článek

Space Engine - Celý vesmír zdarma

Space Engine - Celý vesmír zdarma

Otevřete okno a pohlédněte nahoru. Jestli je den, uvidíte modrou oblohu nebo mraky, to záleží. Ale tam dál, za hranicí, kde nemůžete dýchat, se nachází mnohem více, než naše mysl může pojmout nebo si představit. Nebo snad ne? Milí hráči a naši fanoušci, představuji vám dnes hru nehru, simulaci nesimulaci, ale především něco, co vám odpálí vaše oči a mozek do stratosféry. Představuji vám Space Engine, tak trošku Google Maps pro celé universum. Na světě existuje několik programů, které vám dovolí prozkoumat náš vesmír, pouze některé jsou zdarma, ale všechny se musí poklonit této hračce, výukovému programu, výletníku po vesmíru, nazývat to můžete, jak chcete.



Poprvé jsem se na Space Engine podíval asi tak před rokem, když mi padla do oka jedna pěkná videoukázka na Youtube. Říkal jsem si, že to snad ani není možné, jelikož se v ní ukazovala velikost vesmíru od planety Země až po nejvzdálenější objekty, které jsme kdy zaznamenali. Vše probíhalo a bylo generováno v reálném čase, a to prosím všechny objekty, od planet až po galaxie. Další krok zvědavosti přirozeně vedl na další videa o Space Engine, která se zaměřovala na ovládání, cestování vesmírem a míru detailů textur. Asi po půl hodině bylo jasně rozhodnuto o instalaci a toulání se po hvězdách. S novou verzí jsem se rozhodl podělit se s vámi o toto úžasné dobrodružství.

Co je tedy Space Engine?
Space Egine zná doposud veškeré objevy (planety, hvězdy, měsíce, asteroidy, komety, galaxie, kupy hvězdy, hvězdná oblaka, prostě všechno) a vytváří z nich reálný 3D model. Jelikož samozřejmě víme, kolik je kolem nás galaxií, a většinu máme zmapovanou (samozřejmě ty od kterých dolétlo světlo), pak program pracuje s reálnými daty. Ovšem každou hvězdičku a nespočet planet kolem nich opravdu není v našich silách zmapovat (snad až tu bude Enterprise). Program pracuje se známými daty a generuje podle nich další a další planety, hvězdy, prostě ten obsah černé temnoty zvané vesmír.
Teď jsme se bavili pouze o samotném procesu vytváření a vizualizace, teď ale půjdeme ještě dál. Každé reálné nebo vygenerované místo můžete navštívit. V žádném případě si nedělám srandu. Člověk třeba začne od povrchu Země, přesune se na Měsíc, poté na Mars a pak už může opustit naši sluneční soustavu a vydat se k jiné hvězdě. Když ho přestane bavit tato část, může mrknout do jiné galaxie a tak to jde dál a dál. Možností pohybu je několik, člověk se může svobodně pohybovat a létat si to milionkrát rychleji než rychlostí světla, pomalu akcelerovat a zase zpomalovat nebo si zahrát na vesmírnou loď. Svoboda je tu opravdu obrovská a nádherná. Ke každému objektu se poté můžete maximálně přiblížit a u objevených planet a hvězd se můžete projít po reálném povrchu, což ovšem jde i u těch vygenerovaných. No, ještě jsem si na vás připravil jednu bombu.

Časové simulace
Jak funguje vesmír, je zde z pohledu našich fyzikálních zákonů krásně předvedeno. Uživatel/hráč si může z jakéhokoliv úhlu nebo pohledu zapnout časový úsek, rychlost toku času apod., aby následně sledoval, jak se různá tělesa pohybují, ovlivňují jiná a jak se celý ten nádherný kolotoč chová. Můžete začít v naší soustavě, opravdu sledovat pohyb planet, skočit na náš Měsíc a koukat z jeho povrchu na naši planetu. Nebo navštívíte přímo galaxie, které kolem sebe obíhají, a sledujete jejich chování. Možností je nekonečno a rozhodně vás to nezačne nudit.

Space Engine už začíná sloužit i jako výukový software. Mnoho zajímavých nebo pro nás důležitých objektů je přímo označeno a stačí si je vyhledat. Existuje i pěkný seznam prakticky všech objevených míst (tak trošku jako seznam ulic).



Co vám budu povídat, tohle se musí vyzkoušet a zažít. Člověk si opravdu začne připadat malý a postupně si uvědomí velikost všeho kolem nás. Co si z celé záležitosti vezmete vy?

Oficiální stránky jsou zde, najdete v nich vše důležité včetně stažení.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 09.07.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:06

text příspěvku

Drticka

Drticka | 10.05.18 v 11:29

moje dcera napsala bakalářku o vesmiru

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 13.02.17 v 16:51

nádhera

betamorgan

betamorgan | 31.10.15 v 19:04

hustý :O

phanka

phanka | 13.04.15 v 14:49

krása

Janička1

Janička1 | 17.01.15 v 10:04

úžasné a fascinující

sylwye

sylwye | 16.08.14 v 21:49

hustý

Lasanin

Lasanin | 11.07.13 v 17:28

Nádhera, ohromující, díky moc že jste to sem dali

Flamingo

Flamingo | 10.07.13 v 20:26

Úžasný zážitek obou videí.

UnHynek

UnHynek | 10.07.13 v 18:12

Wow, pekelně hustý