článek

Open-Source nebe - Doom

Open-Source nebe - Doom

Zrovinka nedávno jsem se díval na pěkný dokument o ID Software, vzestupu firmy a hlavně o jejím největším trháku a legendě DOOM. No a co čert nechtěl, osud mi do cesty postavil další DOOMovskou bombu. Řeč dnes bude o freeware verzi, respektive různých modifikacích pro hru DOOM. Jenže abychom se něco naučili a zjistili, jak je možné, že hra z roku 1993 žije dodnes a má velké skupiny fanoušků, musíme se o hře samotné něco dozvědět.

Když se rodí legenda
Nebudu vás nudit dlouhými žvásty o ID Software nebo poučovat o tom, co znamenalo vytvořit nesmrtelnou hru v pár lidech. K tomu se stačí podívat na video, které dokumentuje celou historii ID Software.

Samotná hra Doom se rodila v rukou neuvěřitelně malé skupiny o necelých deseti lidech a vyšla v roce 1993. Hra se šířila jako shareware verze a svým způsobem „pouze“ přes milion hráčů si zakoupilo plnou verzi. V té době to ale znamenalo obrovský úspěch a díky solidní vlně nadšení a spokojeným hráčům se další díly prodávaly jako na běžícím pásu. V roce 1995 vyšla verze 1.9 The Ultimate Doom, která zahrnovala Episodu IV a byla prodávána v kamenných obchodech. A jedna perlička - koncem roku 1995 byla hra Doom na více počítačích než Windows 95, takový to byl úspěch.



Přivítejte Zandronum
Zandronum pro vás nejspíše bude naprosto neznámý pojem, ale věřte mi, vryje se vám do paměti jako první polibek. Zandronum je pokračovatel slavného portu pro Doom a Doom II a, vážení, jestli pro klasické hry někdo někdy udělal více, pak to jsou tyto dva porty.

Zandronum kompletně modernizuje Doom, jak ho známe. Tento port pracuje sOpenGl, a tedy 3D grafikou. Co to znamená? No přeci 3D objekty pro celou hru, bomba, ne? A to teprve, lidičky, začínáme. Multiplayer dostal křídla a podporuje nyní hru po internetu, a to až pro 64 hráčů na jedné mapě. Stále nemáte dost? Dobrá, co takto módy ve stylu Capture the Flag, Invasion, Deathmatch a týmovou hru? Ještě něco chcete? Dobrá, Zandronum plně podporuje kompletní modifikaci Dooma. Tak a je to, už chápete ty možnosti?

Single-player módy
Co vám mám povídat dál, jakmile se modeři pustí do mutliplyeru u hry, kde je hlavní síla v singlu, pak se člověk může těšit na hromadu dalších módů. Tak si dáme pár tipů, ne?

Brutal Doom
Jak je možné vylepšit naprosto vše v Doomu? Prostě touhle modifikací. Sice podle názvu se pohybujeme v dost značně krvavém vylepšení, ale nic nemůže zmást více. Autoři tohoto módu se podívali na zoubek všemu.

1. Můžete používat myš.
2. Můžete vykukovat zpoza rohu.
3. Nepřátelé uhýbají a mají nespočet nových útočných a obranných pohybů.
4. Můžete skákat.
5. Zbraně mají omezené zásobníky (nutnost přebíjet a nabíjet).
6. Nové textury zbraní.
7. Nové textury tuny objektů.
8. Dalších 10 vylepšení.
9. …
10. … a tak to pokračuje až do aleluja.

Pak je tu gore část. Každé monstrum nemá zrovna snadnou cestu do posmrtného peklíčka. Velmi často se stává, že se buď rozletí na kusy (to menší trápení), ale díky různorodým animacím se ještě můžou plazit a trápit s odchodem. Zní to dost násilně, ale přesně tohle sedí do Doomu jako zadek na hrnec. Pro plný průzkum možnosti, jak vyřešit problém s nepřáteli, musíte tuto modifikaci vyzkoušet. Stahujte zde




OMG Weapons!
21 nových zbraní a 48 nových nepřátel. Asi netřeba dál popisovat.

EXTREME WEAPONS for Doom
Každá zbraň střílí jako kulomet, spíše mód pro zábavu.

Doom Fortress
Vezměte Team Fortress a dejte ho do světa Doomu, zbytek je jen o zábavě.

Všechny módy (je jich opravdu hromada) můžete projet na MOD DB.


Jak nainstalovat hru!
Teď prosím zbystřete. Zandronum je jedna věc, ale musí pracovat se samotnou hrou. Ať už originální, nebo free buildem. Nemusíte panikařit, stačí jít bod po bodu.
1. Stáhněte a naistalujte Zandronum, jedná se kompletně o free port a nemusíte se bát nějakého invazivního chování ve vašem PC.
2. Po spuštění portu po vás Zandronum bude chtít nainstalovanou kopii her Doom nebo Doom 2. Netřeba mít originální, bude vám nabídnuta open-source hra FreeDoom. Ta ale pracuje s novým modelem postav a v módu to může působit menší grafické problémy. Originální hra jde bez problémů. Hlavně budete potřebovat soubor Doom.wad.
3. Přesuňte Doom.wad do složky, kde máte nainstalovaný Zandronum.
4. Jakýkoliv mód, který podporuje Zandronum, prostě stáhněte a rozbalte opět do složky Zandronum. Pak už stačí hrát

Nakonec ještě upozorňuji - ne každý mód je spustitelný v Zandronum. Nevím přesně proč, ale komunita vytvořila několik portů, jedním z nich (a asi nejslavnějším) je v tomto článku již spamově zmíněný Zandronum, ale jestli chcete vyzkoušet opravdu všechny módy, pak se jistě podívejte po ZDoom, GZDoom a dalších…

Na závěr bych chtěl poděkovat kolegovi z branže jménem Jan Hanáček, který mě na tento skvost nepřímo navedl. I když jsem fanda celé série Doom, toto pozlátko mi mohlo ještě klidně roky unikat.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 02.07.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 13.02.17 v 16:52

pěkné