článek

Nostalgický koutek: Battlefield 1942

Nostalgický koutek: Battlefield 1942

Druhá světová nemusí být vždycky taková nuda jako v hodinách dějepisu. S trochou štěstí to vlastně může být i zábava. Jen ji musíte promítnout do té správné počítačové hry a mít trochu štěstí. Dnes už tohle téma tolik nefrčí. Druhá světová válka je provařenější více než nové aférky Ivety Bartošové. Nikoho už prostě za to srdíčko tolik nechytá, že si může postřílet virtuální nacisty či se vylodit na plážích v Normandii. V roce 2002 to však stále ještě bylo něco nového. Stejně jako 3D akční hry, pro které byl tenhle námět tajemným zaříkávadlem úspěchu. Ne vždycky se to však úplně povedlo a krom vyloženě dobrých her, jako je třeba právě Battlefield, jsme se museli prodírat neuvěřitelným množstvím balastů a herních patoků, které se jen chtěly svézt na cizím úspěchu a vytěžit z celosvětové tragédie co nejvíce.

V témže roce jsme však dostali silnou ránu pažbou, když vyšel první Battlefield s podtitulem 1942. Praotec slavné série, na které se každoročně vydělají miliony dolarů. Vše to mělo na starosti švédské studio DICE, zatímco gigant EA se postaral o vydání. Battlefield byl do té doby něčím nevídaným. Rozlohou herních map a celkovou volností musel vyrazit dech snad všem tehdejším virtuálním válečným veteránům. Nebyla to koridorovka, v které se musíte pohybovat jen po předem vyznačených cestičkách. Uvrhl nás do obrovských prostor, krajin a scenérií, na kterých se zanedlouho rozlítila ta pravá válečná řež, která se odehrávala ať už na vodě, souši, či ve vzduchu. Krom typické Evropy nás herní mapy zavedly i do méně známé severní Afriky či do války v Pacifiku. Nesmíme opomenout, že veškerá technika ve hře byla ovladatelná. Už vám tedy opravdu nic nebránilo zahrát si na hrdiny z Čtyři z tanku a pes nebo nepřátele zkropit deštěm kulek z nízko letící stíhačky kdesi nad Pacifikem ve stylu Pearl Harbor.

Možností bylo mnoho. A kde dech nestačil, tam pomohla herní komunita. Společně vytvořila s Battlefieldem svazek pevnější než manželství, jen bez hádek a dalších nepříjemností. My se tak mohli dočkat třeba nových komunitních map, protože těch originálních bylo sakra málo. Krom nich jsme se však dočkali i totálních konverzí původní hry. Tak kupříkladu modifikace Desert Combat nás zavedla do bojů s Usamou a my si tak mohli zastřílet ve válce v Iráku. V Eve of Destruction jsme zase mohli prolézt nehostinnou vietnamskou džungli a vyzkoušet si válku ve Vietnamu. To vše jen podtrhávalo neskutečnou sílu komunity, která se kolem tohoto titulu vytvořila. Největší slabinou prvního Battlefieldu ovšem bylo to, že neobsahoval téměř žádnou singleplayerou kampaň. Prostě nic. Žádný příběh, nic takového. Položka jménem Kampaň sice v herním menu byla, ale nebylo to nic jiného než jen trénink pro multiplayerové klání. Battlefield byl tak již od začátku koncipován jako záležitost vyloženě pro více hráčů. Lidem bez internetové přípojky v době vydání (a že jich tenkrát nebylo málo) zbyly jen oči pro pláč. Nebo mohli dokola střílet s nepříliš inteligentní umělou inteligencí. Taková už je holt daň za průkopnictví nového žánru.

Stačí se jen podívat na dnešní online střílečky. Všechny mají ten první díl Battlefieldu někde hluboko v sobě. Jednotlivé herní třídy, které se liší výbavou, s tím přišel právě on. Podobně to bylo i s obrovským otevřeným bojištěm, které málokde fungovalo tak dobře jako právě zde. Hráčům se to tenkrát líbilo a úspěšná série byla na světě. Autoři si toho byli vědomi a hned v roce 2003, tedy rok po vydání, vydávají dva datadisky. Zatímco ten první, Road to Rome, do hry přidává jen pár map ze země špaget, druhý datadisk s názvem Secret Weapons of World War II přináší nespočet nových zbraní, včetně takových lahůdek jako je například jetpack či nikdy neexistující německá obrněná monstra, která jste tu mohli osedlat. A to je jen začátek legendy jménem Battlefield. Jen pro představu - prvního dílu se prodalo odhadem 4,4 milionu kusů, posledního dílu (Battlefield 3) se prodalo na všechny platformy přes 15 milionů kusů. To už je pořádný úspěch, nemyslíte?

EA se rozhodla minulý rok k oslavám deseti let série vydat první díl zdarma ke stažení. I vy se tak tedy můžete znovu vypravit na ta nejslavnější světová bojiště a zasadit smrtelnou ránu ať už vojákům Osy, nebo Spojenců. Je s podivem, že i dnes ta hra skvěle funguje a válečné zápasení je pořád stejná zábava jako tenkrát. Nasvědčují tomu i stále obsazené servery. Lidé si zkrátka tohohle staříka rádi zahrají i po letech, což je jedině dobře.

Úspěch této série se nedá zpochybnit. A první díl je dokonalou exkurzí do tohoto čím dál více slavného univerza. Tak na nic nečekejte, pušku na ramena, vojáku, a vyrazit hájit svou čest!

Poznámka k instalaci: Hru instalujte nejlépe přes aplikaci Origin. Zde klikněte na položku Obchod a poté na odkaz Demos, kde Battlefield 1942 najdete. Jiný způsob instalace může způsobovat problémy.



Rye

autor
Filip Štochl / Rye

Publikováno: 22.05.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 18.02.17 v 10:11

jojojo je to tak