článek

Open-Source nebe – Red Eclipse

Open-Source nebe – Red Eclipse

Někdy se tvůrci her pustí do projektu, který je oceňován nejenom kritiky a hráči, ale vytvoří komunity, které se do tvoření a zlepšování hry zapojí. U open-source Red Eclipse může každý. Když se ke zdrojovým kódům dostanete snadněji než k downloadu samotné hry, je to opravdu dobré znamení. Ne že by se download nedal najít, on je akorát o něco dál.

Red Eclipse je poměrně malou open-source hrou, její kořeny sahají do roku 2010, kdy začalo několik lidí tvořit kompletní konverzi hry Cube 2: Sauerbraten, což byla celkem fajnová old-school akce, která často připomínala sérii Quake. Konverze se jmenovala Blood Frontier, ale až na několik kreslených návrhů a vyrenderovaných modelů se na projektu přestalo dělat a síly se přesunuly k novému, který nesl název Red Eclipse. Prakticky se k němu přešlo se základy Blood Frontier a první verze vyšla v roce 2011.

Takže o čem je vlastně Red Eclipse? Hra si bere to nejlepší z FPS akce odehrávající se v různých arénách po vzoru Quake nebo Unreal Tournament. I když to tak zprvu nevypadá, nejedná se o jejich kopii. Díky velké fanbase a aktivní komunitě se do hry zapojuje obrovské moře nápadů a vznikají nejenom různorodé a velmi originální módy, ale samotná hra nabízí originální prvky, které nikde jinde nenajdete.

Originalita sama
Impulse
Některé hry mají možnost rychlejšího pohybu v kombinaci skoků a bočních pohybů, které využívají speciální zbraně, a Red Eclipse má Impulse. K jeho provedení je potřeba energie, kterou má každý charakter, ale provést ho chce už trochu cviku a výsledky se mohou velmi různit a i samotné využití závisí na vaši pozici a momentu. Někdy je Impluse méně efektivní, když se krčíte, špatné použití vás může hodit na zeď, ale můžete kouzlit v situacích, kdy jste například zasaženi. Můžete využít Impulse jako únikovou metodu po „kopnutí“ při zásahu apod. Ti nejlepší umí s Impulsem opravdu kouzlit.

Zbraně
Je jich 11, což je ideální číslo pro hru tohoto typu, jsou zde zbraně na blízko a na dálku a člověk musí uznat, že nejsou až tak moc originální. Pistole, útočné, plazmové pušky, granáty, brokovnice, meče, takové věci už jinde byly, ale po dlouhém a prakticky stálém testování jsou tyto zbraně vybalancované k dokonalosti. Kromě schopností hráče a situací se při ideálních podmínkách hodí všechny a žádná nemá navrch. Tedy pokud neběžíte s mečem na někoho, kdo se bude ohánět brokovnicí. Na druhou stranu je tu už řečený Impuls, a jestli ho použijete správně, můžete mít navrch i v této situaci.

Nekonečný počet nábojů a žádná regenerace zdraví
Red Eclipse se snaží být v některých věcech více casual a tato část je snad jediná, se kterou nesouhlasím. Zbraně mají sice zásobníky, ale jinak s sebou nosíte nekonečné množství nábojů. Pokud si na tuto menší zvláštnost zvyknete, nebudete mít s hrou žádný problém.

Jak je na tom Red Eclipse s módy? Základních módů je 6 (Death-match, Capture the Flag, Defend the Flag, …), přičemž se pracuje na single-playeru, ale ten ještě není rozhodně dodělán. Pokud si myslíte, že módů je málo, máte možná pravdu, ale styl hry se v nich zásadně mění pomocí mutátorů. Ty implementují speciální pravidla a obrovsky rozšiřují možnosti. Místo dvou týmů se mohou objevit čtyři, budete bojovat pouze s meči, za každý tým bude bojovat pouze jeden hráč v jednu chvíli, týmy musí spolupracovat proti botům, Instagip, budou se počítat pouze zásahy do hlavy a spousta dalšího. Každý hráč si ale může vytvořit svůj vlastní mód, takže možností je nekonečno.

Jestli si myslíte, že jsem u konce, tak se pletete. Hra obsahuje vynikající map-editor, který vůbec není těžký na pochopení, a úpravy map jsou hned vidět ve hře. Každý se prostě může zapojit. Dále připočítejme vynikající grafiku a audio, které za ty roky bylo vyvedeno k maximálnímu využití enginu, a fungující komunitu. A všechno je to zcela přístupné a zdarma. Stačí jít na oficiální stránky, stáhnout hru a jedete. Tak na co ještě čekáte?



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 21.10.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Drticka

Drticka | 08.06.18 v 18:01

jdeme to vyzkoušet

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 19.01.17 v 16:30

působivé