článek

Nostalgický koutek: Transport Tycoon

Nostalgický koutek: Transport Tycoon

Jsou hry, které se objeví, zestárnou a pak zaniknou. Ale jsou i hry, které i dlouhá léta po vydání žijí životem, který by jim mohla nejedna novinka závidět. Dnes se s naším nostalgickým kukátkem podíváme na živoucí legendu, jejíž sláva pořád tepe. Ta hra stále žije, dýchá a je stále dobrá, ne-li lepší. Transport Tycoon, seznamte se. Píše se rok 1994 a krom toho, že si Kurt Cobain vystřelí mozek z hlavy a v Kanadě se narodí Justin Bieber, se nic zajímavého neděje. Mladý uhrovitý programátor jménem Chris Sawyer se však rozhodne, že právě v tomto roce vypustí svoji novou hru Transport Tycoon, v níž si budeme hrát na dopravního magnáta. Ve hře se totiž dostaneme na obrovskou herní mapu a dostaneme za úkol vybudovat co nejvíce prosperující dopravní firmu, která bude fungovat ať už na silnici, železnici, vodě, či ve vzduchu. A tak stavíme železnice, kupujeme vlaky, s nimiž vozíme uhlí, či stavíme linku autobusů obsluhující hned několik sousedních měst a těšíme se z prvních vydělaných chechtáků. To všechno včetně rozsáhlých herních grafů a konkurenčních firem, které se snaží právě té naší zakroutit krkem. Za rok je titul následován vylepšenou verzí s přídomkem Deluxe, která obsahuje i herní editor, nová prostředí a vylepšuje fungování semaforů ve hře. Na tom by snad stále nebylo nic zvláštního, kdyby tuto hru ani teď, téměř po dvaceti letech, nedokázalo nic překonat. Transport Tycoon je legendou všech tycoonů, stále živou hrou. Tohle nejsou žádní Rolling Stones v podobě oživlé mrtvoly, která je živa z kdysi zašlé slávy. Transport Tycoon je totiž pořád stejně dobrý. Dokonce i lepší, protože jej neustále oprašují skupinky nadšenců, v jejichž režii vyšla hlavně vynikající předělávka Open Transport Tycoon Deluxe, na kterou si můžete přečíst i naši recenzi.

Je neuvěřitelné, jak nás budování dopravního impéria dokáže pořád bavit. Nikdo však s něčím lepším a komplexnějším, než je právě Transport Tycoon, doposud nepřišel. Ty možnosti, které obsahuje, a prakticky nekonečná hrací doba z této hry dělají něco jiného než jen titul, který během večera dohrajete a pak se k němu už nikdy nevrátíte. Však si sám moc dobře pamatuji, jak jsem několik vlahých letních nocí strávil na chatě s bratrancem jen tím, že jsme budovali železnice, stavěli letiště a snažili se být jedničkou v autobusové dopravě. Tenkrát se skoro nechodilo spát. Zlaté časy hraní. Jakmile se do vás tenhle titul zahryzne, už není cesty zpět. Skoro by se mohlo do výkladových slovníků pod pojmem Transport Tycoon psát, že jde jen o jiné vyjádření závislosti. Jakmile se vám totiž začne trochu dařit, už není cesty zpět a chlácholivé věty typu “ještě pět minut a končím” prostě nepomohou.

Co se týče samotného stvořitele tohoto titulu, Chrise Sawyera, on sám se pokusil o vzkříšení své vlastní hry. Konkrétně hrou Locomotion, která vyšla pod hlavičkou Atari v roce 2004. Tedy přesně deset let od vydání hry. Hlavní devízou byla kompletně přepracovaná izometrická 2D grafika. Protože ono co si budeme nalhávat, grafika původního Transport Tycoonu nikoho ze židle opravdu neshodila. Myšlenka to byla hezká, avšak původní záměr se povedlo naplnit stěží z poloviny. Locomotion byl herními kritiky přijat poměrně vlažně a velice brzy zapadl. To je i důvod, proč si na Locomotion dnes málokdo vzpomene. Teprve o plnohodnotný remake, dá-li se to takto nazývat, se zasloužili až herní fandové a nadšenci. Ti mají odpovědnost právě za Open Transport Tycoon Deluxe, na kterém práce započaly již v roce 2005. V dubnu letošního roku byla vydána finální verze 1.3 a rozhodně to nevypadá, že by se vývoj zastavil. Ba právě naopak, stále běží na plné obrátky. Změn je spousta, od oprav chyb původní hry až po možnost multiplayeru až ve 255 hráčích, větší herní mapy či podporu vyšších rozlišení, a tím to zdaleka nekončí. O obrovském úspěchu tohoto nezávislého projektu svědčí i množství jazyků, do nichž byla hra přeložena, češtinu nevyjímaje. I v naší české kotlince však existuje poměrně slušně živá komunita hráčů, která pořádá herní turnaje, tvoří do hry vlastní přídavky či koná srazy s fanoušky. To není ještě řeč o obrovské oblíbenosti multiplayeru, který je dodnes plný serverů praskajících ve švech. A to je jen střípek obrovské popularity a vlastně kultu, který se točí kolem Transport Tycoonu.

I když jsme se zmiňovali o tom, že tahle hra skoro nemá konkurenci, neznamená to, že by se o to alespoň někdo nepokusil. Pokusil. Například Hansjörg Malthaner, který v roce 1999 vydal volně šiřitelný klon s názvem Simutrans. Hra však poměrně rychle zapadla a dnes je daleko více slyšet i vidět úspěšnější bratříček, Open Transport Tycoon Deluxe.

Skoro až musím zatlačit slzu při tom všem vzpomínání na všechny ty dlouhé noci a večery, na všechno to vztekání a stres z virtuálních půjček, které jsem ve hře nestíhal platit. Na druhou stranu zde byla taktéž přítomna euforie, když se konečně po několika hodinách hraní/dření v potu tváře dostanete do kladných hodnot a začnete vydělávat. To jsou pak chvíle hodné zásadních životních okamžiků. Transport Tycoon je herní legendou, herním křišťálem, který by si nezasloužil být hned tak zapomenut. Určitě ani vy na něj nezapomeňte. Tahle hra zraje jako víno. Vždyť nedávno byl například Open Transport Tycoon Deluxe převeden do verze hratelné v prohlížeči. A pokud ani to vám nestačí k tomu, abyste přiznali, že tato hra je prostě nesmrtelná, tak už nic.



Rye

autor
Filip Štochl / Rye

Publikováno: 08.05.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 22.02.17 v 16:54

to byli dobré hry


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce