článek

Modern Combat 5: Blackout - skvělá akční FPS, ale s mizernou zásobou herní energie (81 %)

Modern Combat 5: Blackout - skvělá akční FPS, ale s mizernou zásobou herní energie (81 %)

Je to jen pár dní, co přišel nový update do hry Modern Combat 5: Blackout. Hlavní je především to, že díky němu je hra volně ke stažení. Hráči, kteří do té doby měli hru zakoupenou, dostali nějaké herní bonusy a status veterána. My ostatní se na tuto hru podíváme nyní.
Požadavky a úvod hry
Tato akční FPS střílečka není žádná „nazdárkovská“ gamesa, a tak vyžaduje i relativně slušné zařízení. Na čtyřjádru s 1 GB RAM běhá velmi slušně, ale při nižším rozlišení už je nějaký ten pixel znát. Pořád ale slušný požitek, hlavně, že to šlape plynule. Jistou samozřejmostí je i nutnost neustálého připojení k síti.
K dispozici máte hlavní singleplayerovou kampaň a také multiplayer se speciálními eventy.

Herní principy
Jak už bylo řečeno, hra spadá do žánru FPS akce, takže na dění nahlížíte z pohledu první osoby elitního vojáka, respektive z pohledu jeho zbraně.
Ve hře v rámci jednotlivých misí procházíte lokacemi a likvidujete hordy nepřátel. AI je poměrně slušná, nepřátelé jsou schopni schovávat se za okolní objekty, házet granáty a přesně střílet i zpoza bariér.
Aby to nebyla ale jenom chodící kosička, i vy se musíte krýt, přesně střílet, navíc se zde vyskytují akční sekvence, které se buď odehrávají automaticky (skočíte, respektive padáte, bojujete v týmu), nebo musíte aktivně pomocí gest reagovat (eliminace nepřítele zblízka, podříznutí...). Tyto prvky hru velmi osvěžují a kamera vám dává pocit, že jste zkrátka v centru dění.

Herní módy a zbraně
K dispozici je parádní multiplayer s klasickými režimy, jako souboje v týmu nebo všichni proti všem, kontrola zóny či Capture the Flag. Standard, ale potěší. V „singlu“ cestujete po různých místech a likvidujete teroristické jednotky i bosse. Nechybí ani sniperské mise.
Co se týče zbraní, máme tu k dispozici pěknou řádku nejrůznějších modelů, které střídáte během plnění misí. Některé vám sednou, jiné jsou proti přesile naprosto nepoužitelné. Zajímavý aspekt je pak jejich upgrade. Používáním jednotlivých zbraní odemykáte jejich komponenty, které následně můžete aplikovat. Kromě běžného „expení“ tak vzniká i další motivační systém, proč se snažit a jakou zbraň zvolit.

Celkové zpracování a grafika
Propracovanost herního okolí, akce a objektů asi nemá cenu komentovat. Máme tady áčkový titul, který Gameloftu vydělal pěkné peníze (tuším, že se cena pohybovala něco okolo 100,-?) a jak zpracování, tak kvalitní 3D grafika je hodně vysoko. Díky akčním pasážím máte pocit, že jste neustále uprostřed zběsilé akce.

Herní energie
Člověku by se mohlo zdát, že na nebi není jediný mráček, který by vás zastavil v honbě za odemykáním zbraní i nových tříd (ty jsou ve hře 4 a každá z nich má svůj styl boje). Ale omyl. Ve hře je tolik tvůrci oblíbená a hráči nenáviděná energie. To by samo o sobě ještě tolik nevadilo, ale tvůrci s ní zacházejí velmi nešetrně. Spuštění mise vás stojí rovnou 3 kousky, a pokud ji nedokončíte, opakujete ji za stejný počet. Energií se platí také v multiplayeru a bez ní si ve hře zkrátka neškrtnete. V praxi pak můžete dopadnout tak, že si třikrát vyzkoušíte jednu úroveň, která se vám nepodaří, a počkáte. Pravda, časové intervaly nejsou hrozné, ale pruda je to pořádná. Zejména když dojdete do fáze, kdy musíte najít nejslabší místo bosse, což samozřejmě několik pokusů vyžaduje.

Hra je zdarma a určitě stojí za vyzkoušení. Parádní visuální zážitek i atmosféra vás dostane, ale kvůli energii je to kousek především pro trpělivé hráče.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 30.03.2015


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

lubkoo

lubkoo | 12.07.16 v 08:03

tuto hru hravam a vipada dobre aj je dobra

LubomirOffertaler

LubomirOffertaler | 23.12.15 v 19:38

Celkom dobra hra

3K171

3K171 | 03.12.15 v 09:31

Dobra hra rad ju drtim

elf

elf | 05.10.15 v 22:43

je dobrá, ale to čekání na dobití otravuje

janice11

janice11 | 11.04.15 v 07:53

Tak tyhle bojové nemusím. Ani mi nejdou

phanka

phanka | 05.04.15 v 17:49

to není nic pro mě

Takeshi

Takeshi | 31.03.15 v 20:47

vypadá dobře