článek

Lara Croft zdarma ve vašem prohlížeči

Lara Croft zdarma ve vašem prohlížeči

Lara Croft? To je ta sexy diva s dvojicí bouchaček podél štíhlých stehen a s atletickými schopnostmi někde na úrovni zlaté olympijské medaile a Prince z Persie? Lara Croft a série her Tomb Raider patří zkrátka mezi legendy a jako taková má za sebou vzestupy i pády. A zatímco „tombáci“ hltají trailery a informace z chystaného Tomb Raidera, můžete si zahrát Lara Croft and he Guardians of Light, a to zcela zdarma a rovnou ve vašem prohlížeči! Pohled zpátky
Ačkoli by tento článek měl pojednávat ponejvíce o free titulu Lara Croft and the Guardians of Life, domnívám se, že nelze úplně pominout předchozí tituly série a s tím spojený diskurs celého světa Tomb Raider.
Nemáme tu prostor na nějaké představování všech her, a tak mi dovolte nastínit a zmínit jen některé – ty, které mě určitým způsobem zasáhly nejvíce (ať už pozitivně, či negativně).
Tomb Raider Chronicles byl výborný tah udělat z Lary (potencionální) mrtvolku a koncept vzpomínání dával prostor pro různá prostředí, ale i ztvárnění postavy (lolitka Lara?).
TR: Angel of Darkness dodnes považuji za nepovedený vtip Core a Eidos, byla to hrůza od začátku do konce. Ať už to byl děsivý a opožděný pohyb, mnohdy nepřehledná kamera, nebo zvuk (české hlášky a jejich zpracování) vojáků v misi v Praze budily spíše smích než atmosféru napětí.
Tomb Raider prošel tímto očistcem a přišel luxusní díl Legend. To byla zkrátka nádhera. Použitý engine, pohyby, grafika a celkový skluz hry – to všechno dělalo Laru snad ještě víc sexy a ze hry jeden z klenotů, na který dodnes vzpomínám. To stejné se dá říct i o následujícím Anniversary. Výročí jak se patří. Sběratelská edice nabídla množství bonusů, dokumentů a fanoušek „Tomby“ si rochnil ve svém živlu. Tomb Raider se vrátil ke kořenům a byl to úžasný herní zážitek, ačkoli pořád u mě vedlo „Legend“.
Člověk si řekne, proč mu to tvůrci dělají. Proč mu dají dvě nezapomenutelné hry, o kterých by si hráč napsal do svého deníčku, a pak ho kopnou do virtuálního rozkroku a rozsekají jeho křehkou hráčskou dušičku paskvilem Underworld? TR Underworld byla hra bez nápadu, možná se na to hezky koukalo, ale byla to nuda. Části s hádankami by se daly ještě překousnout, ale bojová složka byla neskutečně chabá. Vlastně si ji nijak zvlášť nevybavuju…
Blýská se na lepší časy?
Svět samozřejmě již oblétly trailery z chystané novinky a my se můžeme dohadovat, můžeme nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat, kromě čekání na konečný produkt. Teď už konečně k hlavnímu tématu.

Lara Croft and the Guardian of Light
Touto hrou se zdá, že skáčeme někam jinam, a není to tak úplně od věci. Prvním viditelným rozdílem je změna pohledu. Ustálená klasika ve formě third person pohledu je nahrazena jakýmsi „orlím pohledem“. Také hratelnost doznala změn, i když jakési dělení na akční a rébusové oblasti jsou opět pěkně namixovány. Myslím, že to je celé střiženo do více arkádového žánru, což nicméně nemusí být na škodu. Trochu ale vyvstává otázka – je to Lara, není to Lara? Tajemné artefakty, prostředí, skákání, řešení hádanek, střelba, to tam pořád je, ale úplně to nesedí. Například dvojici bouchaček doplní (nahradí) oštěp hlavního hrdiny Toteca – mayského domorodce.
Zlem je do určité míry ovládání. Tomb Raider mě odkojil v konzolovém provedení a na to se i vzhledem k pohledům kamery hůře zvyká. Větší množství kláves se může plést.

Proč je to celé zdarma?
Odpověď je jednoduchá – reklama. Při přihlášení do vašeho účtu můžete vidět, že máte k dispozici určitou porci minut. Do doby načítání se tyto minuty nepočítají, ale během hraní budete stopnuti a vyzváni ke zhlédnutí reklamy. Za zhruba minutový klip získáte asi půl hodiny a můžete pokračovat. Lze si i koupit verzi bez reklam, ale… proč?

Jak na to a technická stránka hry
Řekněme si to ale upřímně – je to zdarma, a tak je člověk ochoten leckde přimhouřit oko. A jak si tuto hru zapařit?
V první řadě je potřeba si stáhnout software, který vám umožní hru rozjet v prohlížeči. Dále je potřeba si vytvořit účet zdarma na stránkách CoreOnline . Velmi jednoduše to jde přes gmail a pak už vám nic nebrání pustit se do hraní.
Tímto krokem získáváte přístup k dalším hrám, například v nedávné době byl nově přidán Tomb Raider: Underworld, ale her je zde více.
Technická stránka hry byla nahlížena v prohlížeči Google Chrome. Po stažení softwaru a přihlášení na účet, si můžete zvolit libovolný level, načítací doba je trochu delší, ale opětovný loading už naštěstí tak dlouho netrvá.
Výtku mám k texturám – písmenka na hrací ploše poněkud haprují a jsou nečitelná a vůbec nedoporučuji full green obrazovku - při přepnutí vzniká brutální blikací efekt, který nespravíte ani opětovnou změnou obrazovky, a musíte načíst hru znova. Sympatická je možnost snížit kvalitu rozlišení a hru si můžou užít i slabší notebooky, jako je ten můj například :).
Vyzkoušejte, užívejte, je to něco, co by fanoušek her neměl opomíjet. Pravda, má to své chybky a omezení, ale proč si nevyzkoušet takové hry zdarma? Tato obchodní strategie je a bude podle mého soudu funkční a člověk na slůvko „zdarma“ uslyší.
Registrujte se a hrajte zde.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 06.01.2013


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 15.07.17 v 22:44

tak to rozhodné zkusím

DoDoTom68

DoDoTom68 | 03.06.14 v 11:58

Lara Croft a Tomb Raider , už pomaly legendárna hry©


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce