článek

Simpsonovi ve vašem mobilu aneb Užijte si žlutou taškařici v The Simpsons: Tapped Out

Simpsonovi ve vašem mobilu aneb Užijte si žlutou taškařici v The Simpsons: Tapped Out

Simpsonovi – žlutá rodinka z fiktivního městečka se stala jednoznačně fenoménem dnešní doby. A v záplavě všemožných produktů s tematikou Simpsonů se dere na výsluní také hra na Android. Museli jsme si počkat, než se z iPadů a iPhonů titul přesune do „zeleného mužíka“ a objeví na tuzemském trhu. Ale teď už nějaký ten den můžeme vesele hrát. Přečtěte si naši obsáhlou recenzi jedné z nejočekávanějších her posledního období. Co se povedlo a co naopak nikoli? Příběh
Homer svými myšlenkovými pochody zase jednou zapomněl, že pracuje v jaderné elektrárně a všechno s impozantním výbuchem vyhodil do vzduchu. Springfield už není, ale vy vybudujete nový, podle vlastních představ


Jako ze seriálu
Simpsonovi jsou značka, která se musí pěkně vyždímat. A nutno říct, že se to vývojářům z EA rozhodně povedlo. Při stavění domečků (více pak v části o herní náplni), cest, dekorací všechno odpovídá seriálové předloze. Graficky dům Simpsonových vypadá jako dům Simpsonových, Kwik-E-Mart jako Kwik-E-Mart a tak dále. Totéž platí i o postavičkách, které se postupně ve vašem městě budou objevovat. Ty jsou nadabované skutečnými herci, a tak si můžete užívat stylové a vtipné hlášky. Sice to neplatí u všech (Milhouse), ale Homer, Apu, Krusty a spousta dalších se dočkala několika vět či zvuků.


Herní náplň a herní prostředí
Hra by se dala zařadit mezi budovatelské strategie, jejichž výsledkem je co nejkrásnější městečko na světě. A tak hrací plochu postupně zaplňujete rozmanitými budovami dle výše dosaženého levelu či zadaných úkolů. Tyto stavby produkují v časových intervalech peníze a zkušenosti, které musíte sesbírávat. Zkušenosti odemykají nové možnosti, a to jak staveb, tak úkolů nebo dekorací. Všechno si pořizujete za peníze (či koblihy – viz dále) a je jen na vás, co a kam umístíte.
Každá významnější budova odemkne ve vašem městečku některou z postaviček. Ty se nejenom procházejí a město díky nim takříkajíc „žije“, ale také je můžete zaměstnat na dobu určitou, což s sebou nese opět pěknou animaci. Tímto získáváte další peníze a zkušenosti a občas se tím posunete i v příběhové linii.
Co se týče časových intervalů, nemyslete si, že postavíte nový Springfield za jeden nebo dva týdny. Po první seznamovací fázi probíhá stavba klidně i jeden den a to platí i o pracích postaviček. Na druhou stranu je toto systém, který je znám z mnoha her a osobně s tím problém nemám. Peníze a zkušenosti můžete sbírat i nadále. Kdo si nechce počkat, bude muset platit tzv. koblihami


Způsob mikroplateb
Hra je nabízena ke stažení jako free titul, ale součástí je také složka mikroplateb. Ukazuje se tu tak krásný freemium model. Tvůrci sami říkají, že není problém se hrou prokousávat bez zaplacení jediné koruny. My dodáváme, že to je sakra velké soustíčko. Pokud se přeci jen rozhodnete platit, protože vám nedočkavost nedá spát, budete si kupovat koblihy. Díky nim urychlíte produkci a stavbu budov, práci obyvatel nebo si budete moci pořídit prémiový obsah. Zajímavé kousky jako kuželkárna, observatoř nebo vulkánové pracoviště Franka Scorpia je pěkně mastnou záležitostí, na kterou si obyčejným hraním nenašetříte. Pár koblížků dostanete do začátku a další za každý postup na vyšší level, dále je tu jeden tip – když desetkrát za sebou „tapnete“ na Homera, získáte sošku a deset koblih jako bonus. Otázkou je, zda to za to stojí. Město je jen vaše a Android verze je v současnosti zcela zbavena sociálního aspektu.


Odlišnosti oproti iOS verzi
Uživatelé s iOS si mohli už notnou dobu mazlit svoje Springfieldy, a tak není divu, že obsah pro jejich platformu je bohatší a o něco propracovanější. Například v Android verzi zapomeňte na přidávání přátel, prohlížení jiných měst a celkově si tak nějak budete hrabat jen na vlastním písečku. Tím člověk přichází o určité vychytávky, které urychlovaly postup, a ze hry se stává běh na dlouhou trať. Upřímně ale řečeno, která z her, jako jsou CityVille 2, Ice Age Village, Smurfs Village, FarmVille a spousty dalších, není.


Celkové hodnocení
Máme tu nastolený určitý herní standard, který se v mnohém nevymyká. Vše je ovšem zabaleno do parádního simpsoňácky žlutého obalu. Obraz a zvuk jsou skvělé, počet budov a postav je veliký a k jejich odemknutí se musíte dopracovat trpělivou hrou. Nedostatky se najdou, pokud budeme porovnávat s iOS verzí, nicméně je to hra, kterou by žádný milovník Simpsonů (a že jich bude dost) neměl minout. Klasické hlášky, vtipné dialogy a váš vlastní Springfield už čekají.
Nutností je připojení k internetu, což nicméně u tohoto typu her zase příliš nepřekvapuje.
Hra je ke stažení na Google Play zde. Hezkou zábavu!



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 28.02.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 07.07.17 v 14:02

škoda že to není i pro pc


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce