článek

Santa Claus ve hrách - a kde je Ježíšek?

Santa Claus ve hrách - a kde je Ježíšek?

Vánoce jsou za dveřmi, tak proč tedy nezavítat i v počítačových hrách do vánočního tématu? Určitě se už všichni těšíme, až pod stromečkem najdeme to, co jsme si přáli. A kdopak nám dárky donese? Ježíšek, Santa Claus nebo dokonce Děda mráz? Slyšela jsem, že v některé zemi nosí dárečky kozel. Kdo je však populárnější? A co o popularitě rozhoduje?

Jak se mění trendy v reálném životě, tak se mění i zde, v počítačových hrách. Všimli jste si, že her o Santa Clausovi je čím dál, tím více? Snad i stovky. Je to tak. Santa Claus - ten roztomilý pán v červeném oblečku a s bílými vousy - to je fenomén dnešní doby. Santa Claus se objevuje v podstatě i v obchodech, ve výkladních skříních, v počítačových spořičích, tapetkách na plochu atd. Proč je vlastně tenhle mužík tak populární a proč nikdo nevymyslí hru s Ježíškem?












Myslím, že je mnoho důvodů, proč se Ježíšek ve hrách neobjevuje. Třeba je to i proto, že je to postava z Bible, tedy křesťanská a tvůrci her dají raději přednost Santa Clausovi už pro jeho vzezření, nesvátost a samozřejmě veselost. Jeho tradiční "Ho, ho ho!" by jistě uvítalo nejméně dvakrát v roce každé americké dítě. Ale co s českými hráči? Jak si vlastně Ježíška představit? Jako malé narozené děťátko nebo jako dospělého muže? Já osobně jsem si ho jako malé dítě představovala jako dospělého muže, asi třicátníka, v dobové tunice a se svatozáří. Podle mě mávl rukou a dárky byly pod stromečkem. A šplhal po stříbrné šňůře společně se svatým Petrem. Ale to jistě není představa každého.










Ježíšek je ryze český, řeklo by mnoho lidí. Ale je tomu skutečně tak? Určitě ne. Ale co se týče dárků, musíme odpovědět, že téměř ano.








Když se podíváme na ztvárnění Santa Clause a her o něm, musíme se přinejmenším usmát. Santa totiž vypadá naprosto skvěle. Je veselý, neustále se usmívá a při nejlepším má kolem sebe hromadu rozkošných sobů, se kterými lze také spoustu věcí vymyslet. Vzpomeňme například na minulý rok, kdy se na populárním icq objevilo hned několik her, kde jste například chytali Santu nebo jinou postavičku sáňkami, které vozil sob na bruslích. Vždyť to už je nápad. Lidi pobaví a naplní očekáváním. Když k tomu přidáme ještě grafikovy schopnosti a smysl pro barvy, získáme naprosto perfektní zábavu. Nebo si připomeňme, jak nás rozesmáli zpívající sobíci. Sladké. Ovšem, jak tohle všechno chcete provést s Ježíškem?












Snad to ani nelze, protože Ježíšek je pro nás Čechy něco nadpozemského, samozřejmě svatého. Je to spasitel. A sluší se vůbec, aby byl v počítačových hrách? Snad ano, kdyby tvůrci zachovali jisté dekórum a samozřejmě takt. Je však na bíledni, že tvůrci počítačových her mají mnohem méně na výběr. Ježíšek nemá ani sáně, ani soby. A přesto ho Češi nevymění za nikoho jiného. Ve hrách však Santu vítají. No uznejte, že by bylo poněkud bizarní, kdyby Ježíšek, ať už v jakékoliv podobě, hopsal po hlavě na sáňkách, které by vezl sob. Zajímavá představa, nebo ne :)? No, pro někoho docela směšná, ovšem pro církev naprosto nepřijatelná? Co myslíte, může za to i svým dílem církev? To určitě ne.









Z mého pohledu je jen pro grafiky Santa mnohem atraktivnější, nemusejí mít strach, že se zde objeví otázka morálky. Santa Claus přece jen žije za polárním kruhem, kdežto o Ježíškovi můžeme tvrdit, že žije v nebi a to už je na pováženou.




A jaký by mohl být ten hlavní důvod? Určitě Santova popularita. Díky rozmachu amerických filmů a her téměř každý ví, kdo je to Santa Claus, a že nosí dárky v Americe. Ale Ježíšek nosí dárky jen v několika oblastech (Čechy, Morava... :)) ). Proto by mnoha zemím přišlo nepochopitelné hrát hru s postavičkou, která představuje Krista, není - liš pravda? Mnozí by ji ani nepochopili. A tak na výsluní dále zůstává Santa Claus. Tím však není řečeno, že je lepší. To v žádném případě. Jsme koneckonců Češi a jaké by to byly Vánoce bez našeho Ježíška? Proto nechť nám nosí dárky dál a my si mezitím, kdy budeme čekat na vánoční zvoneček, můžeme zahrát nějakou hru se sobi nebo s pánem v červeném kabátě. :)




Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 23.12.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

phanka

phanka | 17.04.15 v 15:49

vánoce jsou pěkné snad i hra

DoDoTom68

DoDoTom68 | 11.06.14 v 07:38

krásna vianočná atmosféra najmä teraz lete, keď je cez 30 stupńov©

kakabuska:D | 30.11.10 v 20:22

:D

marie | 03.06.08 v 07:42

ahoj jak se ma te

Klára | 16.04.08 v 09:41

Ahoj, je pravda, že hry se dělají se Santou, ale Ježíšek není postavičkou z Bible. Ježíš Kristus a Ježíšek jsou 2 rozdílné postavy. A pokud nevíte, jak Ježíšek vypadá, podívejte se na stránky www.ceskyjezisek.cz. Jeho podobu si zvolili samy děti...

Jackal | 31.12.07 v 12:50

Ano, to přiznávám. Pokud se mi někdo znelíbí, tak potom využiju leckteré jeho zaváhání, i když to s tím nemá nic společného, ale nemyslím si, že je to nečestné nebo tak něco...

Marian | 31.12.07 v 12:36

Chlape! Tys to vůbec nepochopil! Tady vůbec nešlo o to, jestli Margueritte někdo kritizuje! Za ty chyby, zde které předvedla a za nedůslednost našich korektorů si kritiku zaslouží! Ale těžko od tebe, který si (historicky vzato) bere kritiku jako záminku k osobnímu napadání. A o tom to celé je. Kdybys ukázal trochu respektu a nesoustředil se na verbální likvidaci Lenky, vzhledem k tvým komunikačním schopnostem jsi už dávno mohl předvádět svůj um u nás v týmu! Kapišto???

Jackal | 30.12.07 v 23:04

Dobrá. Uznávám, že jsem jediný, kdo se tady postavil na stranu kritiky, ale kdybych nenapsal já, byl by třeba jediný někdo jiný (první kritika by byla vždy jistou dobu jediná a nebylo by jisté, že bude další). Takže fajn - po čase se ukázalo, že jsem jediný - uznávám.
Ad čest - já jsem celou tu větu podmínil, takže jsi měla vyvrátit jenom to s tou kolegialitou. Ach jo, to se tady chlubíš, že víš, co je za tím vytvořit hru; tohle by programátor pochopil.

Margueritte | 30.12.07 v 22:33

Nuže, copak ty vlastně ode mě chceš? Co ty by sis tak představoval? Jak se opovažuješ někomu sahat na čest?! Kdo vlastně jsi?! Nemáš právo pochybovat o mé cti, protože o tomhle víš velké kulové. Ty víš, co je to čest, že se takhle oháníš siláckými proslovy? Nevíš nic. Na mou čest mi nesahej a neber ji do pusy!!! Stejně jako nemáš právo strhávat názory mých kolegů, kteří zde vyjadřují svůj názor. Opakuji - je to jejich názor. Jak jsi četl, neznají mě osobně a co zde píší, je jenom jejich subjektivní pocit. A ty abys měl pravdu, to strhneš na kolegialitu. Jsi dvacetiletý kluk, uvědom si to. Co jsi v životě dokázal? Máš patent na rozum? Děláš vždycky všechno dobře? Nejlíp? Vzrušuje tě snad, když čteš mé odpovědi? Pokud vím, za gramatické chyby jsem se již omluvila. A co se týče mé obhajoby - co mám obhájit? Na každém slovíčku v tom článku si stojím. Je to můj názor a ty ho buďto respektuj, nebo ho propříště nečti. Nikdo tě nenutí. Nebo máš problém respektovat názor ženy? Vadí ti, že jsem žena a píšu? Když jsi takový genius, tak mi ukaž jedinou tvoji práci. Jsem spisovatelka, redaktorka a zůstanu jimi bez ohledu na nějakého chudinku, který si potřebuje kompenzovat své pocity méněcennosti.

Fiolax | 30.12.07 v 00:41

Neznám Lenku osobně a přesto za ní stojím. Z mé strany to není ani tak kolegalita, jako spíš to, když vidím, že se Jackale navážíš do někoho a buříš dál diskuzi o autorce tohoto článku, přestože stačilo upozornit jednou... Protože, my jsme si to poznamenali v redakci a s Lenkou promluvili. Lenka si nemůže teď sednout a celý článek přepsat. Proč by taky - když z tvého subjektivního hlediska obsah vadí pouze tobě.

Lenka si myslím, že zvládne obhájit cokoliv. Ale tím, že už v podstatě není co obhajovat, nevím, proč vůbec odpovídám. Nicméně - pokud mám použít tvého slangu: IMHO měl byses nad sebou fakt dost zamyslet. Protože jestli PODLE NÁS něco proti ní MÁŠ, tak to bude názor, který vylezl z tvého CHOVÁNÍ. Narozdíl od tebe si to dokážeme obhájit. Ty máš na svou obhajobu pouze tuto diskuzi. A ta jasně ukazuje pro nás... zvláštní, což? Zkus to přehodnotit :)...

Ach, některý lidi fakt nechápu :).

Jackal | 29.12.07 v 20:01

A co jiného bych proti ní asi tak PODLE TEBE měl?
Mně vadí její hit&run taktika. IMHO nejdřív (nemyslím to k tomuto článku) něco odvážného napíše, ale pak si za tím nestojí, neumí si to obhájit.

Marian | 29.12.07 v 12:54

Jackale, jak vidíš, svými postoji jsi nakrknul nejen mne, ale i redakci FG (a to jsi ještě neviděl naše diskuse s dalšími kolegy o tvých příspěvcích v našem interním redakčním systému!). Pochop, že lidé nakonec vycítí, že tvá kritika Lenky je pouze zástěrkou tvojí osobní animozity vůči ní. A to prostě nezakryješ. Myslím, že jako přispěvatel-kritik jsi se u nás celkem odepsal.

Bajzik1 | 29.12.07 v 12:45

Precetl jsem clanek. Nevidim problem, je to nazor. Jesli mas neco lepsi, sem s tim, nevidim problem, rad si to prectu. Ale takhle se do nekoho navazet jen tak ... to neni podle meho gusta

Jackal | 29.12.07 v 12:28

A na druhou stranu obdivuju ostatní z FG, kteří Lenku brání, protože podle mého za ní nestojí až tak, jak píší, podle mého je to kolegialita.
Nicméně, pokud je to tak, Lenka by IMHO po čase měla mít dostatek cti (ne, že bych ji u nějaké ženské hledal) ukončit to sama.

Jackal | 29.12.07 v 12:23

Ještě jinak se vám to pokusím vysvětlit:
Nevím, kolik lidí může mít to štěstí psát od začátku (Lenka na mě působí, že tady začíná) články za peníze; podle mého procentuálně moc ne.
S tím, že chybami se člověk učí, souhlasím, ale nesouhlasím s tím, aby to kazil dobře fungujícímu týmu (v mých očích, a domnívám se, že nejen v mých).

Jackal | 29.12.07 v 12:11

Jak už jsem napsal...tenhle článek se mi docela líbil, ale to mě nepřesvědčilo, že ty další nebudou jako předchozí dva.

Fiolax | 29.12.07 v 10:53

Jackal[ND]: No tohle už není možný. Fakt jako Lenka napsala ten článek dobře - stejně jako každý, se prostě učí! Jestli se ti od Lenky články nelíbí - nečti je ...

Herly | 29.12.07 v 09:28

Šakale nebo co vlastně si...když seš tak moudrej tak něco napiš a ukaž nám že ses lepsi. ne vazne. netvrdím že ten kdo kritizuje musí sám umět ale s tvým přístupem by mě celkem zajímalo co bys sesmolil za kraviny. chybami se clovek uci a pokud se ti to nelibi zalez do diry a necti to;)

Jackal [ND] | 29.12.07 v 02:26

Konkrétně mně bys větší radost udělala, kdybys příště nepsala nic.

Margueritte | 28.12.07 v 20:47

Příště přidám i něco o Santovi, ok? :))

Margueritte | 28.12.07 v 20:47

Veselé Vánoce přeji, i když už je po nich, já mám Vánoce až do doby, než se odzdobí stromeček :). Hluboce se omlouvám za chyby a překlepy. Skutečně mě to velmi mrzí. Takže omluvte tuto nedokonalost.

... | 27.12.07 v 15:13

anti-santa.cz

Herly | 26.12.07 v 10:55

ok no jen sem si to popletl:-P

vis wikipedia ty co to zajíma jak to vlastně bylo:)

podstata toho co sem napsal je alep ořád stejná (at už ho cocacola vymyslela nebo ne) a sice že santa claus je zkomercializovany a tenhle punc se s ním bude táhnout už navěky. až někdo vykreslí ježíška jako veselého tlouštíka se svatozáří co křičí hohoho a na kouzelném koberci drancuje obchodáky tak možna....a to mi v te recenzi proste chybelo:)

Nosi | 25.12.07 v 21:46

Santu Clause urcite Coca-Cola nevymyslela :-). Ten byl davno predtim a pochazi ze severskych zemi...

Coca-Cola ho ale jako prvni predstavila v reklame, vytvorila mu image a tak, jak ho oblekla a nastylovala, tak se nyni objevuje ve filmech a hrach, atp.

Coca-Cola mu tedy dala podobu, v zadnem pripade ho nevymyslela ;-).

Herly | 25.12.07 v 08:56

No, přečetl sem si to, je to pěkný ale chybí mi tam pár věcí. Zamýšlí se tu nad důvodem proč ježíšek nezabrousí do počítačových her a při té příležitosti naznačí odkud ježíškovy vánoce jako svátek pochází a jak vznikly (tedy z bible)...a přitom ho srovnává se santa clausem ale o jeho historii si nezjistí zholanic.

Santa Clause vymyslela společnost CocaCola jako vánoční hit a od té doby se šířil napříč světem a spousta zemí z celého světa se hádá kde vlastně bydlí. Santa Claus je už od svého stvoření KOMERČNÍ kdežto Ježíšek je křestanským symbolem "pravých" vánoc. Kdo si bude hrát na vánoce když je má doma...ano Ježíšek by šel obsadit do hry aůe dovedete si představit reakce lidí na to že z biblické postavy udělali veselého chlapíka který se musí proskákat až k tomu nejposlednějšímu domu v pěkné plošinovce? To mě osobně k ježíškovi prostě nesedí. (Na druhou stranu sám bůh bývá občas terčem humorných scén nejen ve filmech...) Když už se ježíšek objeví ve hrách tak jen na pozadí příběhu jako třeba ježíšek byl unesen a ty ho musíš zachránit atd...

článek pěkný ale chybělo mi tam prostě pár zásadních věcí (nic proti Lence:) )

Jackal | 23.12.07 v 23:29

A že korektor neudělá dobře jedinou věc, kterou má dělat, to je u mě k pláči (neberme teď korektora jako konkrétní osobu, která může mít víc funkcí).
Máš pravdu, že se zaměřuji na články Lenky, ale není to za účelem, abych mohl každý její článek setřít, ale protože mě zajímá, jak se to s ní bude vyvíjet dál. :-) Koneckonců - tenhle se mi docela líbil.

Jackal | 23.12.07 v 23:25

"našel", ne "napsal".

Jackal | 23.12.07 v 23:24

Bohužel není obecně v možnostech člověka reflektovat na každou výzvu, ať je férová, jak chce. Nechci psát články, protože, abych to mohl dělat pořádně, musel bych se méně věnovat tomu, co už jsem rozjel, což by bylo nezodpovědné. Proto nemůžu vzít další kšeft. A napůl nic dělat nechci.
Hned předtím jsem napsal, že na úrovni korektora jsem ochoten spolupracovat.
Tohle je první článek, kde jsem napsal tolik chyb; proto jsem na to až tady veřejně upozornil.
Předpokládám, že to "zasednutí" zakládáš na tom, že k článkům jiných autorů komentáře nepíšu. To ale IMHO není dostatečné, abys mě mohl obvinit ze "zasednutí".

Ruda | 23.12.07 v 22:51

Radši už nikam, nepíšu. Když to tady po sobě čtu, vidím, jak to vypadá blbě. Mně se ten článek ve skutečnosti líbí. Hezké Svátky.

Ruda | 23.12.07 v 22:40

že jsem tomu ale dal korunu :)> ???

Ruda | 23.12.07 v 22:36

...tolik povyku. Blíží se přeci Vánoce, noci se již sice krátí ale zatím lze mnohé přehlédnout, není - liš pravda?

Marian | 23.12.07 v 20:28

Tak tohle mám opravdu rád! Člověk, který se v diskusi u jiného článku autorky Lenky S. postavil "hrdinně" zády k mé výzvě, aby dokázal obhájit svou kritiku činy, zde bude "hnidopišit" a dusit Lenku znovu. To, že Lenka udělá chybu, to, že Ada nebo Arty článek dobře nezkontrolují, jsou určitě věcí nemilé a nepříjemné. Nicméně mezi téměř 10 000 recenzemi a články je jistě hafo dalších brutálních chyb a překlepů, na které jsi jaksi upozornit zapomněl. Z toho jednoznačně vyplývá, že jsi si na Lenku zasedl, a je to jasné, jako že zítra slunce vyjde. K tomu řeknu jen toto:
Jackale, jsi z mého pohledu opravdu zakomplexovaný člověk, který - pokud v dohledné době názorově nedospěje - rozhodně místo korektora na Freegame.cz nedostane! Veřejně tvou nabídku strkám do virtuálního šuplíku a ten bude otevřen, až když mne osobně přesvědčíš, že jsi se srovnal.

Jackal | 23.12.07 v 19:43

Že gramatiku neovládá autorka, to ještě považuji za přípustné, ale že ji není schopen zajistit ani korektor, to už skousnout nemohu.
"rozotimilý", "předtava", "No, pro někoho docela směšná, ovšem pro církev naprosto nepřijatelná?", chybějící čárka před "a to", "se sobi"
Veřejně nabízím své služby korektora.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce