článek

Všichni milujeme MMORPG

Všichni milujeme MMORPG

MMORPG hry většinou oplývají slušnou gragikou, mají poutavý děj, který hráči pomáhají sami vytvářet a také jsou velmi návykové. Tento článeček nabádá k opatrnosti.


Každý z nás už v žívotě určitě alespoň jedenkrát slyšel o „RPGčkách“. Tedy o MMORPG hrách, které miliony lidí celého světa hraje po síti.



Jejich oblíbenost neustále stoupá. Čím dál tím víc lidí různé věkové kategorie tráví hodiny a hodiny u svého počítače a nenasytně hltá neznámý a úplně neprobádaný svět.



Přitažlivost, s jakou tyto hry poutají mnoho hráčů východní i západní polokoule, je až neuvěřitelná. Dnes už pomalu ani nikdo neví, kteří počítačoví vývojáři přišli první s myšlenkou propojených světů, ale nápad se zrodil a od té doby dělá radost mnoha lidem po celém světě.





Potěšení ano, ale semtam si bohužel pro někoho přijde i smrt. Je velmi smutné, že zábava, která měla původně sloužit k radosti a oddechu si už vyžádala několik lidských obětí. Má to snad být nějaký hloupý vtip? Bohužel nikoli. U mnoha hráču se po delším čase vyvinula na kouzelném světě závislost. Žijí totiž v představě, že s hraním mohou kdykoliv přestat. Ano, většina z nich skutečně může, ale najdou se i tací, kteří už ne. Říkají si: „Jjak může někoho vůbec napadnout, že u počítače tráví příliš mnoho času? Sedět u PC přeci nemůže být psychická závislost.“



Dispozice k návyku se nikdy nedají dopředu odhadnout. Společnost má často zafixované kodexy, že se jimi stanou jedinci, kteří se cítí osamnělí, jsou neprůbojní a nemají žádné kamarády. Ano, mnoho z nich takoví skutečně jsou. Mají pocit prázdnoty a nevědí, jak naložit s volným časem Místo, aby se snažili zapojit do společenského dění, uchylují se za obrazovku monitoru. Tam alespoň na chvíli zaplní prázdnotu a naleznou virtuální přátele. Ano, přes virtuální svět dostanou velkou šanci pro sebe naleznout zpřízněnou duši, klidně i z druhého konce světa.



Jenže ta představa okolí není úplně správná. Do úporného hraní spadnou i lidé, od kterých bychom to nikdy nečekali. Jsou veselí a společenští. V čem je tedy problém? Nejprve si jen chtějí vyzkoušet novou, do povědomí se teprve dostávající hru. Právě zvědavost a chuť neznáma většinu herních nadšenců táhne dál. Na druhou stranu se není čemu divit. Právě touha po poznání žene lidstvo kupředu již po mnoha tisíciletí.





Než si hráči uvědomí, že překročili pomyslnou propast, je většinou už příliš pozdě. Nejprve se jen vymlouvají společníkům, se kterými vždy trávili tolik času, na jeho náhlý nedostatek. Když pojmou podezření a snaží se zjistit, co se děje, stále víc narážejí jen na zeď nezájmu.



Co je vlastně tak poutavého na MMORPG? Snad úplně všechno, na co si vzpomenete. Každý hráč si většinou může vybrat z velkého počtu ras. Ať už se jedná o elfy – temné, krvavé, okřídlené, lidi, orky, gobliny, worgeny, trpaslíky, nezkrocené, gnomy, troly a mnoho dalších kouzelných postaviček. Vaše přání je zde rozkazem. Nejste omezeni pohlavím ani výběrem budoucího povolání. Co se třeba na chvíli stát silným bojovníkem, který každého nepřítele srazí jednou ranou k zemi? Nebo je libo něco jemnějšího? Mocný mág nebo warlock, ovládající umění černé nebo bílé magie?



Ať už si zvolíte jakoukoli postavičku, budete ji opatrovat a opečovávat po zbytek jejího virtuálního života, tedy až do případného smazání nebo i sem tam do zrušení freeserveru:)



Každá hra má svůj vlastní příběh a prostředí. Můžete zavítat do dob války hordy a aliance, která od věku mezi sebou svádí lítý boj. Ať už se odehrává v pouštích pisčitého Tanarisu nebo v hornatých oblastech Arathi Highlands světa Warcraftu Nebo se vám více líbí travnaté pláně poblíž City of Plume, hlavního města okřídlených elfů ze hry Perfect World, který na východní polokouli láme rekordy? Stačí si jen vybrat a volně pobíhat vysněným světem plném ostražitých lovců, dobrých lučištníků, kterým neproklouzne ani malý zajíc nebo koroptvička.



Zapomenout na starosti všedního dne, nechat myšlenky volně plynout a unášet se na vlnách mýtů a legend. Každý si přeci po náročné práci rád alespn na chvíli oddechne. Ve hraní her nevidí nic špatného. Ono to táké nic špatného není, když si člověk na chvíli zapne své oblíbené „RPGčko“. Jenže u někoho ty chvíle probíhají až neuvěřitelně rychle. Vstanou dopoledne, zapnou si notebook a pustí hru. Nenechají se vůbec vyrušovat. Nepijou, nejí a nakonec už ani nespí. Stanou se hrou tak posedlí, že bez ní nedokážou ani na chvíli existovat. Někdy dokonce nechají školy, protože bez ní se dá přece obejít. Najdou si snadnou práci, hlavně už aby byli co nejdřív zase zpátky doma u svého počítače.




Každý den za dnem jen hrajou, chodí možná ještě do práce a spí. Potom už ani to ne. Když mají velké štěstí, skončí na odvykací kůře. Když ne, tak rovnou na prkně, jako mnoho jeho předchůdců, kteří učinili nešťastnými své rodiny a přatele.



Nahání vám tato představa strach? Jestli ano, jste stále ještě nohama na zemi a svůj život držíte pevně v rukou. Nepouštějte ho.


Všechny recenzované MMORPG na FreeGame.cz najdete zde.





Elficek

autor
Daniela Skanderová / Elficek

Publikováno: 22.04.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Drticka

Drticka | 29.06.18 v 13:34

to neznám

shady | 23.06.11 v 02:38

nice clanok

velka verzia 5. obrazku ukazuje velku verziu 4. obrazku


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce