článek

Pac-Man – legenda nebo modla?

Pac-Man – legenda nebo modla?

I na dnešek jsme si pro vás připravili článek, v němž hodláme co možná nejsrozumitelněji připomenout další legendu, kterou Pac-Man bezpochyby je. Původně ho měla na svědomí společnost Namco, ovšem díky zajímavé myšlence se postupem času stal velice oblíbený a spousta týmů ho začala utvářet k obrazu svému. Vzniklo tak nespočet variací, které měly za úkol jediné – zpříjemnit hráčům volné chvíle. Pojďme si tedy některé z nich společně připomenout.


Na počátku bylo světlo, pak uplynulo několik dlouhých let a na kalendáři se objevil rok 1980. Na první pohled ničím význačný ročník, na ten druhý ovšem rok, kdy vyšel původní Pac-Man. Tuto sympatickou arkádu pod hlavičkou společnosti Midway Games vytvořila společnost Namco. Byl to právě Pac-Man, který odstartoval slávu japonských her ve světě. I přes obtíže, které autory trápily zejména v počátcích, si naštěstí své místo v hráčských srdcích dokázal vydobýt. Namco totiž zpočátku směroval vývoj zejména na automaty, které ve volných chvílích lákaly jak příležitostné hráče, tak i dosti zkušené borce. Ať už k těmto automatům skutečně přišel kdokoliv, požadoval zábavu a tu mu právě Pac-Man bez jakéhokoliv problému zprostředkoval. I když hráčské šílenství nebylo tak velké jako u Space Invaders, který kromě toho, že svůj debut rovněž začal na těchto automatech, způsobil také to, že v Japonsku kvůli němu došly snad všechny klasické mince a musela být zvýšená jejich výroba, nemá se skutečně Pac-Man vůbec za co stydět. A to hned z několika důvodů.











Tím nejdůležitějším z nich je fakt, že oproti již zmíněnému Space Invaders nabízí zcela jedinečný a unikátní systém, jenž se sice v některých aspektech nemůže rovnat s hravostí takového Tetrisu či s akčností Bombermana, ale to v žádném případě nevadí. Nechoďme ale neustále okolo horké kaše a pojďme si říci pár slov k samotnému systému. Ten je, jak to tak u japonských her bývá zvykem, prostý. Ocitáte se v „kůži“ sympatické žluté kuličky, která se ocitá ve velmi zajímavém labyrintu, plných teček, které musíte zkonzumovat, chystáte-li se zavítat do dalších úrovní. Celé to má to ovšem jeden podstatný háček. V tomto labyrintu totiž nejste sami. Společnost vám dělají různě barevní strašáci, již vás nemilosrdně pronásledují na každém vašem kroku. Je sice možno zkonzumovat bonus, který vás učiní nepřemožitelnými a bez problému se tak o tyto nechtěné společníky můžete postarat, ovšem tato vychytávka trvá pouze krátkou chvíli, a tak to berte pouze jako takové zpestření. Nepřátele, o něž jste se takto postarali, se totiž po chvilce obnoví a opět vás nemilosrdně hodlají pronásledovat na každém vašem kroku.


Důležité je naučit se před těmito protivníky včas schovávat a nepřicházet tak o životy, kterých nemáte k dispozici mnoho. Myslím ale, že princip je každému jasný, proto se raději zaměřme na důležitější věci. Mluvili jsme tu o hrdinovi – nebojácné žluté kuličce, jež se vydává vstříc svému osudu. Tu každý zná pod označením Pac-Man. Jak se ale na tento název přišlo? Odpověď je vcelku jednoduchá. Hra se původně jmenovala Puck – Man. Název byl hodně výstižný. Bohužel se našlo mnoho lidí, kteří hodně vesele začali komolit první písmenko, které směle nahrazovali za „F“. Některým hráčům to možná připadalo komické, autoři byly ovšem jiného názoru, a tak dodatečně hru přejmenovali a nový název byl tedy Pac-Man, který se v mnoha obměnách objevil snad na všech platformách a většinou slavil zasloužený úspěch. Úvodem jsme si myslím řekli vše podstatné, pojďme nyní na tradiční druhou část článku, kde si připomeňme ty nejpovedenější freeware klony této legendy. Vybrali jsme jich pět a jistě vám nemusím říkat, že opět bylo velmi těžké určit toho nejlepšího, proto jsou tituly seřazeny vzestupně dle hodnocení. Vrhněme se tedy na jejich popis.


Pacman Jr


První v našem výčtu je nenápadně vypadající hříčka, která se může pyšnit hlavně svým výborným zpracováním. Pěkná vizuální stránka je totiž hře šitá přímo na míru. Jinak je princip založen na klasice. Opět ovládáte kuličku, s níž v labyrintu musíte posbírat co nejvíce teček a dostat se tak do dalších levelů. Kvalitu Pac-Manů tvoří bonusy. Zde se ovšem setkáte pouze s tradiční dočasnou nesmrtelností. I když hra vcelku rychle omrzí, jako prostředek k chvilkové zábavě ji rozhodně doporučujeme. Jistě vám také nemusím zdůrazňovat, že je k dispozici původní recenze!


Pacman 3D Agressive


Ptáte se, co se skrývá pod názvem této gamesky? Odpověď je velice jednoduchá, jde o další hru, která čerpá z tradičního námětu. Provedení je ovšem zcela odlišné. Jedná se totiž o klasickou Doomovku. Vaším úkolem bude se zbraní v ruce pozabíjet tradiční duchy, kteří se na vás budou valit ze všech stran, a to v celkově osmi levelech. Zapomínat nesmíte ani na sběr předem daného počtu kuliček. Obtížnost se samozřejmě stupňuje. Nevýhodou je vyšší HW náročnost, překousnete-li ji, pak ve stažení rozhodně nevidím problém. Váháte-li přesto, může vám napovědět i naše recenze.


Pac3D


Pac-Mani ve 3D jsou velmi populární a Pac3D je toho jasným důkazem. Nabízí tradiční variaci v trojrozměrném prostředí. Vyjma zajímavého zpracování nabízí i jistou dávku inovace. Nepřátele totiž tentokrát budete moci přeskakovat, což je jistě vítaným zpestřením. Potěší také zajímavá atmosféra spolu s výbornou hratelnosti. Váš úkol zůstal samozřejmě nezměněn. Máte-li rádi Pac-Many, pak by tahle hra rozhodně ve vaší sbírce chybět rozhodně neměla. Samozřejmostí je i původní recenze!


Pac Manhattan


Podívat se do Ameriky je jistě snem mnoha lidí. Komu se ale tento sen už splnil, je Pac-Man, který se rozhodl porozhlídnout se po New Yorském Manhattanu, kde ovšem prožije řadu dobrodružství. Jistě vám nemusím nějak zvlášť zdůrazňovat, že princip zůstal naprosto stejný, takže můžete počítat se vším, nač jste byli a jste zvyklí. Jistě vás také neurazí velmi pěkná vizuální stránka a vydařená hratelnost. Objekty jsou navíc velmi pěkně modelovány a hru je tak opravdu radost hrát. Potěší také příznivá velikost archívu. Bližší informace můžete samozřejmě najít v naší recenzi!











PacManiac


I poslední titul v našem výčtu je svým zpracováním rozhodně v nadprůměru. Nabízí poměrně solidní vizuální stránku, která velmi pěkně umocňuje herní požitek. Co se týče hratelnosti, tak ta je na tom velice dobře a nejenom svému originálnímu předchůdci ostudu rozhodně nedělá. Atmosféra je také velice slušná a myslím, že Nicolas Atek - autor hry, se rozhodně nemá za co stydět, protože skutečně odvedl hodně velký kus dobré práce. Za zmínku stojí slušná umělá inteligence protivníků. Za zkoušku tedy rozhodně nic nedáte. Neváhejte také začíst se do původní recenze!


Tak a to by bylo pro dnešek vše. Doufáme, že se vám následující článek líbil a byl pro vás alespoň trochu přínosný. V nadpisu jsem se ptal, jestli je Pac-Man legendou nebo modlou? Myslím, že za správné lze považovat odpovědi obě! Pac-Man navíc letos slaví své 25 narozeniny, chtěli bychom mu popřát vše nejlepší, ať se i do budoucna má tak čile k světu! ;)




artman

autor
/ artman

Publikováno: 07.08.2005


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

bbetka123456 | 09.08.05 v 20:53

ahoj