článek

Canvas Rider

Canvas Rider

Kdo, nebo co je Canvas Rider a jeho předchůdci? Tento projekt je částečně založen na Free Rider 2 a dost možná čerpal inspiraci také z Elasto Mania, která nabízí fantasy motokrosové ježdění po roztodivných tratích, jak se můžete dočíst v poněkud kontroverzní recenzi na Freegame.cz. Avšak tentokrát si tratě dokonce sami můžete nakreslit. Oproti předchůdci doznal jistých změn a také vylepšení původního kódu.


Cyklistická akrobacie



Místo motorky použijete kolo, avšak jezdec s pokrývkou hlavy v roli nebohé oběti vašich terénních eskapád zůstává a vy se můžete řehtat na celé kolo (haha), jak se pěkně klátí ze strany na stranu na vaší, nebo kámošově trati. To ovšem neznamená, že by vám trať nemohla nakreslit krásná přítulkyně anebo naopak, abychom učinili zadost mezipohlavní rovnoprávnosti. Nebudeme však chodit kolem horké kaše, jako fakír stepující přes žhavé uhlíky a rozebereme si výhody takového toho domácího ježdění pěkně dopodrobna.





Jak to funguje



Byl opuštěn flash formát a nahrazen novějším, lehčím a přizpůsobivějším html 5 spolu s Javascript kódem. Při tvorbě se podstatně využila, pokud to tak můžeme nazvat, funkce plátna, neboli canvas, která je součástí právě html 5. Definuje se pomocí parametru výška a šířka rozměru plátna a na to je pak takzvaně možno kreslit pomocí Javascriptu. Ne ovšem pastelkami, jak by někteří mohli namítnout, ale jasným a stručným kódem. Pro ty z vás, kteří by si rádi odskočili a něco nového se o této problematice dozvěděli (Mácha hadr) tu mám přichystaný docela plnotučný odkaz na Wikipedie v anglickém jazyce. Díky novému renderovacímu enginu tak byla masivně vylepšená hratelnost, která nyní nabízí své vnady v celé své kráse a bez lagovaní. Dále skutečný fullscreen mód bez roztahování a slušivý zoom směrem ven i dovnitř,  takže je možné v pohodě sledovat celou trať, nebo i zaostřit jezdci na ruku. Kvalita je na vysoké úrovni a minimalistický design jen vybrušuje skvělou hratelnost.



Hratelnost



O čem tato hra opravdu je? Budu ji hrát ještě za pět let?  Ano, je to pravděpodobné. Díky rozsáhlé komunitě fanoušků, která kreslí neustále nové mapy a na tom se můžete, samozřejmě, zcela zdarma podílet, hra působí nesmrtelným dojmem. Ale co dělá tuto hru tak zábavnou? Je to fyzika. Interakce pevných těles, pády, bouračky a akcelerace. Cítíte to? Ano, to je adrenalin. A tahle látka je jako droga. Zeptejte se potápěče nebo horolezce. Vy však nemusíte riskovat život. Pohodlně se usaďte ve svém pokojíčku a dejte si dávku zcela zdarma. Pět minut nebo dvě hodiny. Ostatně jako vždy na Freegame.cz přinášíme kvalitní zábavu a nic za to nechceme (kromě duše upsané krví z vašich očí a zlámanými prsty od klávesnice, ahahahaha...ehm).





To by vystačilo v horizontu pár měsíců. Přece jenom prvotní okouzlení celkem rychle opadne a pak co? To je slovo do pranice a máme tu další tahák. Člověk je tvor společenský, a proto řka, budiž liga. Ne jenom vesnická, ale ta světová. Bojíte se? Bavíte se? Správně jet, či nejet, to je oč tu běží. Čas je luxusní surovina a koupit se nedá. Jízda s časem o závod možná ale je a v tomto případě je to přímo základní kámen hratelnosti. Jenže to už vyžaduje umění, milí pařánci a pařanky. A jsme doma, techniku je možno pilovat roky a stále bude s kým soupeřit. Staňte se kolobohem.



Leveldesign



To ještě není všechno? To by bylo sakra málo. Fyzika a skvělý engine jen staví základy. Další zábavnou věcí, která udrží vaši pozornost, je možnost nakreslit si vlastní překážkovou dráhu, či super rychlou trať. Chcete si přeskočit babiččin kurník, nebo snad přijde vhod mrakodrap? Možná byste rádi skočili někomu přes hlavu. Jak si panstvo přeje. Vezměte tento skvělý editor do svých ruček a tvořte podle libosti. Možná si vymyslíte vlastní klání, třeba kdo přeskočí nejdelší propast, nebo vrátí bez úrazu největší počet veletočů. (to je, když s kolem uděláte rotaci 360 stupňů). Pokud se vám nechce, nebo se radši spolehnete na um herní komunity, nezoufejte, protože tratí je opravdu hodně a další neustále přibývají. Pro vaše pohodlí vyzkoušejte, jaké jsou momentálně nejhranější tratě.





Závěr + Dodatky



Na závěr a pro lepší trávení si dáme tenounkou mentolovou pokroutku, a když už jste o toho cucání, můžete přejít na fórum v anglickém jazyce a stránky projektu Canvas Rider, pro další příjemné počtení a podrobnější informace. Tak hezky dres a helmu na sebe a šup trénovat. Pokud dosáhnete světového ohlasu, pochlubte se nám a nezapomeňte, kdo vám ukázal cestu ke světlu.





dannyfx1

autor
Daniel Jančovič / dannyfx1

Publikováno: 01.04.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 04:20

1