článek

Senioři a počítače

Senioři a počítače

Senioři a počítače? Téma, o kterém se téměř nemluví. Ale dnes už nejsme v době, kdy starší pánové a dámy zůstávali v ústraní svých domovů. Dnes žjeme v době, kdy i oni mají právo na všechny vymoženosti světa, a tedy i počítače. Stačí jen trochu ochoty pomoci jim, touha po tom, aby měli a mohli používat totéž co já. V tomto článku se dozvíte o různých pohledech na problematiku a o institucích, které seniorům usnadňují vstup do technického světa.

Podle mého názoru jsou senioři poměrně opomíjenou vrstvou naší společnosti. My, tedy mladší nebo řekněme produktivní složka, můžeme mít mnohdy dojem, že počítače a technika dnešního moderního světa, se seniorů vlastně ani netýká, protože jejich schopnosti a znalosti tomu neodpovídají. Možná však, že se mýlíme. Vlastně bych řekla, že je velkou chybou seniory podceňovat. V dnešní době totiž existují společnosti, kteří se problematikou seniorů a počítačů velmi výrazně zabývají. Za zmínku například stojí společnost Comfor, která vyvinula počítač určený právě pro seniory. A jaký je vlastně rozdíl v jeho stavbě a struktuře oproti počítačům běžným? Tak například firma uvádí, že dodává LCD displeye s úhlopříčkou velikou až 50 cm, což už je poměrně slušná obrazovka, no uznejte sami. Senior má tedy možnost dobré čitelnosti. Dále uvádí, že je ovládání nesmírně jednoduché, téměř intuitivní a že na ploše člověk nalezne jenom ty nejdůležitější odkazy a ikonky. Při vybalení počítače člověk uvidí přehledný letáček, jak počítač ovládat, nebo se firma nabízí, že přijede počítač sama zapojit. Poskytuje zároveň spousty služeb navíc, za které si ovšem budou lidé muset připlatit. Tohle je další problém, který se týká mnohých starších lidí. Třebaže by měli počítač rádi, protože je to pro ně mnohem pohodlnější zdroj informací než třeba noviny, pro které by si museli zajít, nebo nejrůznější časopisy, většina z nich na počítač zkrátka nemá. Bohužel je to tak. A já osobně si myslím, že je to veliká škoda, protože počítač je v dnešní době považován za standard domácnosti.


Jak se na samotnou problematiku dívají senioři sami, to už je věc jiná. Pro tento článek jsem si vybrala dva důchodce. Muže a ženu. Ani jednoho zde nebudu jmenovat, neboť si to nepřejí. Muž se o počítače čile zajímal, dokonce si sehnal i populární program Google Earth. Ovšem jeho přístup k ovládání programů je poněkud jiný než přístup teanagerů a lídí mladších kategorií. Tento pán totiž zastával názor, že nejlepší je si všechno nejprve přečíst. Tedy nastudovat teorii a pak teprve přejít k praxi. Aby se starší lidé počítačů tolik nelekali, existují nabídky, které slibují, že seniora s počítačem pracovat naučí. Například pan Pavel Loužecký se přímo zabývá učením seniorů. Jeho program lze najít na Internetu na adresepozitivni-noviny.cz. Motto, jež na těchto stránkách naleznete totiž zní: Senioři k počítačům. A je to pravda. Proč by se nemohl senior naučit manipulovat s počítačem? Třebaže je to pro ně těžší a mají z toho větší strach než například děti, je možné, aby i senior mohl manipulovat s PC na uživatelské úrovni jako každý druhý.


Oslovená žena se naopak počítačů bojí a v životě u něj neseděla. Nerozumí tomu, jak je vůbec možné, že se na obrazovce objevují nejrůznější okna atd. Nedivme se. Senioři, tedy pravděpodobně naše babičky a dědečkové prošli za život mnoha obdobími. A pamatují maximálně sálové počítače. O mikropočítačích se jim ani nezdálo, a tak je logické, že spoustě věcí nerozumí. Samozřejmě nepočítám učitelé vysokých škol s technickým zaměřením.


Pokud jste sledovali nedávné vysílání televize Nova, jistě vám neušla zajímavá reportáž, která se týkala seniorů a mobilních telefonů. Mnozí z nich neumí ani napsat SMS zprávu. Ale položme si otázku proč to neumí. Přiznejme si otevřeně, že spousta z nás nemá trpělivost třeba i několikrát vysvětlit danou věc. Mnozí na to nemají čas a podobně. Ale není to přece jen trochu škoda? Nejsou tak senioři připraveni o spoustu zábavy? Třeba by si tkaké rádi zahráli hry na freegame.cz :). A proč ne? Vždyť hry nemusejí být pouze záležitostí mladých generací.


Na Internetu je dále spousta kurzů, které se snaží sdružovat seniory, kteří by se s počítačem chtěli seznámit. Proto podle mého názoru senioři nemusejí zůstávat pozadu v těchto znalostech. Ovšem, jak už jsem jednou zmínila, je zde spousta jiných aspektů, které seniorovi velmi ztěžuje dosáhnout tohoto cíle. Malé důchody, ostych atd. Ráda bych proto vyzvala všechny, kteří mohou, aby nezapomínali na seniory. Pamatujme na to, že jednou budeme stejní jako oni, že budeme potřebovat v lecčem tedy i ve vědě pomoci. Neměli bychom být proto lhostejní a snažit se co nejvíce předat starším generacím. Vždyť například Internet přece není jenom prostředek zábavy a vědomostí pro mladistvé a střední generaci.


Ačkoliv vidíme z výše zmíněných odkazů, že institucí je poměrně dost, stačí si jen vybrat. První krok začíná v podpoře rodiny, která má zájem o svého blízkého, která mu chce dopřát nejmodernější technologie. Co na tom, že je již starší pán nebo starší dáma? Nebuďme lhostejní.




Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 05.05.2008


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

Margueritte | 28.12.10 v 20:13

Milé dámy, milí pánové, nesmírně mě těší, kolik seniorů se ozvalo, že pracuje s počítačem :). Můj dědeček kdysi pracoval v PVT :) a když jsem začínala s výpočetní technikou, učíval mě vývojové diagramy. Proto mám k této tématice blízko. Denně vídám seniory, jak se potýkají s výpočetní technikou. A někteří to dělají s chůtí a s elánem. Jde jim to. Setkávám se s oběma stranami. Se seniory, kteří počítač ovládají bravurně, dokáží poslat emaily, komunikují po skypu atd. Pak je tady ta druhá strana, která s počítači moc nekomunikuje :). Snažila jsem se článek napsat z obojího pohledu. A rozhodně neodsuzuji lidi, kteří nemají k počítači blízko :), zkrátka to není jejich obor :). Jsem však nadšená, když se senioři sami zajímají o nové technologie a mají radost ze svých pokroků.

Durga | 20.12.10 v 20:22

Máme u nás univerzitu, na ní U3V a tam jsou také počítače. První cyklus, který touto výukou prošel si založilo PC kroužek, kde se scházíme a učíme se spoustu věcí, protože každý z nás něco umí , co by se třeba chtěla někdo naučit. Když jsme se učili ICQ, požádala jedna z nás svoji dceru, aby jí to vysvětlila a pomohla jíudělat přihlášení. Dcera jí řekla, že je to zbytečné, že se to stejně nikdy nenaučí. Potom jsme si to opakovali v kroužku. Netrvalo dlouho a kolegyně poslala svoji první ICQ zprávu. Byla dceři a zněla Tak už to umím.

Milan Turek | 08.03.10 v 18:24

Článek vyznívá jako kdyby senioři byli pitomci a nic neuměli. Oni totiž byli první, kdo sestrojoval programy pro PC, kdo pořádal první kurzy PC, kdo je nakupoval, kdo přednáší informatiku na školách, kantoři, kteří PC zaváděli před léty PC i do normálních škol. Využívat počítače dovede dost seniorů, píšou knihy, články, skripta, tisíce seniorů podniká a k tomu využívají PC. Ne všichni senioři budou znát využití software, stejně jako neumí všichni lidé dobře plavat, stejně jako všichni lidé neumí jezdit na kole, stejně jako všichni nemají řidičák. Navíc připomenu jednu paní, která chce, aby všichni lidé v EU uměli dva jazyky navíc! Přinutíte lidi, aby se začali učit. Proč vnucovat a poukazovat, že by se senioři měli učit práci na PC? Mají zahrádky, chodí na fotbal, mají své zájmy, jako třeba se chlubí dobrým vínem, které vypěstovali a rádi posedí ve sklípku. Jiný se věnuje hře na housle, zpěvu, kreslení. Počítač nemusí být v každém případě pro každého. Dá se sice pořídit i za pět stovek nebo i zadarmo, dnes to není problém, před léty jsem si koupil databanku, stála pět tisíc a neuměla nic, za tu cenu dnes pořídíte počítač snadno. Chlapi chodí rádi na fotbal, hokej, chytat ryby a tam mají přátele, v hospůdce u piva, n+ěkdy by jim počítač překážel a i když je to zajímavá hračka nikdy nenahradí kamaráda. Milan

Anna | 31.01.09 v 10:43

Je mě 6O let a s počítačem jsem si začala pohrávat od loňska.Učila jsem se tak,že jsem nakukovala na různé stránky ,kopírovala návody.Už umím si pohrávat s fotkama,různě je upravovat atd.Chybí tady pro nás starší návody jak s počítačem pracovat.

ramgad | 14.06.08 v 18:29

Tak jsem seniorka a bez počítače si už nedovedu život představit.
Umožňuje mi vidět se s dětmi díky kameře, surfovat po internetu a tak získávat "nové obzory".
Umožńuje mi hrát on-line hry a také browserové Ikariam - Travian - Divoké kmeny.
Díky těmto hrám, mám mnoho mladých přátel se kterými komunikuji: Mailem,ICQ,Skype,Messengerem !
Děti mi kupují PC hry a bez problému si je instaluji. Softwary a doplňky stahuji a instaluji taky sama.Jakékoliv kontroly, aktualizace či defregmentace mi nečiní potíže.
A tak senioři by měli mít hlavně zájem, naučit se porozumět novým technologiím. Otevírají nám nová okna poznání a umožňují trochu držet krok s mladou generací.

Mám 62let a základní vzdělání.

Jackal | 18.05.08 v 21:33

Mě snad žádný tvůj článek nezaujme. To se vždycky nějak cíleně snažíš ovlivňovat lidi nebo jak to mám chápat?
Na mé poměry se jen příliš malá část každého tvého článku zabývá fakty. Zbytek jsou IMHO tvé osobní názory, které mnohdy prezentuješ jako ověřená fakta, a rady ostatním.
Zkus si třeba přečíst články svých kolegů a porovnat obsáhlosti částí, které jsem zmínil.

Magda Hrbáčková | 16.05.08 v 22:21

Ještě jsem zapomněla poděkovat autorce článku "Senioři a počítače". Děkuji.

Magda Hrbáčková | 16.05.08 v 22:18

Jsem častou návštěvnicí "Freegame.cz". Překvapil mne článek o seniorech a hlavně příspěvek pana Doležala. Máte pravdu pane Doležale, že starší lidé jaksi nemají zájem o PC, ale zapomínáte dodat, že jenom někteří. Je to opravdu pro starší generaci velmi obtížné pochopit co se to vlastně v té bedýnce děje a jak je možné že to funguje. Většinu techniku si neumí bez různých koleček, páček a převodů představit. Já sama jsem měla velké problémy a hlavně strach, abych něco nerozbila a to jsem bývalá strojařka, která roky pracovala s tehdejší výpočetní technikou (bohužel jsou to archaické doby: štítky, děrné pásky a pod.) No vidíte a také jsem měla potíže velkého rázu a to hlavně s terminologii. Anglicky jsem se nikdy neučila, takže to bylo pro mne těžké. Ale říkat, že nemáme zájem? Je to těžké chápat a člověk musí být velmi zapálený aby u toho vydržel. Takže pane Doležal, vracím se k původnímu problému. Vyčítáte seniorům, že nechtějí se učit. A nemyslíte, že totéž se dá vyčítat i mladším generacím? Že náhodou si dokážou poradit s PC je výsledek doby a né lenosti. Mám mladšího manžela, který uznává mobiní telefony, ale přes jeho velkou snahu má problémy s SMS. Ale snaží se. No jednou snad. Mě bude za měsíc 70 roků a PC je můj nejlepší kamarád, říká mi co je ve světě nového, nakupuje za mne a protože takových babek je kolem mne víc tak máme stažený SKYPE a každý den si můžeme poklábosit. Čili jak vidíte i my tyto technické vymoženosti využíváme. Holt po svém a jak nám intelekt dovolí. Mám jenom jeden smutek : proč tak pozdě pro nás. Jo a ještě hry. Tak ty miluji. Je pravda, že na ně nemám a tak musím využívat her "zadarmo" , ale i tam je spousta her pro mne. Mám totiž ráda hry logické. Dávají mi zabrat, ale ta radost když nějaký zapeklitý level vyřeším. (berušky, rybičky, quadrax, sokoban/armagedon a jiné. Takže Vám pane Doležal přeji, aby jste si na mne vzpomněl až budete v mých letech. Pokrok se nezastaví a vy budete v kůži dnešních seniorů, kdy vám možná budou zazlívat lenost. Mamakvocna

Miner | 11.05.08 v 14:55

Mému dědovi je 70 let, na stará kolena si koupil starší počítač a já mu občas pomáhal vysvětlit co je to vlastně zač začalo to wordem, tisknutím dokumentů a dalších základů. Dnes však děda už má internet a skvěle na něm pracuje. To ani nemluvím o telefonu kde nejenže natuká SMSku ale umí už i fotit :D. Problém je v tom že se senioři moderních technologií bojí. Důležité je nebát se, a hlavně mít chuť zpříjemnit si život a hlavně zjednodušit.

JonnyRobbie | 06.05.08 v 16:52

I přestože se mě zdá komentář pan Doležala rdikální, tak má v podstatě pravdu. Dálší problém je v představě seniorů že počítač vám může číst myšlenky. Ačkoliv to za několik let může být pravda, v součsnosti to představuje problém díky sofistikovanosti a rozsáhlosti služeb, které vám může počítač či internet nabídnout. Díky tomu se všechny příkazy nevejdou někam na plochu, ale musí se k nim přistupovat skrz mnoho programů, které tu a tu službu nabízí atd. Proto je potřeba seniorům vysvětlit, že je potřeba aby vyvíjeli aktivitu sami a nabourat jejich zažitou pžedstavu, že počítač je "kouzelná krabička" která udělá všechno, co chcete.

Dan Doležal | 06.05.08 v 12:44

Hm, docela zajímavý článek. Sám mám pár zkušeností se školením seniorů v ovládání mobilů a počítačů. Můj názor je však podle dosavadních zkušeností takový, že senioři ani nechtějí ničemu takovému rozumět. Nač mít čísla uložená v telefonu, když můžu mít na stole sto papírků s tisíci čísly a v případě potřeby půl hodiny hledat. O SMS ani nemluvě. Většina seniorů se brání pokroku. Mobilní telefon mají třeba doma na jednom místě, nechápou pojem mobilní. Když někam jdou, nechají ho doma. Mnohdy je velice těžké se dovolat. V takovém případě zbývá jen poslat SMS. Jenže to je zbytečné, když ji neumějí přečíst. Totéž o počítačích, nechápou a nechtějí chápat jejich důležitost se slovy "před padesáti lety to taky šlo bez počítačů". To je totéž jako prohlásit "ve středověku to taky šlo bez elektřiny". Odmítají se naučit pracovat s počítačem a internetem a potom brečí, že se k doktorovi musí objednat pomocí internetového formuláře. Chápu že se jich spousta snaží ovládnout dnešní samozřejmosti a oceňuji to, ale ti ostatní pohrdající technologií se nemůžou divit, že v dnešním světe v podstatě neexistují.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce