle

fafan | 05.04.07 v 15:52

http://warsow.budulinek.net - jediný český web o Warsow

pecka2 | 11.01.07 v 15:08

Ocekval jsem vyhru "springu", ci spise jsem si ji pral :-). Ale uplne chapu ze nekoho strategie tolik nezerou a nebo nema rad sci-fi a trackmania je urcite hra oslovujici vice hracu (vsak je taky super taky me moc bavi)

Berann | 11.01.07 v 14:22

To že to vyhraje Trackmania Nations jsem čekal, komu se tahle hra líbí tak si kupte Trackmania eXtreme, ta je ještě lepší...


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce