článek

SimCity BuildIt - legendární budovatelský simulátor pro Android (79 %)

SimCity BuildIt - legendární budovatelský simulátor pro Android (79 %)

Značka SimCity je fenomén a každý titul tak vzbuzuje velká očekávání. Jak tato legenda dopadla v mobilní verzi pro Android?
Úvodem
Hra je k dispozici na Google Play zdarma s možnostmi nikrotransakcí, ale nijak razantním způsobem do nich nejste tlačeni. Dá se velmi dobře hrát bez jakékoli investice. Váš úkol je v základu velmi snadný – vybudovat nové a především velké město plné obyvatel, o které se musíte také náležitě starat. V první fázi hry si vystačíte se základními budovami, elektřinou a vodou, takže se velmi rychle rozkoukáte a dostanete ovládání takříkajíc do ruky.

Základní typy budov
Jakmile si zvolíte nějaké stylové jméno pro vaše budoucí velkoměsto, začínáte ihned stavět. Hned na začátku postavíte první budovy, obyvatelé se do nich nahrnou a jsou maximálně spokojeni. Všechny domy ale postupně vylepšujete z různého materiálu. A tak je na řadě továrna. Ta vám v časových intervalech produkuje suroviny, jejichž spektrum se s postupem ve hře zvyšuje. Základní suroviny posléze využijete na tvorbu lepších stavebních surovin a při dostatečném množství upgradujete domy.
Aby toho nebylo málo, je potřeba zařídit také vodu, elektřinu, odpady a samozřejmě nějakou tu městkou zeleň.
Opravdu je z čeho vybírat a nový level vám vždy odemkne novou složku a domek, který vám zpřístupní další strategie a možnosti hry.

Principy hry a spokojenost obyvatel
Jestliže vám na začátku stačila jedna továrna, v pozdější fázi hry už to tak snadné nebude. Průmyslových budov budete chtít více, abyste měli více surovin. Současně však dochází k znečištění ovzduší a vaši obyvatelé vám to dají najevo horší náladou. Musíte tak přemýšlet nad umístěním každé stavby a sledovat, jaký vliv mají vaše rozhodnutí na obyvatele.
S rozvojem města jde ruku v ruce také rozmazlenost obyvatel, kteří chtějí hasiče ve své blízkosti, lepší odpady a silnice. Všechno je velmi výrazně provázáno, a pokud budete stížnosti ignorovat, budou vám smutnit přímo před očima.

Peníze a zkušenosti
Na rozvoj města vyděláváte především vylepšováním budov, a i když jsou sumy velké, budete muset šetřit, především na lepší budovy s lepším dosahem. Z hlediska místa můžete některé stavby zničit a na jejich místo postavit lepší. Druhou možností je obchodování s ostatními hráči. Nabírání „popky“ vám totiž odemyká další budovy, jako je obchodní místo, kde můžete nakupovat i prodávat.

Multiplayer
A tím se dostáváme k poměrně lákavému multiplayeru. Nabráním přátel přes Facebook získáte přísun levných surovin každý den. Dále můžete kouknout, co nabízejí ostatní. Ceny jsou různé, takže se vyplatí hledat. Platí, že některé vzácné kousky se nedají koupit vůbec.

Pozdní fáze hry – určitý stereotyp
Když už máte zaběhnuté základní principy a několikrát za den mrknete do města, dostaví se jistý stereotyp. Abyste mohli dále hrát, potřebujete stále více surovin. Ze hry se tak stane de facto monotónní produkování surovin, respektive jejich přesouvání k dalšímu zpracování. Život v městečku vám zpestří alespoň nějaká ta katastrofa, například v podobě požáru. Obávám se, že z tohoto kolečka “z továrny do továrny“ se nedá nikterak vymanit a hra se stává během na dlouhou trať a záležitostí spíše pro casual hráče než skalní fanoušky série.

Grafické zpracování a ovládání
Je to prostě paráda. Města vypadají vizuálně velmi dobře. Můžete se dostatečně přiblížit i oddálit, posunovat kameru a celkově velmi dobře spravovat vaše město. Lze například označit jen jednu budovu a pohodlně překlikávat všechny téhož typu, takže snadno seberete suroviny nebo se podíváte, které domky lze vystavět na vyšší úroveň.

Celkově patří titul SimCity BuildIt mezi lepší průměr. Herní principy jsou zábavné, leč po čase stereotypní. Nové budovy a progres zajistí však slušnou motivaci k delšímu hraní. Grafické zpracování je na velmi vysoké úrovni a vše podtrhuje možnost nákupu zboží u ostatních hráčů. Obyvatelé jsou nicméně dost kritičtí a pořád se jim něco nelíbí. Držet jejich spokojenost na vysoké úrovni je takřka nemožné i s ohledem na vysoké ceny všech budov.
Hra je ke stažení zde.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 20.01.2015


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Drticka

Drticka | 26.05.18 v 11:17

zajímavé

matej | 26.05.18 v 00:59

caute chcem sa spítať , ked chcem vymenit mobil ako potom viem pokracovat vo svojej hre kedže to je nainstalovane v mobile a nechce to ziadne hesla,?

lubkoo

lubkoo | 13.07.16 v 09:02

takoto hry nesu moc premna

assaly

assaly | 08.07.16 v 08:49

kamarád na tom ujíždí

LubomirOffertaler

LubomirOffertaler | 24.12.15 v 15:08

toto neni moc premna zabavne

3K171

3K171 | 03.12.15 v 09:57

takyto tip hry ma moc nebavy

Laugher

Laugher | 11.06.15 v 01:29

SimCity BuildIt je zajímavá strategie, pokud ji berete jako pobavení na pár minut denně.

phanka

phanka | 05.04.15 v 17:54

nic pro mě

happy157

happy157 | 19.02.15 v 23:54

grafika pěkná, po určitém čase stereotyp

elf

elf | 01.02.15 v 09:59

zpočátku to jde, ale po nějaké době přestane bavit, pořád to samé dokola.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce