článek

The Battle for Wesnoth 1/2

The Battle for Wesnoth 1/2

Jelikož se hra Battle for Wesnoth stala naprosto legendární a hráčů jsou miliony, rozhodli jsme se vám trošku přiblížit její historii, rasy a online multiplayer.


Historie



Pojďme se podívat na dva proudy historií. První je historie samotného vzniku hry a její vývoje až do dnešní podoby a druhou historií budou důležité mezníky v historii samotného fantasy světa Wesnothu.



Historie hry:



Nápad v hlavě tvůrce Davida Whitea se vylíhl již dobu před tím, než se sám pustil do práce. David White je prvotní designér a jeho počin spatřil světlo světla roku 2003. Tato verze byla naprosto první, ale stále nebyla stabilní a tudíž si vysloužila číslovku 0.1. Hra spočívala v ovládání vojska, okupování vesnic a za boj získávaly vaše jednotky zkušenosti. Z dnešního pohledu velmi osekané, ale obrovský kus práce následoval. Roku 2005 se konečně vyloupla verze 1.0 a díky své originalitě a svižné hratelnosti se stala velmi populární. Během období 03 – 05 byla hra postupně dolaďována 46 verzemi.



Kouzelné na celém projektu je věc, že není žádné období, kdy se nic nedělo, jejich fóra byla vždy plná nových nápadů, hlášení o problémech a tedy zpětná vazba a komunikace s hráči byla vždy na 100%.



Pokud by vás zajímalo, kolik lidí si tuto hru již stáhlo, nebudete věřit ale je jich více jak 4 miliony a doufám, že se mezi ně počítáte i vy.



Do dnešního dne bylo vydáno více než 133 verzí.



Historie Wesnothu :



Za dobu 7mi let hra prošla neuvěřitelným vývojem světa. Od prvních krůčků kampaně až po epické a legendární tažení, mnohdy na sebe navazující a trvající několik generací.



Bylo by velmi zdlouhavé vypsat vše co se v mytologii Wesnothu přihodilo, ale pokusíme se vám přiblížit zajímavé události a věci spojené s kampaněmi.



Základní časová linie se dělí na BW a YW – Before Wesnoth (před Wesnothem) a Years Wesnoth (roky Wesnothu). Pojďme se tedy podívat, co se událo.





Před BW je jako všude prehistorie, tedy vznik světa, kdo obydlel které části.



První zaznamenané roky začínají 200 BW a popisují několik válek a boji mezi lidmi.



2 BW – 1 YW – Začátek kampaně s názvem The Rise of Wesnoth. Probíhá válka mezi lidmi a orky.



8 - 9YW - An Orcish Incursion – kampaň pro začátečníky, boj s prvními orky.



12 YW – Začíná dlouho trvající kampaň The Legend of Wesmere, kde se v roli elfa Kalenza dovídáte o existenci části světa, o které elfové nevěděli.



20-130 YW: The Taming of the Wild



Celé toto období je věnováno osidlování a utváření hranic říše Wesnothu, ale i jiných frakcí



40 YW – Počátek kampaně s názvem The Scepter of Fire. Nynější vládce Haldric II se dovídá o mocném artefaktu (žezlo), který byl ovšem nalezen, ale i ztracen téhož roku a nemá být nalezen po dalších 500 let.



50 YW -  Počátek občanské války mezi elfy. Konec příběhu The Legend of Wesmere a celé války až v roce 93 YW.



Po zbytek věku se vypráví pouze o různých malých potyčkách a celá říše spíše vzkvétá.



200-350 YW: The Golden Age of Wesnoth



V tomto věku se neodehrává žádná kampaň ani zvláštní příběh, jedná se pouze o rozkvět celé země a podle názvu i dobu míru a prosperity. To se však brzy změní.



350-417 YW: The First Dark Age of Wesnoth



První temný věk, král je mrtev a po celých 70 let je říše rozdělena na několik dynastií, které bojují o moc.



353 YW – Tento rok stojí za povšimnutí, jelikož se zde odehrává A Tale of Two Brothers. Kampaň je pro úplné nováčky, krátká a naučí základní funkce hry. Příběh je o rytíři, který se snaží najít svého bratra a zachránit malou vesnici od temnoty.



389 YW Descent Into Darkness : Mladý mág, který čerstvě dodělal akademii, jde bránit svoji zem. Jako hlavní nepřítel jsou orkové a tak na pomoc přichází nekromancer. Tato kampaň je velmi známá, díky unikátnímu konci.



417-530 YW: The Turmoil of Asheviere



Snad nejznámější epocha celé hry, první dvě epické tažení, které se stalo pro celou hru legendárním.



Celá epocha pojednává o pádu dynastie krále Gerarda a uzmutí vlády zlé královny Asheviery.



První tažení Delfadors Memoirs (468 YW) popisuje události pádu krále a následná Heir To The Throne (517 – 518 YW) nám naservíruje rozuzlení celé epochy. V těchto dvou kampaních nás doprovází dvě nejznámější tváře hry Wesnoth a tím je mág Delfador a mladý princ Konrad.





Kdo nehrál tyto dvě kampaně, neví o čem je Wesnoth .



530-630 YW: The Age of Fear



Nejspíše nejtemnější část celé historie. Mág Delfador umírá a země musí čelit největšímu útoku nemrtvých za svoji existenci. Populace se sníží o polovinu a spousta centrálních měst je vypálena a zbořena.



534 YW - Northern Rebirth: jedná se o boční příběh skupiny či odnože trpaslíků, kteří se vzbouří proti jejich pánům – orkům.



550 YW – Problémy narůstají a lidé jsou nuceni hledat východiska, jedno se nalézá v příběhu The Hammer of Thursagan, hledání bájného kladiva.



607 YW - The South Guard, kampaň pro začínající hráče.  Jedná se o prvotní vážné problémy, které postihnou celou zem.



625 - 627 YW – Další z legendárních výprav a boje mezi lidmi a nemrtvými, která ukončí tento věk strachu. Eastern Invasion se stala jednou z nejhranějších epizod a opravdu stojí za to.



628-673 YW: The Silver Age of Wesnoth



Po době temna nastává opět čas blahobytu a obnovy. Celá země Wesnothu je striktně rozdělena na území lidí, trpaslíků a elfů.



761-816 YW: The Legacy of Black-Eye Karun



Vše co je nekonečný blahobyt musí jednou skončit a to nastává v tomto posledním datovaném období. Roku 842 YW začíná Son of the Black Eye. Všechny silné odnože orku se spojí do jedné velké armády a i když celá společnost táhne za jeden provaz, nejsou schopni zastavit invazi. 858 YW poslední rok, který je zaznamenán a je jasné co nastalo. Lidé, elfové a trpaslíci byli poraženi. Nastává absolutní chaos a konec známé éry.



After the Fall



Nikdo neví kdy, ale celý svět postihla absolutní destrukce v podobě kataklyzmatických změn. Většina známé země je pokryta pouštěmi, spojenci bojují mezi sebou a na světě zbyla pouze hrstka lidí, kteří jsou roztroušeni do malých skupin.



Post-Wesnoth



V tomto nedatovaném období se odehrává kampaň Under the Burning Suns. Rasa pouštních elfů hledá bájný ostrov. Jedná se o moji oblíbenou část a mohu ji pouze doporučit.





Ač celá historie vyznívá poněkud tragicky, nesmíme zapomenout, že hra se stále vyvíjí a tvůrci či hráči si pro nás jednoznačně připraví další vývoj.



Doufám, že jsem vás tímto historickým výklad neunudil a pokud budou ohlasy, rád vypíšu všechny kampaně konkrétněji.



V další části se budu věnovat všem hratelným národům a neutrálním skupinám, plus něco o multiplayeru.



Pokud jste hru nehráli a zaujalo vás to, můžete si Wesnoth stáhnou z našich stránek z našich stránek.





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 20.12.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Drticka

Drticka | 29.06.18 v 13:06

super