článek

The Croods pro Android – brak, propadák, špatná hra? Ani omylem!

The Croods pro Android – brak, propadák, špatná hra? Ani omylem!

Hry podle filmů by si zasloužily článek samy o sobě. Určitě však není překvapení (zvláště v dnešní době), že filmovou značku se snaží podojit herní průmysl a naopak. Následující řádky a odstavce budou věnovány hře The Croods pro mobilní zařízení se systémem Android, která získala poměrně velkou vlnu negativní kritiky. Můžete se mnou nesouhlasit, můžete být skalními fanoušky, ale to nic nemění na tom, že The Croods rozhodně není zdaleka tak špatná hra. Cesta do hlubin pračlověkova života?
Od dob Freda Flintstonea uplynulo už hodně vody a za tu dobu nás filmový, herní a další průmysly zahltily tunami pravěkého materiálu. Téma z doby, kdy oheň byl přepych, kolo hranaté a po dvoře běhali šavlozubí krtci, zpracovali také vývojáři z finské firmy Rovio pod filmovou značkou DreamWorks. V první řadě by si ovšem každý hráč měl uvědomit, že se nejedná o Angry Birds ani nic podobného. Předejde tím zbytečnému zklamání sebe samého.
Po zahrání prvních levelů a questů jsem byl lehce konsternován z komentářů a výtek jak uživatelů, tak mnohých recenzentů. Pojďme si shrnout základní nedostatky, které jsou zmiňovány, a následně je podrobím osobnímu zkoumání. V pořadí jmenujme: in-game nákupy, pomalý postup, respektive délka výstavby, herní náplň, technická nefunkčnost. Protože však pozitivní hlasy jsou mnohdy slyšet méně než ty negativní, rozhodl jsem se pro určitou rehabilitaci této hry na základě vlastních zkušeností.


Herní náplň a styl hry
Pro lepší pochopení nevole některých hráčů je třeba vysvětlit systém hry samotné. Ve hře se zhostíte role Gruga, který se snaží zabezpečit rodinu lovem, dostatkem surovin, novými vynálezy a zbývající členy rodiny také najít. Hra by se dala obecně přirovnat k farmářským simulátorům například ve stylu FarmVille, a tak v určitých intervalech sbíráte suroviny, za které nějakým způsobem získáváte peníze, jiné suroviny, plníte questy. Stavěním pasti chytáte zvířata, stavíte jim obydlí a jejich produkce je opět podmíněna surovinami. Nechybí pár vychytávek co do chytání a expanze do nového prostředí, rozšiřování skladu zásob, plnění questů apod. V tomto guláši akcí samozřejmě vzniká několik brzd, které jsou zcela jasné, provařené ve stovkách her, ale jsme na ně již zvyklí například z her na Facebooku nebo z každé webovky.


In-game nákupy
Není žádná novinkou, že si takřka do každé hry hrané po síti můžete nakoupit speciální měnu za reálné peníze. Lze za ni zrychlovat produkci a ukončovat kdeco. V The Croods tomu není jinak, ale rozhodně vám nákup diamantů nikdo nenutí a je jen na vás, zda chcete investovat nějakého toho „Komenského“ do zrychlujícího postupu hrou. Osobně jsem neměl potřebu cokoli kupovat, a to ani v pokročilejší fázi hry. Jednak něco dostanete do začátku, jednak je možno pár drahokamů získat vykácením lesa. První problém recenzentů a hráčů je vyřešen.


Pomalý postup?
Stavba objektů nějakou tu hodinku trvá a také pozdější suroviny nejsou hned. Ale rozhodně to neznamená, že byste neměli co dělat. Základní potravina vzniká každých pár vteřin a stačí jen chytře využít darované drahokamy a tuto primární rostlinu vylepšit. Dále je tu i další možnost hostovat zvířata pro rychlejší produkci.
Pokud vám nevadily intervaly ve hře totožného zaměření s názvem The Simpsons: Tapped Out, kde se jedna budova staví standardních 24 hodin, pak si The Croods hraje s notně kratšími časovými úseky. I když u pozdních budov doba rapidně stoupá.
Srovnání se Simpsonovými působí trochu komicky. Croodsovi jsou novinka bez jakékoli předchozí tradice, zatímco Simpsonovi nás masírují už nějakou tu dekádu a ještě nekončí. Simpsonovi jsou fenomén naší doby, Croodsovi jsou nováčci, ale z hlediska časového aspektu jsou na tom lépe než žluťáci.


Herní náplň
Vzhledem k tomu, v jakém žánru se vyskytujeme, nemůžeme čekat nějakou výraznou inovaci. Obsah hry byl zmíněn výše a ano – je to klasický farmářský simulátor, který má spousta hráčů ráda. Žádný spěch, relax, náhodné hraní několikrát za den, které vede ke zušlechťování a zkrášlování vašeho plácku. Tento princip zkrátka příležitostné hráče táhne (a nejen je). Pro hardcore pařany to rozhodně není, nicméně pro ně hra primárně určena ani není.


Technické problémy
Ukázala se i frustrace po technické stránce. Dnešní doba nabízí bezpočet zařízení, mobilních telefonů a tabletů s operačním systémem Android a prvotní verze nemusí fungovat všude. Na druhou stranu člověk může relativně silně doufat, že pokud se jedná o nějaký prosáklý kus, bude v další aktualizaci problém vyřešen.


Další možnosti kritiky
Osobně vidím největší problém v negativní kritice ve velkém renomé firmy, která se titulu zhostila – Rovio. Kdo by neznal fenomenální Angry Birds, tak asi nejspíš nežil na této planetě a nemá Facebook. Tito ptáci se prosadili jak ve hrách na mnoha platformách, tak v módě, hračkách nebo televizi, přičemž za vším stojí ona finská firma a samozřejmě enormní zájem fanoušků.
Je proto jasné, že jakmile začala šuškanda o zbrusu novém titulu, masy hráčů se těšily na obdobnou nebo ještě větší pecku než Angry Birds. Když se ale v Rovio rozhodli jít jinou cestou a zkusit zase něco nového, hned to jejich „fanoušci“ dali znát. Co na tom, že nám Rovio přineslo spoustu kvalitních her s náložemi levelů a zábavného obsahu? Ukazuje se, že s velkou porcí kvalitních her jde ruku v ruce i velká zodpovědnost za další tituly Tady se ovšem srovnává nesrovnatelné. Angry Birds a The Croods jsou naprosto odlišné žánry a styly hraní.


Celkově o The Croods
Rozhodně to není hra na plný počet hvězd, ale také to rozhodně není propadák. Ve sféře farmářských simulátorů se jedná o klasický a z hlediska náplně průměrný titul, který o nějaký ten stupínek výše vynáší grafika a audio. Není to jedna z těch farem, kde můžete plnit několik úkolů současně. Naopak je třeba se zde zaměřit na jeden cíl a za tím si jít, jinak budete věčně bez surovin, ale právě toto zaměření na určení cíle a vlastní hrou k němu dojít je to, co hře dává systém a co se mi líbí. Hru si můžete stáhnout zde.
Podívejte si i do naší sekce mobilních her na The Croods.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 06.04.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 20.06.17 v 17:00

už jsem hrála a docela bavilo

pomoc prosím | 24.03.14 v 11:20

Mám v The Croods questu upgradovat "malinovník" a vůbec netuším jak :/

pata | 07.03.14 v 18:22

mam otevreny 11 levl a nemohu se dostat dal new area co to znamena dekuji