článek

Open-Source nebe - The Ur-Quan Masters

Open-Source nebe - The Ur-Quan Masters

Když se skupinka přeživších v nevelké hvězdné lodi dostane zpět na planetu Zemi, zjistí nemilou věc. Zbývající lidstvo je izolováno a kontrolováno nepřátelskou rasou Ur-Quan. Cesta jak ze Star Treku začíná. Už před pěti lety se na našich stránkách objevila hra The Ur-Quan Masters. Možná vám název něco říká, jelikož se jedná o předělávku legendárního hitu The Star Control II. Jste postaveni do role kapitána jedné hvězdné lodi, která se po událostech války mezi lidstvem a rasou Ur-Quan ze Star Control vrací domů, aby zjistila, že Ur-Quané nakonec lidstvo porazili a jako trest je Země izolována nepropustným štítem a jediným kontaktem s civilizací je základna na orbitě, která se stane vaší domovskou stanicí, kde budete moci nabírat posádku a vyvádět něco s nasbíranými materiály.

The Ur-Quan Masters je hra, která svým stylem připomíná sérii Homeworld a svým otevřeným „vesmírem“ strčí do kapsy i mnohá moderní díla. Jste totiž jedinou nadějí pro lidstvo a nejen to. Jak totiž začnete prozkoumávat další systém v galaxii a navštěvovat různé planety, narazíte na nové mimozemské rasy. Mnohé jsou přátelské, některé neutrální a některé samozřejmě nepřátelské. Také existují národy, které byly též zotročeny vaším úhlavním nepřítelem. Hra ale zachází mnohem dále, vy totiž nutně potřebujete spojence, jejich technologie a zdroje. Vztahy v galaxii jsou ale velmi provázány a vy jste obtěžkáni rozhodnutím, komu pomoci, s kým spolupracovat a naopak koho hodit přes palubu. Když jsem hru několik týdnů hrál, zjistil jsem, že neexistují správná rozhodnutí a často musíte dělat ústupky, nebo dokonce podrazy. Nad blbostí některých ras se pousmějete, abyste následně zjistili, že v sobě skrývají větší nebezpečí nebo příležitost, než jste si mysleli. Je tedy na vás, koho do závěrečného boje s Ur-Quany vezmete, sami to prostě nezvládnete.

Diplomacie a real-time souboje (vaše loď a spojenci proti stovkám nepřátel - úžasné) jsou pouze jednou částí. The Ur-Quan Master je o průzkumu celé galaxie. Před vámi se otevírá svět s téměř stovkami sektorů, kde najdete Slunce a planety. Každá se dá prozkoumat se speciálním vozítkem (pokud jsou k tomu podmínky a dostatečná technologie) a na nich právě sbíráte potřebný materiál (velká škála od běžných až po velmi raritní, všechny jsou ale potřeba). Nářez je i navštěvování systému ovládaného právě jinými rasami a někdy i útočením na jejich pozice. Věřte nebo ne, ale se hrou jsem strávil nejspíše přes sto hodin a stejně jsem ji nebyl schopný dohrát. Pravda, hrál jsem bez jakýchkoliv rad a návodů, stylem pokus omyl, ale i tak jsem se stále královsky bavil.
Hra běží na starém enginu, na kterém je postaven i originál Star Control II. To sice přináší starou grafiku a rozlišení 640 x 480 dnes nikoho asi nenadchne, ale to je právě důkaz toho, jak je obsah důležitý a v The Ur-Quan Masters vítězí nad obalem.

Proč tedy věnujeme tomuto projektu tolik místa? Jedná se o open-source hru, moders friendly s velmi silnou základnou tvůrců. Kolega Kačírek dal kdysi hře „pouze“ 80 %, ale to byla doba, kdy se jednalo o první verze a hlavně nemožnost vytvářet vlastní příběhy a upravovat obsah dalšími módy. Například koncem minulého roku vyšel Ur-Quan Masters HD mód s novými artworky, hratelností a obsahem.

Proto tedy navštivte oficiální stránky, stahujte poslední verzi, klidně se zapojte do projektu a vyčkávejte na další módy. Hlavně ale nezapomeňte hrát, bavit se a třeba napsat váš příběh a s kým jste vyhráli v hlavní bitvě.




Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 09.02.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 10.07.17 v 12:04

docela se mi lo líbí

voky15

voky15 | 21.09.15 v 10:31

nic pro mě toto


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce