článek

Open-source nebe – Armagetron Advanced

Open-source nebe – Armagetron Advanced

Mně osobně se nápad a svět Tron velmi líbí (i filmové pokračování bylo fajn) a jakožto správný fanda se vždy myšlenkami vracím ke světelným motocyklům/motorkám, které k tomuto tématu neodmyslitelně patří. Představit vám tedy open-source hru Armagetron Advanced bude pro mě slušným potěšením. Tron klon v 3D
Disney roku 1982 představil arkádu podle stejnojmenného filmu Tron. Příběh popisuje chlápka jménem Flynn, který je zaměstnancem firmy ENCOM a je velmi nadaný tvůrce softwaru. Nebudu zde rozebírat celý příběh (pro neznalé doporučuji odkaz na Wiki), ale docela zajímavým způsobem se dostane do samotného softwaru, který vytvořil. Zde je svět velmi odlišný a jeho obyvatelé (programy) připomínají podobu svého tvůrce.
Hra velmi dobře sleduje dění ve filmu a skládá se ze čtyř různých náplní. Určitě si aspoň většina z vás vzpomene na speciální disky a také světelné motorky. Právě druhá volba byla i předlohou pro Armagetron. Samotná náplň hry byla samozřejmě jezdit na speciálních motorkách, které za sebou nechávaly světelnou stopu/zeď. Zatáčet šlo pouze od 90 stupňů a cílem bylo zablokovat soupeřovu motorku tak, aby se rozbila o vámi vytvořenou stěnu. V té době se jednalo o velmi chytlavý nápad a hru.


Kořeny Armagetronu Advanced
Chvilku jsem hledal, ale nakonec jsem se dozvěděl, co bylo potřeba. Armagetron Advanced není původní free hrou. Do projektu, pod stejným názvem ale bez Advanced, se pustil jistý Manual “z-man” Moos. Hra byla zaregistrována během června roku 2004 a první verze se objevila brzo poté. Gamesa potřebovala vychytat a opravit mnoho chyb. Jak to u mnoha podobných úsilí bývá, stabilní verze se nikdy nedostavila… dokud se do projektu nedostalo více lidí a dokonce samotný zakladatel z-man se po delší odmlce vrátil.
Na celkovém vývoji se podílelo nebo podílí něco kolem 10 aktivních tvůrců, ale do projektu přispělo i několik dalších jedinců. Celé úsilí nyní došlo až do testovací a stabilní verze. 2.8.x .


Takže, co je vlastně nového?
Myšlenka a jádro světelných motorek bylo zachováno. Jezdíte ve speciálních motorkách, naháníte soupeře, zatáčíte pouze od 90 stupňů, ale po tolika letech je to mnohem a mnohem lepší.
Celá grafika a herní prostředí je kompletně v 3D. Od originální hry z roku 1982 je to celkově k nepoznání. AI je na vysoké úrovni, ale hlavní předností je skvěly multiplayer a to až pro 16 hráčů. Nechybí ani on-line režim.
Další věc, spíše z mého pohledu, kterou si na celé open-source verzi cením, jsou zachované kořeny. V době, kdy i jména jako Jagged Alliance, Fallout a další legendy jsou velmi radikálně měněny, se Armagetron drží stařičkých zákonů a styl nevychází ze zaběhnutých kolejí. Přesto si autoři našli chvilku k přidání i pár novinek.


Hromada módů
Aby se vše neroztočilo do stereotypu, byly postupně vytvořeny různé módy. Do dneška jich je 9 a některé se ještě dále větví.
Klasické jsou například:

Team Gauntlet – kdy dva týmy soupeří mezi sebou, dokud nejsou hráči z jednoho týmu kompletně eliminování. Vše na speciálních mapách.

Death Match – poslední přeživší vyhrává, tedy každý sám za sebe.

Team Death Match – Podobný princip jako Team Gauntlet
A mezi spíše originální patří:

Sumo – snažíte se soupeře vytlačit z ohraničené zóny. Ten, kdo ji první opustí, také jako první exploduje.

Maze – projedete se bludiště. První kdo najde cestu ven se stává vítězem.

Race – i závodit se v této hře dá, princip asi nemusím moc popisovat.

Jestli se chcete vrátit do let minulých a zažít legendární Tron biky na vlastní kůži, přitom v modernějším grafickém kabátku, pak už určitě googlujte nebo sledujte náš odkaz. Rád bych také požádal hráče a fanoušky, kteří mají další informace ze zákulisí. Článeček jsem totiž montoval skoro měsíc a to doslova hlemýždím tempem, jelikož jsem se k různým informacím dostával velmi pomalu a hodně jich je roztroušeno všude možně. Proto neváhejte a pište do diskuze.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 24.01.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce