článek

Jak se dělá hra...

Jak se dělá hra...

V novém seriálu vám podrobněji přiblížíme něco o tom, jak se pracuje v týmu, jak se dělají návrhy her a také jaké nástroje k tvorbě her použít. Dozvíte se nejen zajímavé informace z oblasti Game Designu, ale také názory lidí, kteří se kolem tvorby freeware her točí.

Vítám vás u nového několikadílného seriálu, který zde bude na Freegame v pravidelných intervalech vycházet. Seriál se bude zabývat Game Designem a tvorbou her a v podstatě volně navazuje na předchozí cyklus od Jana Kohouta. Chtěl bych vám těmito články přiblížit všechny mé dosavadní zkušenosti, názory, postřehy a vůbec celkové poznatky, které se netýkají pouze tvorby her, ale také organizace týmu a názorů jednotlivých lidí z nejrůznějších týmů na freeware scéně. Především bych chtěl podotknout, že se mohu v lecčem mýlit. Hrami a tvorbou her se sice zabývám od deseti let, ale samozřejmě nejsem zdaleka plnohodnotný programátor v tomto oboru. Už jenom z toho důvodu, že se stále mám co učit a spíše to beru jako zábavu a koníček.



Seriálem nechci vývojáře nikam směrovat, nechci jim ani ukazovat správný návod či přesný manuál "Jak na věc!", spíše chci ukázat vám, hráčům free her, jaké to je, když se někdo s hrou dlouho dělá a co za tím stojí za námahu něco takového vytvořit, také vám chci přiblížit odměnu, která vývojáře potká, když svou hru vydají. Dost bylo úvodu, pojďme na věc.




Co to je Game Design ?



Mnozí z vás si řeknou, že je to jednoznačně programování, tvorba hudby a zvuků, nebo také grafiky. Mnohým z vás, co si toto myslí, možná vyrazím dech. Game Design není dokonce ani námět hry. Není to ani scénář. Akočliv se tímto vším budeme postupně zabývat, Game Design jsou jakási neviditelná pravidla, které ukazují, jak se má hra tvořit tak, aby se líbila mnoha hráčům a aby je podnítila hru hrát – přinejlepším samozřejmě přimněla i dohrát.



Nyní mi můžete odporovat, že to co jsem řekl je vcelku nesmysl - přesto vás rád vyvedu z omylu. Game Design je jednoduše řečeno proces, při kterém vzniká to "o čem hra vlastně je". Úkolem Game Designu je sestavení jakýchsi herních pravidel, stanovení a požadavků na programátorské, hudební, zvukové a grafické ztvárnění hry. Nedílnou součástí je i vyladění hratelnosti.



GameDesign jsem tedy rozdělil na několik částí, které si nyní probereme:




  • Programování - Programování jistě budete rozumnět a není nutno toto slovo blíže představovat. Ve zkratce: programátor se stará o to, aby naprogramoval celý kód samotné hry. Zajistí funkci zvuků, správné zobrazení grafiky a nebo například správné použití fyziky.


  • Herní pravidla - Herní pravidla popisují vazby, jaké fungují přímo ve hře. Co a jak bude s čím provázané, proč funguje tlačítko od výtahu tak, jak má a ne jinak. To vše musí pravidla zajišťovať. A vše je potřebné shrnout v „desdoku“, o kterém si povíme více v dalších dílech seriálu.


  • Hratelnost - Co si ovšem představit pod pojmem hratelnost? Hratelnost je podle mě taková definice části hry, která udává hráči to, jak moc ho baví hru hrát. Říká mu také, jak se vše dobře či špatně ovládá a počítá se do hratelnosti i to, že hráče nechce samotné hraní titulu pustit od počítače.






Určitě je dobré si promyslet i pravidla Game Designu, neboť právě na nich závisí úspěšnost, jak na vás samotná hra zapůsobí. Proto tu pro vás mám celkem tři případy, na které můžete při hraní a nebo tvorbě narazit.




  • Na „oko“ krásná hra - Pokud vytvoříte například hru s úžasnou grafikou a hudbou, ale postava se bude na každém kroku zasekávat o zeď, v inventáři budou mizet náhle věci a nebo nezamíříte prakem do okna - to všechno jsou důsledky toho, díky kterým hra přesatne chtě-nechtě bavit.

  • „Podívej táto, ono to krásně skáče!“ - Naopak přehnaná invence v hratelnosti může také udělat hráči značné potíže. Pokud uděláte úžasnou adventuru, ve které je již inventář opravdu vpořádku, ale grafika bude naopak jak ze starých her z roku 1990, které běželi na starých počítačích typu 386 - nemůžete se divit, že zrovna s takovou hrou neuděláte v dnešní době díru do světa.

  • „Proč mě to sakra nebaví?“ - Nakonec třetí případ. Pokud uděláte skvěle naprogramovanou hru s krásnou grafikou, zvuky a hudbou - ale špatným gamedesignem, přestane vás hra po chvíli bavit. Ačkoliv můžete věřit čemu chcete, tento třetí případ je dle mého ze všech nejhorší a bohužel i leckdy nejčastější.






Tímto jsme si shrnuli podstatu Game Designu, již víte co tyto dvě slova přesně znamenají a doufám, že v příštím díle vám v této oblasti přiblížím zase o kus nového, dosud pro někoho nepoznaného, světa.




fiolax

autor
/ fiolax

Publikováno: 01.07.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 04:00

1

Drticka

Drticka | 07.04.20 v 10:18

to nedám

phanka

phanka | 21.04.15 v 21:27

jak se dělá hra je zajimavé ale sama bych to nezvládla

DoDoTom68

DoDoTom68 | 24.05.14 v 09:08

dobrý návod , už len treba dobre schopnosti programátora hier.

kuba | 26.12.13 v 14:15

Toto je nuda ale všichni jste debilove!

besinka1009 | 13.10.13 v 20:30

melo bito bit o dvou stenatkach ktere nekdo vihodil jeden by se hral awd a 2 sipkama

tomáš | 03.07.13 v 14:48

pomoc jak se dělá hra

Grow | 31.03.11 v 19:31

Hry se dělají přes mnoho programů tak za 1) grafické programy 2) budete potřebovat nějaký engin 3) tým
kdo by měl zájem podílet se na tvorbě her pro PC později aji pro PS2 ať napíše buď na icq - 431209651 a nebo na email www.ventertainment.tym.cz

levon | 27.07.09 v 16:59

porad tu neni napsani jakim programem se ma ta hra vubec vitvaret jestli to negdo vi at to napise

Daniel Kosík | 24.06.09 v 17:12

Potřeboval bych poradit, jak mám a načem mám udělat hru. Kdyby někdo věděl tak mně řekněte.

Bzunk | 28.11.08 v 17:29

Zajímalo by mě, jestli je nějaká možnost přidat na Váš server Naši freeware hru.
Možná jsem jen přehlédl nějaký odkaz... Předem díky za odpověď.

SSBB | 02.06.08 v 14:17

Potřebuju poradit jak vitvořit hru na PlayStation 2

Lukáš | 09.05.08 v 17:53

už jsem vytvořil několik her na počíta ale jak je tu psané o hrách tak no dáse to i jinak.Já to dělám dvouma způsoby ten co tu je napsaný a ten svůj.

newbiebaker | 02.05.08 v 15:30

souhlas

dada | 03.04.08 v 18:59

de tady vitvorit hra

niky | 15.03.08 v 18:45

je to SUPERRRRR

Dave | 28.08.07 v 10:01

Dobrý, další díl, další díl, další díl.... :o)

Fiolax | 19.08.07 v 15:12

Hoj Vašku. Hry ti posílat nemůžeme, ale když budeš sledovat hlavní stránku, jistě brzy hodně závodních objevíš. Přidáváme hodně kvalitní hry :) stačí si jen vybrat!

Vašek | 23.07.07 v 13:58

Ahojky mám prozbičku,chtel bych odvas poslat hlavně závodní hry a bojové i strategické.A jinak to vše máte supér!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pizzazz | 02.07.07 v 11:08

Je to supéééér...


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce