článek

GDS - Evropský podpůrný program MEDIA

GDS - Evropský podpůrný program MEDIA

Další přednáška, která upoutala naši pozornost na GDS (Game Developers Session ) byla pod názvem Evropský podpůrný program MEDIA, trošku neznámá věc a nevěděli jsme přesně co od ní očekávat. Nakonec z toho byla zajímavý zisk a zdroj informací.


Touto přednáškou nás provázel zástupce MEDIA Desk a tím byla Daniela Stehlíková. Celá přednáška začala úvodem, co MEDIA Desk ČR znamená a jaká je funkce tohoto programu. Musím se přiznat, že jsem v životě o tomto programu neslyšel a nejspíše i valná většina profesionálních nebo amatérských tvůrců. Pojďme se podívat na základní informace, která i vám mohou pomoci ve vytváření her.



Co je MEDIA Desk ČR?



Program byl založen v roce 2007 a jeho životnost je plánována do roku 2013. Základní smysl existence je posílení evropského audiovizuálního průmyslu a zvýšení konkurenceschopnosti. V každé členské zemi EU + Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko je tento program zastoupen a má své pobočky a kanceláře. Takže pokud je třeba, nemusíte jezdit do zahraničí.





Finanční prostředky / dotace



Další zajímavou informací, než se Daniela Stehlíková vrhla na přímé možnosti získání dotací pro vývoje hry, bylo nynější rozprostření dotací. Vice jak polovina určených peněz, 55 procent, putuje na Distribuci. Tedy pokud se bavíme, že se jedná o audiovizuální průmysl, máme na mysli distribuci filmů, nejspíše i výstav a expozic. Bohužel na distribuci her žádné peníze zatím nebyly přiděleny, ale o tom za chvíli. Další velká část putuje na podporu producentů. To znamená, že peníze jsou určeny na vývoj filmů, televizní a interaktivních projektů. Interaktivních je pojem pro hry. Dalších několik procent se váže na propagaci, festivaly a nové technologie.



Kdo může zažádat o finanční podporu?



Zde se bohužel dostáváme k sítu, které nejspíše vyloučí většinu lidí, kteří by měli zájem. O finanční pomoc v tomto projektu mohou žádat pouze společnosti. Musí se jednat o nezávislou evropskou společnost, která produkuje audiovizuální a interaktivní díla. Nevím už stoprocentně nebo jsem to špatně pochopil, ale společnost již musí mít za sebou aspoň dokončené dílo nebo tvorbu. Za společnost může žádat osoba, která už má nějakou osobní zkušenost. To znamená majitel, ředitel, hlavní osoba tvůrčího týmu, autor hry, tvůrce počítačové grafiky,...



Kritéria projektu



Abyste měli šanci na úspěch, musíte splnit docela hutný výpis všech možných kritérií. Tím nejzákladnějším je, že se jedná o vývoj digitálního interaktivního obsahu navázaného na audiovizuální dílo. Dílo musí být určené pro internet, PC, herní konzole, mobily a internetové televize. Vývoje znamená - po první hratelnou aplikaci.



Další kritéria se vztahují na obsah. Produkt musí být interaktivní, musí mít významnou dějovou složku, musí být originální a tvůrčí.





Financování a hodnocení



Pokud si myslíte, že dotace pokryje všechny náklady, pak chyba lávky. Maximální pokrytí činí 50% a to v rozmezí 10 000 – 150 000 Eur. Hodnocení žádosti nebo projektu se pak týká strategie vývoje, rozpočet, kvalita obsahu a originalita nebo také distribuční potenciál.



Mám vůbec šanci?



Jedním slovem ANO. V dnešní době založit firmu a začít tvořit není až tak těžké, akorát většinou chybí ten základní kapitál. Celý proces se zdá složitý, ale člověk se nesmí bát. Velké plus je, že kanceláře MEDIA mají vlastní poradnu, kde vám bezplatně poradí, pomůžou s vyplněním formulářů, co jsem slyšel, tak jsou velmi vstřícní. Proto pokud už máte nějakou vizi a myslíte to vážně, tak doufám, že vám tento článek nějak pomohl. Nenapsal jsem všechny informace, jelikož by pak byl text asi dvakrát tak dlouhý, ale to nejdůležitější je obsaženo. Proto se těším a doufám, že v brzké době se dozvím o nově vznikajícím projektu, který je financován Evropskou unií.



Pár zajímavých odkazů



http://www.mediadeskcz.eu/cz/ - web MEDIA desk



www.cartoon-media.be – něco pro animátory



www.mediaschool.org – trénink a konzultace





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 11.10.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

phanka

phanka | 16.04.15 v 15:02

:-) :-)