článek

Podporují oblékací hry poruchy příjmu potravy?

Podporují oblékací hry poruchy příjmu potravy?

Vzhledem k tomu, že se mi množí hry na téma oblékání panenek, rozhodla jsem se k zamyšlení nad tím, jak tyto hry mohou ovlivnit dětskou psychiku. A zejména pak bych se s vámi ráda zamyslela nad tím, jaký má vliv hra, v níž dívka obléká ženský sex symbol, na rozvoj anorexie či bulimie. Zamysleme se spolu, jak dalece se dívek dotýká neustálé zviditelňování mír 90-60-90.

V dnešní době, což vím z vlastní zkušenosti, se staly tyto hry nesmírně populární. Nejen z pohledu malých holčiček, které s počítačem teprve začínají, ale hlavně z hlediska rodičů. Měla jsem možnost mluvit s jednou matkou, která mi potvrdila, že její devítiletá dcera samozřejmě nehraje žádné násilnické hry, ale upřednostňuje oblékání panenek. Na tom by samozřejmě nemělo být nic špatného. Dívky odjakživa oblékaly panenky a hrály si s nimi. Je to symbol mateřství. A co bychom si nalhávali, dívka se tomuto údělu už odmalička učí. V dnešní době však tato hra, samozřejmě ve virtuálním světě, získala novou pachuť.





Autoři her, jakoby náhle objevili skvělý zlatý důl. Objevují se zde tedy i hry komerční, kde si dívenka může obléknout panenku doslova do pohádkových šatů. Ovšem zadívejme se na oblékané panenky důkladněji. Klasická panenka, pokud ji vezmeme do rukou, reprezentuje dítě ženského pohlaví. Tedy nemá ňadra a nemá boky. Je to dítě stejně jako to, které si s ní hraje.






V počítačových hrách můžeme rozlišit dva druhy oblékání. A sice hru, kde skutečně oblékáme dívenku. A na druhou stranu hry, kde vidíme ve spodním prádle nějaký ženský sex symbol, kterého jsou doslova plné noviny a bulvární plátky. Je to podobné, jako bychom vedle sebe postavili panenku Barbie a klasickou panenku. Mladá dívka tak podle mého názoru musí jasně propadnout tlaku okolí. Panenka Barbie stejně jako panenka, již obléká na počítači, je tak krásná. Má velká pevná prsa, dlouhou šíji, štíhlý, naprosto nereálný pas a boky. Jsou to symboly krásy dnešní doby. Není tedy možné, že se nad tím dívenka, jež teprve začíná dospívat, aspoň jendou nezamyslí a nezačne na sebe hledět přísněji než doposud.





Nedávno jsem oblékala v jedné z her dokonce Shakiru. Na počátku každé hry je daná panenka ve spodním prádle, takže si ji lze pozorně prohlédnout. Můžeme vidět i nekonečně dlouhé nohy, které mnohdy autoři dotáhnou až k absurditě. Co když takové hry podnítí vznik poruchy příjmu potravy? Co když tyhle hry mají větší dopad na dívčí psychiku, než s jakým jsme počítali?



Je samozřejmé, že v každé době má společnost odlišný názor na krásu. Média jsou doslova zaplavena varovnými zprávami o tom, jak obézní se populace stává. Přitom zapomínáme na to, že v některých dívkách jejich přesvědčení o tom, že nemohou být krásné, živíme. Už jen pouze tím, že jim odmalička, i když ne schválně, vštěpujeme jasná měřítka.



Jak se má osmiletá dívka, jež není nositelkou zrovna štíhlých proporcí, vyrovnat s tlakem veřejnosti? Vezměme si příklad, že se jí spolužáci ve škole smějí. Tedy přijde domů, chce se uklidnit nějakou hrou. Oblékání panenek ji baví. Proto si nějakou takovou hru pustí. A uvidí ženu, která má své proporce takové, jaké ona mít nikdy nebude, ať už kvůli jakémukoliv důvodu. Začne se ptát sama sebe, zda je vůbec hezká? Zda se někdy někomu bude líbit? Myslíte, že u osmiletého děvčátka to není reálné? Věřte, že je. Děti nejsou dřeva. A mnohdy vnímají mnohem pozorněji, než si dospělí představují.






V některých hrách jsme svědky toho, že panenky mají obrovskou hlavu a neúměrně štíhlé tělo. Samozřejmě to může být záměr k tomu, aby dívenka mohla svoji panenku učesat. Ale na druhou stranu, když se pozorněji zadíváme na vychrtlé modelky na molech, všimneme si, že velká hlava a drobounké tělo, je hlavním příznakem podvýživy. Tyhle ženy už jsou tak hubené, že se jejich tělo zdá štíhlé a hlava naopak velká.






Neučíme tedy i těmito hrami dívenky přílišné sebekritice? Třeba nezačne dívka hudbout hned v osmi letech. Ale pocit nedokonalosti se v ní prohlubuje s každým rokem. A jakmile se její tělo začne měnit, je těžké se s těmito změnami vyrovnat sama o sobě. Natož, když se ze všech médií, včetně her, které jsou tady pro ni, dozvídá, jak krásná je dívka, jež váží třikrát méně než měří.






Vyzývám tímto článkem všechny rodiče, aby si všímali chování svých dětí. A nemusí se jednat o holčičky. Vystříhali se jakýchkoliv narážek na téma její tělesné hmotnosti a impertinentních poznámek na adresu krásných dlouhonohých dívek. Kdo nezažil, nepochopí. Ale i nevinná poznámka se může stát spouští strašného mechanismu neustálého vážení a hubnutí. A tím mechanismem může být cokoliv. I tlak okolního světa, pro něhož se staly velká ňadra, úzký pas a dlouhé nohy alfou a omegou ženské krásy.







Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 24.06.2009


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

Plord | 27.10.09 v 19:12

vyhublý holky co váží 5 kg se mi nelíbí xD

Mc. Tawish | 04.09.09 v 13:18

Mám poměrně smíšené pocity.. Na jednu stranu mi přijde článek o "oblíkačkách" ve smyslu vlivu na holčičky trošku nesmysl. Ale sám nejsem dívka takže nevím jaký vliv to může mít :). Na druhou stranu souhlasím s absurditou "krásy" vždyt ještě před pár lety by se z vyhublé dívky chlapci poblili. Já osobně pozoruju kde jakou holku můžu, a nějak se mi žádná nelíbí :). Což neni tím že jsem homosexuál (to jsem trošku odbočil)ale jejich obecnou hubeností. Těch pár holek co mě upoutají pohledem bývají holky "normální" prostě takové s kterýma je sranda a nemusejí nutně vážit jako nenafouknutý balonek. Trochu sem se rozkecal :). Ale třeba jen aby holky věděli že kluky "miss vážím 2kg" nezajímá.. Mno je mi 14 takže možná nejsem úplně zastupitel vseho chlapskeho.. Tak čau a pac a pusu a tak dale :D

Ou jee | 15.08.09 v 08:06

Osmiletá dívka to má v piči

Wes Parmalee | 13.08.09 v 09:17

Nezdá se mi, že by se osmiletá dívka zaobírala takovými nesmysli!

Nicméně pravdou je, že současný ideál ženské krásy je opravdu trochu divný.
Bohužel módu diktují buzerantští návrháři a proto ty chlapecká těla + veliká (mnohdy umělá) prsa.

Pecan | 10.08.09 v 13:21

Obrazky, co jste k clanku prilozila, nedokumentuji vubec nic. Urcite ne v tomhle pidi rozliseni. Ale k veci.. jestli je nekdo fakt dost magor na to, aby investoval energii do vyzkumu negativniho vlivu her na mladez (omfg), asi by se mel zamerit na neco rozumneho a ne svlekaci panenky. U tech akorat masturbuji nezletili kluci. Btw. slecnu redaktorku potkavam casto na skole a potrebovala by jeste par kil pribrat, aby se aspon mohla zapojit mezi jeji sbirku vyzablin.

demi180 | 31.07.09 v 20:44

Dobrý večer, je mi 17 let vazim 1,86 kilo což není zrovna málo. A jemi jedno kdo co si myslí, žena nebo muž musí vědet sám(a) co dělá správně. At uděla kazdého člověka takového jaký je němel by to menit. A pokud jde o lásku: láska si najde vždy ty pravé dva člověky jen to chce nechat jit lásku po svém a klidně vičkat no a pak se chopit šance. A k těm malím dětem takovéto věci by měli nechat až na ně budou připravený a jediný clověk který to dané dívce řekne je jeji matka. no a pokud na danou osobu tlačí okolí je dobré se vyspovidat jedine osobě která to neřekne ale poradí. no to bude vše než si zase vspomenu.

Margueritte | 22.07.09 v 22:18

Milí pánové,

napsala jsem tento článek, jak mnozí z vás říkají, aby se rozvinula diskuse. Je to téma, které mě zajímá, nikoho nepoučuji, jenom nabízím námět na zamyšlení. Komplexy to určitě nejsou, věřte mi :). A samozřejmě i mně se líbí, když jsou dívky štíhlé, lépe se na nich prohlížejí šaty a šperky, které zrovna mají :)), ale mrkněte se na obrázky z některých her, které jsem dala k dispozici. Vždyť ony nepropagují štíhlost, ale vyzáblost. Typická je velká hlava a malé tělíčko. Kdo viděl nějaké fotky anorektických dívek, dá mi jistě zapravdu, že takto vypadají právě ony. Neříkám, že tyhle hry zapřičiňují poruchy příjmu potravy, jen mi připadá, že tomu pomáhají stejně jako média a tlak veřejnosti :).

Zip | 11.07.09 v 23:02

Já si taky myslím, že článek je trochu přehnaný. Jako něco pravdy na tom bude to určitě jo! Ale na druhou stranu jak říká Pecan... já jsem taky hrál plno brutálních her a podobných blbostí a nic to se mnou neudělalo. Ono hlavně záleží jak se k tomu postaví rodiče, kteří dítě vychovávají. To oni dávají impulzy svým dětem a když je budou vychovávat tím stylem jak je to popsané v tomto článku tak to taky tak dopadne. Ono je to takhle ze vším. (Taky už to tu zmiňuje havran) Takhle by byla diskriminovaná a zanedbaná taková půlka hráčů a s tím nic udělat nejde. Jediné co s tím můžem udělat je, že napíšem článek jako je tento a diskuzí jako je tato si to nějak vyjasnit nebo aspoň projevit jak to kdo vidí;-)

havran | 10.07.09 v 11:36

Nic v zlom,ale z clanku citim silne komplexy...Nevyznam sa sice v dievcenskej psychyke,ale asi by slecny nebavilo obliekat postavicky moletiek. Mozno ich prave tieto hry inspiruju nieco so sebou robit, miesto aby nadobudli pocit, ze ich nadvaha je prirodzena. Stanu sa tak krajsimi a ak zacnu sportovat, prirodzene i zdravsimi. Mna by tiez nebavilo hrat RPG hru povedzme za 60 kiloveho paladina s rucickami ako sparatka...A kedze hry hravaju aj ludia na vozicku, pridame do hier aj taketo ekvivalenty, aby sa nikto necitil ako outsider?
Mimochodom bolo by dost zle, keby boli alfou a omegou zenskej krasy male prsia, siroky pas a kratke nohy :D

Pecan | 02.07.09 v 08:12

Trochu to možná přeháníte. V dětství jsem hrál nespočet pornografických a násilnických her a taky nechodím dupat mladší sestru na záchod...

Miňule | 26.06.09 v 00:12

Je pravda, že mě tento článek donutil se pořádně nad tímto tématem zamyslet a musím než jen souhlasit. S Johnem Beakem souhlasím též, ale pravda také bohužel je, že někteří kluci přímo dávají najevo, že chtějí "barbí", sama jsem to zažila. Takže dokud si to neuvědomí oboje pohlaví, asi s tím nezmůžeme nic :o(

John Beak | 24.06.09 v 12:25

Možná to je divné, že jako první na tohle píše komentář muž, ale budiž.
Naprosto souhlasím, že média vštěpují lidem nepřirozenou představu krásy. Vždyť Věstonická Venuše taky nebyla žádná Twiggy. Samozřejmě co je moc, to je moc, ale tohle platí oběma směry. Ideál je být tak akorát - ne moc a ne málo.
A navíc - vnější krása není na člověku to nejdůležitější. Je to to, co každý hned vidí. Ale to nejdůležitější je, co je uvnitř. Jaký má kdo charakter. I Quasimodo má dost reálnou šanci si někoho najít.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce