článek

Game Jam Prague 2011 - Hry a týmy

Game Jam Prague 2011 - Hry a týmy

Na Prague Game Jam 2011 jsem se byl stejně jako Dominik podívat a měl jsem možnost si přímo tam několik her vyzkoušet. Všechny hry jsou nakonec volně ke stažení a vyzkoušení na stránkách Global Game Jam, a tak jsme tu pro vás udělali malý přehled každé hry.


Dohromady se klání o hlavní cenu (dort) účastnilo 9 týmů. Téma bylo Extinction (vyhynutí vyhubení) a bylo možné také sbírat různé achievementy podle toho co autoři byli schopni do hry dodat a implementovat.





1. místo. - d-fend buranz



D-madz buranz: Karel Matějka, chrobo, Lukáš Kolinský, Jan Hlousek, Filip Pokorný



Nejspíše opravdu zasloužené první místo. Během 48 osmi hodin se povedla opravdu hra s výborným a originálním nápadem, které běží i na iPhonech a iPadu. Hra je kombinací strategie a puzzle, kde musíte bránit kámen, který ve svém nitru uchovává zlého démona. Pro postup do dalších úrovní je potřeba „nakrmit“ vesnici pomocí polí a krav. Vše s naprosto originálním ovládáním. Celá mapa je rozdělena na vodorovná a svislá pole, které jsou do stejných směrů i pohyblivá. Nechybí tu spousta překážek, bojovníků snažících se dosáhnout zničení kamene a dalších skvělých vychytávek.





Karel Matějka sepsal krátké post mortem přečíst si ho můžete na konci článku.



2. místo - Fiat Tenebrae



Creators: Jan Pinter, Jiří "Shigor Birdman" Matyskiewicz, Ruthaniel van den Naar



Druhé místo obsadil tým z Brna, který vymyslel dílo, kde tma a temnota hraje prim. Ovládáte příšerku, která na světle ztrácí životy, ale díky své schopnosti (rozšiřovat tmu) se postupné dostává do míst kam je potřeba. Likvidujete nebohé civilisty a zhasínáte různé světelné zdroje. Hra má zatím dvě hratelné úrovně a pevně doufáme, že se tým ke hře ještě vrátí.





Ruthan o této akci také něco napsal zde.



3. msíto - I love Kakapo



Just Ideas: Martin Zachar, Filip Pivarči, notabene, magi



Hra je založena na skutečnosti, kdy hrozí vyhynutí jednoho živočicha jménem Kakapo. Jedná se o nelétavého ptáka, který je každou generaci hloupější (to je už příběh ze hry). Vy máte za úkol tuto každou generaci ovládat a hlavní cíl je spářit se samičkou. Dobrá hra, která trošku ztrácí na ovládání.





Další hry.



Dino needs love



Tým: dr_win, Petr Šťastný



Tato hra si opravdu vynesla při prezentaci obdiv díky své obtížnosti. Zemi, po které chodí dinosauři, zasáhla katastrofa v podobě meteoritu/ů a vy jste jediný dino, který přežil. Úkol je jasný, najít si samičku a spářit se. Autoři si připravili mnoho vtipných hlášek a momentů.



Electro fighter



Tým: František Jahoda, pavlatoar



Při hraní jsem si vzpomněl na jednu klasiku, bohužel jsem na její jméno nemohl přijít. Hra je pouze pro dva hráče, ale hrát se dá na jedné klávesnici. Každý ovládá jeden vesmírný koráb a hraje buď útočníka, nebo obránce. Cílem je zničit soupeřovu planetu nebo se ji snažit bránit. Nechybí skvělé hrátky s gravitací a výborné tempo.





Nuclear Crisis



Hyperbolic Magnetism: Vladimír Hrinčár, Peter Hrinčár, Jan Ilavský, Pavol Rusnak



Něco pro milovníky atomových zbraní s kombinací pohybujících se trojúhelníků. Jedná se o simulaci boje dvou národů, kde jeden ovládáte vy. Je docela jasné, že musíte zlikvidovat ten druhý a to pomocí zbraní hromadného ničení, které se tvoří ve skupinkách vašeho národu. Rychlé prsty a pohyb je nutnosti pro přežití, stejně jako nutnost rozhodovat se koho posílit a koho obětovat.



Puzzle Defenders



2EternityGames: Miklos Csemy



Sice jsem tenhle kousek hrál na myši pro leváky (životní zážitek), ale přesto to byl můj tajný favorit. Likvidujete různé Izáky, kteří se nesmí dostat až na zem. Problém je v tom, že střelivo jsou výměšky programátorů, sedících na záchodech. Pro zisk „koblížku“ je třeba pospojovat celý kanalizační úsek až do vaší místnosti s municí.



RUM.INA.TOR



Tým: Luděk Rájecký, Tomas Kopecky, Kamil Ondrák, Peter Nespesny, Richard Hořín



Tváří se to trošku jako Farma, ale je to slušný krvák. Pěstováním trávy naženete několik zajíců na pastvu, kde ovšem později nastane problém s jejich přemnožením. V tu chvíli nastupují na scénu lišky, které se ovšem také množí jak zajíci. Pro potřebné udržení rovnováhy pak začne chodit pytlák, který ale nesmí udělat příliš škody, proto ho můžete odstřelit jako škodnou. Cílem je udržet na paloučku rovnováhu všech sil.





SWAMPRUN



Tým: Petr Šťastný, Ondřej Jamriska



Snažíte se pomoci jedné prehistorické opici přežít. Dobře vypadající, klasická skákačka. Bohužel jsem neměl příliš mnoho možnosti si hru vyzkoušet.



Všechny hry si můžete zahrát a stáhnout zde.



Pokud jsem někomu zkomolil jméno, tak se omlouvám. Zdroj (registrace na Game Jamu) uvádí jména, která jsou občas bez diakritiky.



Post Mortem Karla Matějky.



Z vývoje: Všechno nahustit do 24 hodin z hlediska profesí se zdálo zpočátku celkem v pohodě = dalo by se to stihnout. Ale první podpásovka nastala, když si každý v týmu představoval hru jinak a nebyl stanoven hlavní gamedesigner, který by vše odfiltroval a jel si po vlastním konceptu - navíc tak, aby své vize předal ostatním a vše odsýpalo. Druhá podpásovka se týkala dolaďování hry, kdy všichni z posledních sil uzavírali vlastní práci a neměli čas na polish levelů. První fáze, kdy se hromadně diskutovalo o abstraktních věcech, tedy přinesla den zpoždění. Ve druhé fázi naopak nezbyl čas na diskuzi, tentokrát k tématu = jak hru zlepšit, jak postavit levely a s nimi nastavit obtížnost, jak vybalancovat hratelnost atd.





Co se povedlo: V kondenzovaném čase projít všechny etapy vývoje a odnést si z toho ponaučení je asi to nejcenější, co jsem si odnesl. Navíc vzniklo poměrně velké množství originálních konceptů (stačí proklikat pár her na globaljamu). Nemuselo jít ani o koncepty v rámci celé hry, stačily dílčí nápady, které oživily hratelnost a daly by se přenést do žánrově odlišných her - a o tom myslím JAM právě je - zkoušet experimentovat, mixovat žánry, hledat jiné cesty, ať už vizuálně, herní náplní, vyprávěním příběhu, ovládáním.



Co se nepovedlo: Naopak obrovské množství her byly takzvané rány na jistotu. Vezmeme zajetý princip a uděláme ho za 48 hodin. To musí fungovat. Ale co z toho herní vývojáři budou mít? Maximálně ztracených 48 hodin svého života. Navíc mě zamrzelo chladné přijetí mezi zaběhlými herními portály tady u nás v Česku/Slovensku. Ano, byl to JAM pro vývojáře, ale ti přece dělají hry pro hráče a ti si o hrách něco občas přečtou. Nebo už u nás hráče/novináře nezajímá, kam se český vývoj her odebírá? Zřejmě těch pár trapných herních rychlokvašek ani nestojí za pozornost. A to, že se Česká republika takové akce účastnila poprvé, a že za jeden víkend vzniklo celosvětově 1500 her na všech myslitelných platformách (ne 150, jak zmiňuje jeden portál), to je asi nezajímavé info, protože právě běží kampaň na Dead Space 2.





Názor: Trošku schizofrenní, což vyplývá z předchozích bodů. Vytvořit originální hru a nechat si čas na komunikaci s ostatními týmy, protože je to sakra JAM a má se JAMOVAT je z hlediska 48 hodin naprosto nereálné. Buď se nechá prostor na diskuzi a odnese to hra, nebo se zasekneme u vlastní hry a nedá nám to nic navíc od ostatních. Osobně bych byl raději, kdyby po 48mi hodinách byla přestávka, ve které by se dalo diskutovat s ostatními, bavit se o konceptech, co by konceptům pomohlo a posléze tyto nápady do her zaimplementovat v nastaveném čase. Pak by mohly vzniknout dle mého daleko ucelenější hry.



 



...ještě jedno ohlédnutí od Františka Jahody



Přečtěte si, co o akci míní přímo jeden z účastníků zde.



 



 



 





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 07.02.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

phanka

phanka | 16.04.15 v 14:55

určitě byl výběr těžký