článek

Nejlepší freeware hry roku 2004

Nejlepší freeware hry roku 2004

Nový rok je již nějaký ten pátek za námi a naší milou povinností je vám ho trošku zrekapitulovat. Samozřejmě se zaměříme pouze na freewarovky, kterých v minulém roce vyšlo opravdu nespočet a vybírat ty opravdu nejkvalitnější zabralo trošku času. No a v následujícím článku si tedy můžete přečíst, jak to všechno dopadlo ;). Ještě bych rád dodal, že jednotlivé tituly jsou rozděleny do patřičných kategorií a naleznete zde jak české, tak i zahraniční tituly.


Tak a je to konečně tady! Právě dnes vám přinášíme vyhodnocení nejlepších freewarovek, které v loňském roce spatřily světlo světa. A rovnou vám můžu říci, že sestavit výběr toho nejlepšího „zboží“, byla setsakramentsky těžká práce, neboť v redakci se vedly opravdu vášnivé diskuze. No, nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo a výsledky si můžete přečíst níže. Dále bych velice rád zmínil, že jsme se rozhodli současně ohodnotit jak hry z naší produkce, tak i zahraniční tituly. Důvodem takové rozhodnutí byl fakt, že jsou svojí kvalitou srovnatelné a mnohé vás jistě bude velice zajímat, jak si naše hry stojí oproti zahraničním a naopak. Tolik k úvodu a pojďme už nyní k samotným výsledkům…



Akční hry





Starship Trooper



O vítězi v kategorii akčních her nebylo pochyb. Český tým Cyber Games si od nás zcela po právu vykoledoval 92% a soudě podle ohlasů v diskuzích se hra líbila i vám, čtenářům. Pojďme si lehce připomenout, o co šlo. Příběh nás zavedl na planetu Proxion II, kde prováděla výzkum nových technologií jistá zemědělská kolonie.Ta ale před jistou dobou ztratila kontakt s „centrálou“, která se proto rozhodla vyslat menší družinu k této planetě, aby zjistila, co se vlastně stalo. Do služby tedy povolají poručíka Johna Padowského, který se společně s několika dalšími vojáky zkusí zhostit této na první pohled triviální úlohy a společně se tedy vydají k již zmiňované planetě. K lehkému rozhodování nám napomohla hlavně neuvěřitelná různorodost misí, překrásná grafika doprovázená renderovanými videi… jedním slovem, to nejlepší, co momentálně doma máme.



Řež



Druhé místo v kategorii akčních her obsadila rovněž česká hra, Řež. Ta se podobně jako Starship Trooper může pyšnit především skvělým technickým zpracováním, protože vlastní náplň hraní na tom až tak skvěle není. Ale jak dokázala legenda však legend jménem Wolfenstein, k skvělé zábavě není zapotřebí do posledního puntíku propracovaný příběh a miliony dialogů. Řež tak nabízí sedm lineárních misí, v nichž jde pouze o jediné – pozabíjet co nejvíce nepřátel, za něž se získávají body. Vyhraje jen ten, kdo jich bude mít nejvíce!



Jetz 4: Revenge



Poslední místo na stupních vítězů obsadila – překvapivě – hra vytvořená v programu GameMaker. Po dlouhé době se totiž jejímu autorovi, Shawnovi Noelovi, podařilo dokázat, že hry vytvořené tímto prográmkem nemusí být nutně špatné. Čtvrtý díl Jetz s podtitulem Revenge si opět za hlavní náplň zvolil téma ala GTA a nabídl dvě rozlehlá města, množství nelineárních úkolů a překvapivě se podařilo omezit střílení a ke slovu se nejednou dostalo i myšlení. Po technické stránce rovněž nejde prakticky nic vyčítat. Jedním slovem – zázrak. A také důkaz toho, že GM není špatný, jen se s ním musí umět zacházet.












Strategie




The Battle for Wesnoth


Na poli strategických her bylo rozhodování o první příčce letos obzvlášť těžké, za což může vysoká kvalita snad všech námi recenzovaných titulů. Strategie jsou totiž tradičně žánrem, kde se neobjevují špatné výtvory až v takové míře. The Battle for Wesnoth však nakonec zvítězilo. Překrásné fantasy prostředí, oku lahodící grafika, ale především nekončící hratelnost jsou známkami opravdu kvalitních kousků. Ostatně hra si od nás vykoledovala neuvěřitelných 98%, to už samo o sobě o něčem vypovídá.




Eskimo Kisses




Za druhou nejlepší hru v kategorii strategií jsme jednomyslně zvolili Eskimo Kisses. Hra je to vcelku jednoduchá, ovšem nadmíru originální, a to se dnes cení. Ocitnete se totiž na severním pólu a staráte se o půvabnou postavičku jménem Omikse. V rámci hraní se budete o hlavního hrdinu starat, jak jen to bude možné; základními lidskými potřebami počínaje a spánkem konče. Již samotné vytvoření postavy je velice detailní, zvolit si můžete takřka vše. Jinak tomu není ani v průběhu hraní, Eskimo Kisses je totiž všemožnými nabídkami doslova napěchovaná. Jistě nemůžeme opomenout zmínit to nejdůležitější, o čemž vypovídá již samotný název titulu – jde především o vybudování vztahů. A nebojte, i na nějaký ten „kiss“ dojde.




Anakin's Castle Duels



Třetí místo v našem žebříčku zaujímá zajímavá hříčka Anakin's Castle Duels. Podobnost s jinými hrami s jménem „Anakin“ v názvu je čistě náhodná, můžete si být jistě, že čeští tvůrci ze studia Anakin 77 Games vytvořili unikát se vším všudy. Castle Duels jsou založeny na jednoduchém herním principu: postav, vylepši, kup a bojuj. Klasická strategie, to vám teď asi problesklo hlavou a máte pravdu. Na začátku hry máte vždy hrad s určitou životností, kterou musíte ubránit. Proti vám totiž stojí další hrad, který je na tom obdobně a vysílá na vás jednotky, které by váš hrad měli ohrozit. K tomu budete potřebovat těžit dřevo a samozřejmě kámen, k bojům je zase nezbytná armáda. Vše je nádherně propojeno a ještě lépe se to ve výsledku hraje. Přehlédneme-li Eskimo Kisses a The Battle for Wesnoth nebylo by na prvním místě co řešit, jenže letošní ročník byl opravdu nějaký přeplněný. Jinak jasná volba.




Simulátory




Plane Arcade


O prvním místě v této kategorii se vedly vášnivé diskuze, přesto jsme se nakonec shodli a jako vítěz vzešel následující počin. Jde o letecký simulátor z období druhé světové války, kde se to po obloze nepřátelskými letouny jen hemží. Kvalitní námět nepostrádá kvalitní zpracování a hře rovněž nechybí boží hratelnost. Máte-li rádi tento typ her, není rozhodně proč váhat. ;)



Becherov


Následující gameska svým nápadem dokázala zaujmout členy poroty natolik, že si získala jejich přízeň a stala se tak absolutním vítězem loňského Becher Game a nutno říci, že zcela zaslouženě. Tvůrci se nechali inspirovat skvělou komerční sérií GTA a výsledek se opravdu vyvedl. V roli sympatického týpka je vaším úkolem zásobovat celý Becherov lahodnou Becherovkou a jistě je vám jasné, že o zábavu v žádném případě není nouze.



BVE



Simulace vláčků nebývá zas až tak častým námětem k virtuálnímu zpracování, ale to nebyl jediný důvod pro obsazení bronzovou příčkou. Jednoduchost. Tak přesně tohle slovíčko je charakteristické pro tento kousek a to nejen svým principem, kde se ocitáte v kůži sympatického strojvedoucího, dennodenně zažívající nová a nová dobrodružství na připravených tratích ;). Naše srdce si gameska získala díky parádnímu zpracování a solidní porci hratelnosti, kterou s sebou přinesla.



Dungeony/RPG




The Spirit Engine


Když vám řekneme, že se jedná o naprosto úchvatnou hru, mnozí z vás jistě neuvěří a budou chtít vyslovit více argumentů, proto je bez váhaní raději vyjmenujeme ;). Základním faktorem dobrého RPG je svět a ten je v této gamesce prošpikován do posledního detailu. K zahození není ani příběh, množství úkolů, či jen obyčejné souboje. Tak co, ještě nevěříte. ;)


Lost Valley


Ptáte se, co může vzniknout zkřížením legendární arkády Golden Axe a perfektního Diabla? Odpověď na tuhle otázku je velice jednoduchá, jedná se samozřejmě o výborný Lost Halley. O této gamesce jste jistě slyšeli mnohé a jednalo se o jedno z nejhranějších RPG za minulý rok. Kvalitní příběh, doprovázený solidní porcí zábavy a hratelnosti. Co více si přát?


The Elder Scrolls: Arena


Bethesda Softworks, tvůrci následující gamesky, udělali minulý rok více než pěkné gesto, neboť do freeware světa vypustili skutečnou legendu - deset let starou Arénu, která se ale i přes své stáří velice čile k světu a směle dokáže konkurovat současným freeware RPG. Rovněž nechybí takové samozřejmosti, jako promakaný příběh, soubojový systém a spousta dalších věcí, jež z této hry dělají skuteční skvost, který nesmí chybět ve sbírce žádného příznivce kvalitních her.



Arkády




Glace


Debutující gameska od týmu, v jehož čele stojí týpek jménem Tommy Visic, si prvenství v této kategorii rozhodně zaslouží. Jedná se o velice vydařenou arkádu, přinášející notnou dávku originality a patřičné zábavy. Ocitli jste se v kůži sympatické kapičky a vaším úkolem bylo dokázat, že vaše stvoření nebyla rozhodně žádná náhoda. Cestou vás sice potkalo několik záludných překážek, ale nic, s čím byste si nedokázali poradit.


Megamunt 2


Společnost Fallen Angel Industries je známá výrobou kvalitních her a s jeho několika členy jsme si nedávno mohli popovídat. To ale rozhodně nemění nic na faktu, že je Megamunt 2 naprosto skvělý a dobře hratelný počin, který vás dokáže na velice dlouhou dobu zabavit. Stříbrná pozice je tedy zcela zasloužená.


YetiSports 5: Flamingo Drive


Minulý rok se rovněž nesl ve znamení jedné opravdové legendy, kterou série YetiSports bezpochyby je a myslím, že bližší představování není opravdu potřebné. Dodnes jsme se mohli dočkat celkově sedmi dílů, z nichž je dle našeho názoru nejlepší díl pátý, situovaný na Africký kontinent.











Adventure




Mrtvé město


Kvalitních adventur není nikdy dost a o těch temných platí v podstatě to samé ;). Velmi stručně řečeno se jedná o temnou adventuru (jaké překvapení ;)), u které lze vyzdvihnout prakticky vše, propracovaným příběhem počínaje a parádním zpracováním konče. Myslím, že netřeba více dodávat. ;)


2004: Vesmírná Becherovka


Stříbrnou příčku obsadila adventura, jež získala prvenství v Becherovka Game 2004 a musím říci, že zcela zaslouženě. Kvalit Mrtvého Města sice nedosahuje, přesto nepostrádá nic, co byste od kvalitní adventury mohli očekávat. Ať už se tedy jedná o solidní příběh, kvantum humorných situací, či třeba jednoduché zpracování, vše má za následek jediné – dobrou zábavu!


Únos aneb Tajemství hlubin lesa


I třetí příčku obsadila česká adventura, která má celý příběh postavený na velice zajímavém tématu – únos. Formou deníků vám byl postupně poodhalován příběh, kde bylo vaší jedinou snahou odhalit tajemství, skrývající se v hlubinách lesa. Nechyběli i akční mezihry a velmi netradiční hudební doprovod. Bronzová příčka tedy téhle gamesce právem náleží. ;)


Erotické hry



Playboy 2003


Erotických her máme v databázi pomálu, ovšem jedna za povšimnutí jistojistě stojí. Playboy 2003 se totiž po právu stal fenoménem, stejně jako jeho předchůdce. Cože je na této sérii tak úchvatného? Málokterá hra se může pyšnit za 1)tak originálním tématem za 2) Playboy krom originálního námětu nabídne i skvělé zpracování, právě Playbou 2003 ale může! To nejlepší však přichází po mnohahodinovém hraní a stejně jako časem zraje víno, stává se i tato hra již brzy neodmyslitelnou součástí života toho, kdo si ji stáhne. A co vlastně ve hře samotné jde? Dámy asi nepotěším, ale o balení holek. Jako správný playboy se budete muset setsakramentsky ohánět, abyste si pořádně užili.



Logické hry




A.N.T.Z.


Mravenečci se staly již mnohokrát Hrdiny počítačových her, ale už jste tato stvoření spatřili v logické hře ? Do oka vám jistě padne nejen zajímavý příběh, což u logických her nebývá až tak časté! Musíte přesvědčit nenasytného mravenečníka, aby vaše mraveniště co nejrychleji opustil. Ovšem nic není tak jednoduché, jak se možná na první pohled může zdát. ;)


Dispečer


Řídit dopravu je snem každého, ale ne každému se tento sen vyplní. Zde tu možnost alespoň částečně mít budete, neboť vaším úkolem bude dostat autobus z depa. Na první pohled snadný úkol ovšem v sobě skrývá řadu úskalí a je jen na vás, zda-li se vám je podaří všechny prokouknout.


The Misadventures of Sir Randolph Doogleberry


Acoders kromě spousty dalších her vypustili vloni do světa i jeden unikát. V roli sympatického archeologa jste se ocitli ve velmi zajímavém labyrintu, složeného z několika kostek a váš úkol bylo všechny projít a na většinou z nich nešlápnout více než jednou. Ke konci minulého roku tvůrci vypustili i pokračování, v kompletním 3D zpracování, které opět přineslo obrovskou porci zábavy. O třetím místě tak není pochyb.



Textové hry




Frigo - soukromý detektiv


Pán Prstenů, dílo legendárního spisovatele J.R.R. Tolkiena, se stalo inspirací již pro mnoho herních titulů, které svojí kvalitou dokázali potěšit nejen všechny příznivce tohoto autora. A jednou z těchto her je i dnešní vítěz v této kategorii, disponující velmi kvalitním příběhem a spoustou dalších situací, dokazující, že textovky i v dnešní době neřekli své poslední slovo.


Crypta


V dílnách Sosol Interactive byl někdy na začátku minulého roku dokončen velice zajímavý gamebook, který se u mnoha hráčů stal velice oblíbený a dokázal tak, že i v dobách graficky přenádherných RPG gamesek lze vytvořit něco, co svojí kvalitou dokáže zaujmout nejen všechny příznivce „negrafických“ her. Druhé místo je tedy zcela zasloužené.


Monty Mole


I třetí místo obsadil český počin, vytvořený navíc ze stejné díly, jako vítěz v této kategorii. Opět tedy můžete počítat s velice zajímavým příběhem a s několika dalšími aspekty, které nesmí v žádném případě u kvalitní textovky chybět. Je potřeba ještě něco dodávat?








Sportovní




Hippo Racer


Sportovním hrám již tradičně vévodí závody, díky čemuž vám můžeme s radostí oznámit, že na prvním místě tomu není jinak. Prestižní první příčku dokonce obsadila hra českého původu – Hippo Racer. Náplní samotného hraní není nic jiného, než ježdění s autem. Ale nemyslete si, na výběr je hned ze čtyř herních módů – kariéra, trénink, pohár a vyřazovačka. Tím však ani zdaleka výčet možností Racera nekončí – dále nabízí 30 unikátních vozů předních světových značek. Hlavním hnacím motorem vpřed vám, jak nezvykle, budou peníze. Ty jsou totiž nezbytně nutné k vylepšování auta, které jistě něco stojí. A schválně hádejte, jak se peníze získávají. Že by vyhráváním závodů?


Soul Ride - Virtual Stratton


Začít hodnocení druhé pozice v kategorii sportovních her bych si dovolil nezvykle; a sice tím, kdo samotný titul, jenž se na zmiňované pozici umístnil, recenzoval. Nebyl to nikdo jiný, než náš velký (pardon – vééééééééélký) šéfredaktor, Hynek Žalčík. Asi se ptáte, co je na tom divného? Již to samo o sobě totiž svědčí o kvalitách Virtual Stratton, Hynek si totiž vybírá opravdu jen to nejlepší... Pro jistotu si pojďme připomenout, o co ve hře šlo. V té podstatě toho na popisování moc nemáme; prkno + sníh + snowboard + vydařené grafické zpracování = Soul Ride. Pod rouškou jednoduchosti se však skrývá opravdová zábava!


Crazy Kickers


Phenomedia AG je nejen firma stojící za populární a již legendární freewarovou hrou Moorhuhn, ale jak jejich poslední výtvory naznačují, tak i všestranně nadaný tým. V jejich posledním titulu, který si po právu vykoledoval nálepku „třetí nejlepší sportovní hra roku 2004“ se ocitnete na fotbalovém stadionu, kde ovšem neřádí hvězdy světového fotbalu, nýbrž roztomilí méďové. Ač to zní neuvěřitelně, snad vše ostatní zůstalo s reálným fotbalem nachlup stejné, dočkáte se tedy dokonce penalt i rohových kopů. Co se hratelnosti týče, lepší to snad už ani být nemůže, audiovizuální stránka je na tom velice podobně. Vysoké hodnocení 88% je více jak zasloužené, o třetím místě v našem žebříčku nemluvě.


České hry



Starship Trooper


A máme ho tu zase ;). Vítězství je ale zcela zasloužené a myslím, že o téhle gamesce ještě mnohé uslyšíme. No vše podstatné už víte, takže na bychom už chtěli popřát tvůrcům vše nejlepší pro jejich připravované pokračování, ať dopadne minimálně stejně dobře.


Plane Arcade


Ani v případě druhého místa není potřeba dlouho přemýšlet. Plane Arcade byla, je a ještě velice dlouhou dobu bude populární gameska a jen tak se na tom nic nezmění. Tvůrci navíc do budoucna slibují podporu multiplayeru, takže se máme doopravdy nač těšit.


Becherov


Ani Becherov nemůže v našem výčtu v žádném případě chybět. Co říci, abychom se neopakovali? ;). Snad jen, pokud máte zájem, můžete si směle vyzkoušet vánoční verzi, která přináší několik velice zajímavých zpestření.


Tak a to je v podstatě vše. Věřím, že se vám tento článek alespoň trošičku líbil a poskytnul vám stručný přehled o gameskách, které spatřily světlo světa v minulém roce. Doufejme, že i ten letošní bude minimálně stejné plodný a dočkáme se tak dalších kvalitních gamesek. Závěrem bych za sebe i za zbytek redakce chtěl popřát všem potencionálním tvůrcům freewarovek hodně štěstí a hlavně chuti do všech budoucích projektů. Myslím, že už teď se máme na co těšit ;)…




artman

autor
/ artman

Publikováno: 29.01.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

Drticka

Drticka | 11.05.18 v 08:20

líbí se mi

voky15

voky15 | 21.09.15 v 10:52

paráda

voky15

voky15 | 21.09.15 v 10:45

nejlepší

phanka

phanka | 20.04.15 v 17:13

vypadá to dobře

Jan | 15.12.07 v 17:53

ses padlej na hlavu?

Jan | 24.12.05 v 16:40

dobros










*Admi* | 11.06.05 v 13:15

Jsem rád že vyhraál The Spirit Engine
protoze je v teto freeware hre tolik moznosti

pavel | 03.02.05 v 21:41

No mě zase potešilo že vzhrál starship trooper: new frontline , kvalitní volba.

Martin Demiger | 29.01.05 v 09:30

díky, v redakci ostatně o jednotlivých hrách probíhali horlivé diskuze ;)))

Tomus | 29.01.05 v 00:35

Mno, potěšili jste mě - nezapomněli jste ani na geniální Jetz Rampage 4, ani na neméně geniální Lost Valley (o Mrtvém městě ani nemluvě). Pěkný článek.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce