článek

Open Source nebe -  UFO: Alien Invasion

Open Source nebe - UFO: Alien Invasion

X-COM, u nás spíše známé jako UFO: Enemy Unknown, je legendou a pro některé stále drogou. Jenomže nakopat emzácké zadky v pořádném akčním a strategickém stylu se dá i v jedné open-source parádičce jménem UFO: Alien Invasion. Povím vám jeden příběh, moje první setkání s UFO: Enemy Unknown. Když mi bylo 10, přespával jsem jedné letní noci u kamaráda, který hrál podivnou hru. Byla vidět naše planeta Země, poté základny, které jste kontrolovali, a nakonec i taktické mapy, kde jste bojovali s různými alieny. Té hře jsem naprosto propadl, nakonec se tedy nešlo vůbec spát a skoro celý další den jsme proseděli u této skvělé záležitosti. I dnes si tak jednou za pár let UFO zahraji.
Proč vám to vše říkám? Je tu totiž jeden open-source projekt, který nejenom vypadá jako UFO: Eenemy Unknown, ale bere si z této legendy jen to nejlepší. Jméno je…


UFO: Alien Invasion
Nebudu vás dnes nudit historií, Alien Invastion je poměrně mládě, které začalo koukat kolem sebe před 5 lety. Nyní je ve stádiu velmi hratelném, tedy ve verzi 2.4 a stále se vylepšuje.
Nejedná se ani o pokračování na prequel UFO. Je jím pouze inspirováno, což ovšem neznamená, že většina věcí není podobná originálu. Také zde je celá hra rozdělena do dvou oblastí – Geoscape a Battlescape.


Geoscape
Zde vidíte planetu Zemi a vaše základny. Ty slouží nejenom jako výstupní bod pro vaše jednotky a jejich zázemí, ale také pro sklady, výzkum a výrobu. Na své si tedy přijdou i nadšenci stavění a nějakého toho managementu, protože peníze a prostředky vaší organizace PHALANX jsou do značené míry omezené. Styl výstavby a kontroly všech různých objektů (například laboratoře, továrnu, hangáry pro vaše letouny a UFO, ubikace a mnoho dalších) je jako zastara, tedy vše vidíte pěkně z vrchu.
Krom rekrutování vojáků, vědců a inženýrů (používám staré názvy z originální hry), se budete bavit i výborným výzkumem, výrobou, vybavováním jednotek a plánováním do budoucna.

Battlescape
Když už se hráči povede něco napadnout a „donutit přistát“ (mluvíme o UFO a agresivních donucovacích prostředcích), hra se přesune na bitevní pole. Zde ovládáte své jednotky, střílíte nepřátele a snažíte se vyhrát s co nejmenšími ztrátami. Boje mohou být na různých místech, klidně i ve městě, ale hlavní cíl zůstává stejný – eliminovat vše nepřátelské.
Na rozdíl od hlavní mapy, kde čas probíhá v reálném čase, vše se ale dá zrychlit a zpomalit, je Battlescape o hře na kola. Tedy jednou táhnete vy se svými vojáky a technikou, a poté je na řadě šmejd z vesmíru.
To je takový základní popisek struktury a náplně hry, věcí na popsání je hromada, ale to by bylo na hodně dlouhé povídání. Pojďme se tedy spíše podívat na jinou věc.

Rozdíly oproti originální hře
Alien Invasion se od Enemy Uknown v několika bodech značně liší.

Grafika – Co člověka po spuštění okamžitě uhodí do obličeje, je slušná 3D záležitost. Enemy Uknown se sice pohybovalo v Geoscope fázi v takovém 2.5D formátu, ale bitevní pole se vždy ukazovalo izometricky s 2D modely. To je v Alien Invastion zapomenuto, hra je prostě kompletně v 3D. Některé modely nejsou až tak detailní, ale to se ve varu boje ztrácí.

Únik není možný – Mnozí hráči volili taktiku odstřelit jednoho nepřítele, odletět a poté se hned vrátit. To zaručovalo poměrně úspěšnou a hlavně jednoduchou misi. Vaši vojáci jsou totiž také pouze lidé a mnohých (zlepšují se) může být opravdu škoda. Tak na to zde zapomeňte. Vzít do zaječích se prostě nedá a je to buď oni, nebo vy. To hru velmi okořeňuje a dodává napětí pořádnými hrstmi.

Nezničitelné prostředí – Bohužel, Alien Invasion běží na enginu, který nezvládá ničit terén a objekty. V Enemy Unknown se jednalo o naprosto bombastickou záležitost, kdy jste třeba vyhodili benzínku s nepřáteli (občas i civilisty) do vzduchu, prostříleli si cestu k nepříteli skrz zeď nebo jste museli s rozvahou používat vše kolem vás jako úkryt.

Multiplayer – LAN nebo internet. Co více je třeba říci. V originální hře nic takového nehrozilo. Tady si dejte s pár kamarády pořádnou bitvu, kdo by to dnes nezkusil?

Tak co? Nalákal jsem vás? Ti, kdo si pamatují Enemy Unknown, už jistě dávno začali Alien Invasion stahovat a vy určitě uděláte to stejné. Jedná se o skvělou zkušenost a zábavu, která je hlavně založena na osvědčených principech a náplni. Stahujte zde.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 22.05.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce