článek

Hry od vás - první várka

Hry od vás - první várka

Pokud jste na FreeGame.cz pravidelnými návštěvníky, zcela určitě vám neunikla možnost uploadovat nám, ať už vaši vlastní hru, nebo práci někoho jiného – zkrátka hru, se kterou by se podle vás měli setkat i ostatní čtenáři. Jak se tenhle nápad ujal, a co všechno jsme za ten měsíc nasbírali? Přinášíme vám malé shrnutí.

Na úvod nějaké to číslo: za zhruba měsíc provozu sekce upload, jste nám poslali celkem 10 her, které vám teď přinášíme v tomto souhrnném článku. Ještě než přejdeme ke hrám samotným, chtěl bych vás poprosit, abyste se přesvědčili, že uploadované hry jsou opravdu freeware. Upload komerčních a tzv. abandonwarů (hry, které se sice již neprodávají, ale stále jsou chráněny autorským zákonem) není dovolený.



Zajímavá je obliba GameMakeru, nástroje pro jednoduchou a pohodlnou tvorbu her. Díky němu vznikla hned první vámi poslaná hra, kterou je Killer 1.1 od Daniela Mechtchanenka. Je to malá hříčka se dvěma autíčky. Jeden hráč hraje na šipkách, druhý potom na klávesách W, A, S, D. Těžko říct, co je účelem hry, protože na obrazovce jsou dvě zmiňovaná vozítka, spousta dynamitu a chaoticky naskládané zdi, jež se dají dynamitem zničit. Když do výbušnin totiž najedete, rozjedou se a explodují o zeď. Bohužel ne úplně logickým směrem. Pokud jeden z hráčů vjede do žluté krabice (která nejspíš představuje něco jako exit), pokračuje se k dalšímu levelu. Grafika také není zrovna dvakrát povedená, a tak po této hře zůstává ve vzduchu viset otázka, „co tím chtěl básník říci?“



Druhá hra, která nám přišla nese název Dangerously Paths a je taktéž vytvořena pomocí GameMakeru, také v ní hlavní úlohu hrají auta, ale oproti té předchozí je minimálně jasný její smysl. Ovládáte svoje autíčko, proti kterému se ve stylu Space Impactu řítí auta protivníků, těm se musíte buď vyhnout, nebo je pomocí dostupných zbraní zničit. Navíc se pochopitelně setkáte s nejrůznějšími nástrahami v podobě kamenů i min. Nepřátelé jsou postupem času čím dál ostřejší a je jich stále víc a víc, takže brzy budete mít co kroutit volantem, abyste se udrželi mimo jejich střely…








Jako třetí v pořadí dorazil stařičký dosový tetris s názvem Boot Tetris. Netuším, proč dostal tento klon přídomek Boot, ale neřeším to. Jde o úplně klasický tetris bez vychytávek a inovací, ale proč ne. K tomu snad není, co dodat. Hned po něm jsme dostali krvavý remake prvního dílu Yeti Sports, a to sice hru s názvem Bloody Pingu. Odpalování tučňáka obrovskou kovovou věcí s bodáky může být zábavnější, než to na první pohled vypadá. Tedy… tučňáka… vlastně odpálíte jen jeho hlavu, protože zbytek se rozprskne hned při odpalu, ale na druhou stranu si zas můžete krásně vychutnat množství krve, které se do takové hlavy vejde. Navíc oproti originálu přibyly na zemi nějaké ty miny, které vám s délkou odpalu tučňáci hlavy pomůžou.



Teletubies in arms je název další, v pořadí páté hry. Opět GameMakerová záležitost. Souboj Tinky-Winkyho a Poo na různých plochách plných překážek, za které se dá skrýt. Každá postava má omezený pohyb jen na svoji polovinu obrazovky a pomocí kulometu se snaží udělat tomu druhému pápá. Sice ve slabším zpracování, ale ve dvou se na chvilku pobavíte. Navíc si to tihle přerostlí plyšáci určitě zaslouží, takže žádná škoda.








Fight Plane X potvrzuje oblíbenost několikrát zmiňovaného nástroje pro tvorbu her. Jde o klasický Space Impact styl hry, kdy na vás seshora padají různé objekty a vaším úkolem – tentokrát v roli raketoplánu – není nic jiného, než sestřelovat tyhle padající věci. V případě Fight Plane X je tohle celé ještě ztížené tím, že se na obrazovce vyskytují dva druhy asteroidů, z nichž některé nedělají vůbec nic a jenom matou a druhé jsou potom opravdu nebezpečné a mohou vás zranit. Zpracování je celkem fajn, sice bez původní grafiky, ale vcelku hratelné.








Mrdeček je název další vámi zaslané hry. Asi netřeba zdůrazňovat, že to není hra úplně vhodná pro všechny věkové kategorie. Nicméně je to titul velice originální. Předlohou se mu stala postava Krtečka. Mrdečka ovládáte ve 2D krajině tvořené kopci a zadními částmi těla. Co bude vaším úkolem? To si snad dokážete představit. Složitost celého tohoto aktu spočívá ve faktu, že v době, kdy je Mrdeček ve vzduchu není ovladatelný, a tak si musíte jeho skok správně načasovat. A věřte nebo ne – trefit se do správného místa není zdaleka tak jednoduché, jak to vypadá... jen pro úplnost doplňuji, že rovněž tato hra vznikla za pomoci GameMakeru.








Star Wars Episode VII je velice nadějný simulátor "starwarsáckého" boje. Zdaleka ale nepůjde jen o boje světelnými meči. Tento titul na motivy populárních Hvězdných Válek disponuje i jistým příběhem a jde tedy v podstatě o RPG z tohoto prostředí. Na rozdíl od většiny her na motivy filmu nejde o hru určenou pouze milovníkům příslušného filmu, ale její zahrání doporučuji všem, protože systém boje je opravdu propracovaný a celý titul vůbec není špatný. Rozhodně to vyzkoušejte, už kvůli práci, jakou si autoři dali s namluvením dialogů a kreslením postav. Navíc zmiňovaný boj světelným mečem zčásti myší a zčásti na klávesnici je velmi povedený a použitelný.









Jako poslední tu máme dva díly slovenské adventury Myself 1 & Myself 2 od Bin Software. První díl začínáte ve vězení, což se ukazuje jako dostatečně zajímavé prostředí pro tento žánr her. Záhy se z něj ale dostanete a budete moct svobodně prokázat vaše logické a kombinatorické schopnosti. Bůh ví, jak jste se do té cely dostali. Ve druhém díle – Myself 2 se ocitáte na podobně zajímavém místě a to sice v márnici. Vedle vás leží další druhý mrtvý a vy jen pomalu odhalujete, kdo vlastně jste a co se stalo. Proč ležíte v márnici? Jak jste se tam dostali? A co dál? Na to najdete odpověď, pokud si zkusíte projít touto adventurou až do konce.



Mno, co říkáte? Celkem plodný měsíc, ne? Podobný článek vám budeme nyní přinášet každý měsíc, kdy shrneme vše, co od minule přibylo a doufáme, že vás pobídneme k tomu, abyste nám i vy poslali tu vaši…




Yipp

autor
/ Yipp

Publikováno: 11.01.2006


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

voky15

voky15 | 31.10.15 v 19:03

super

phanka

phanka | 20.04.15 v 16:52

tetris je super

Tito II | 02.03.06 v 19:38

Boot Tetris se tak jmenuje proto,
ze je mozne jej pouzit i bez
jakehokoliv operacniho systemu tak,ze se nabootuje misto nej.

Risk | 31.01.06 v 19:36

Hele víš ty že máš pravdu?
Já umim! ;-)

leeter | 22.01.06 v 04:33

Risk,Jazzuo-->>Kdo umí,ten umí :)

Risk | 15.01.06 v 11:53

a jaks dělal ty Star Warsy?
je to slušná kvalitka...

jazzuo | 13.01.06 v 10:01

kdyz se tu takto priznava ja mam na svedomi na coz sem hrdy mrdecka a starwars VII. Jsem velmi rad ze mrdecek je tu presentovan aspon v teto male podobe. JE to super a hrajte mrdecka at zije!!! a jedno upozorneni mrdecek je mirnym bocnim pokracovanim ass teror itu

lucie | 12.01.06 v 18:28

je to skutecny

Risk | 12.01.06 v 17:05

Já mam zas na svym černym svědomí Teletubies in arms

dan | 11.01.06 v 20:39

uz jsem poslal dalsi verzi!

eMan | 11.01.06 v 20:12

jo to seš teda šikovnej :)

dan | 11.01.06 v 19:23

ta hricka killer 1.1 je doe mne delal jsem ji sam!


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce