článek

Komunikace po síti - číhá zde nebezpečí?

Komunikace po síti - číhá zde nebezpečí?

Kdo by dnes neznal ICQ, Skype nebo třeba Mirandu? Máme je téměř všichni, denně je používáme. Hledáme pomocí nich nové přátele, komunikujeme s těmi stávajícími, posíláme po nich menší soubory. Prostředek, který nás sbližuje nebo naopak?

V tomto článku se zaměřím na komunikaci po síti, tedy nejen na klienty Skype a Icq. Co nám vlastně nabízejí? Je s tím spojeno riziko, nebo je to riziko tak zanedbatelné, že i přejít křižovatku je nebezpečnější? O tom by nás mohly informovat nejnovější zprávy z domova i ze světa, které poukazují právě na komunikaci po síti. Na to, co s sebou tento způsob komunikace přináší.



Všichni dobře víme, že najít si nové přátele nabízí většina klientů. Podívejme se však nejprve na chat jako takový. Ať už hovoříme o Chatu na www.seznam.cz nebo o jakémkoliv jiném, je nutno poukázat, že za anonymitu se zde schová v podstatě každý. Nikdo o dotyčném neví, kdo to je, jak vypadá, jakou má minulost a jak je vlastně starý. Na chatu se může stát i z toho nejošklivějšío kačátka krásná labuť. Stačí si jen vymyslet přezdívku a hurá do akce. Na fakultě FEI VŠB-TU Ostrava jsme byli upozorňování na falšování identity. Jde v podstatě o nevinnou hříčku. Dejme tomu, že si váš bratr nebo sestra půjčí vaši identitu na chatu. Vlastně se stane vámi a kdo to pozná? Nikdo. V tomhle případě samozřejmě o nic nejde a kromě sourozenecké šarvátky nikomu nic nehrozí. Protože mě zajímalo, jak těžko je identita člověka odhalitelná, udělala jsem menší pokus a vydávala jsem svého přítele za svého otce. Jakkoliv je tento kamarád mladší, nemá zkušenosti s výchovou dětí a vlastně není způsobilý mluvit jako otec, nikdo si toho nevšiml a všichni jej považovali zkrátka za mého otce. Takže je to nesmírně jednoduchá záležitost. Aby nedocházelo k falšování identity, je velice účinné do hesla, kterým máte zablokován svůj účet, vkládat čísla, velká a malá písmena a speciální znaky. Pokud se totiž rozhodnete pro heslo, které nese třeba název vaší oblíbené skupiny nebo jméno nejlepšího přítele, vetřelec, který se touží dostat k vaší identitě a třeba i k vašim datům pravděpodobně vyzkouší tato jména jako první. Velice oblíbené je také rodné číslo, které přichází na řadu jako další atd. K tomu, aby vetřelec rozluštil vaše heslo, potřebuje buďto znalosti o vás a vaší rodině a nebo programy, které budou tak dlouho zkoušet všechny možné kombinace, až konečně do sebe kolečka zapadnou. Říká se tomu použití hrubé síly. Možná si řeknete, na chatu o nic nejde, vždyť je to jen chat - zábava. Jenomže si vezměme příklad, kdy dejme tomu dítě komunikuje po chatu a jeho strýci někdo ukrade identitu. V takovém případě už jde o hodně. Dítě dejme tomu prozradí svému "strýci", kde si maminka schovává peníze, důležitá čísla atd. A neštěstí je na světě. Proto bychom výběr hesla neměli podceňovat.



ICQ a Skype jsou již mnohem bezpečnější, neboť číslo na ICQ popřípadě na Skype dáváme většinou jenom svým známým a přátelům, rodině atd. Jde tedy o mnohem bezpečnější druh komunikace a nese to s sebou mnoho výhod. Jestliže chcete komunikovat po Skype, většinou poznáte hlas svého příbuzného nebo známého a pokud si jen píšete, pak jej máte uloženého ve svých kontaktech. Problém opět nastává při falšování identity. Dalo by se však říci, že obyčejným lidem se toho moc nestane a reálné nebezpečí, že by byli v ohrožení, je velice nízké. Rozhodně se však nedoporučuje posílat po ICQ, Skype a většinou ani emailem důležité údaje, jako například PIN kódy, rodná čísla, osobní údaje atd. Nikdy totiž nevíte, kdo poslouchá. Když už je tedy nutné poslat citlivé údaje právě po síti, je k tomu nejlepší email. Dejme tomu, že máme email na www.seznam.cz. Proto, abychom mohli zadávat heslo a jiné údaje bezpečněji, stačí, když napíšeme https://www.seznam.cz. To drobné "s" totiž znamená "security". Vyzkoušela jsem, jak se zadávání hesla chová, bez tohoto "s" u http:// a s ním. Jelikož existují programy, pomoci nichž lze sledovat interní počítačovou síť a pohyby na ní, je velice jednoduché nechat si zjistit právě zadané údaje. Stačí jen vědět, jak na to. Můj kolega na vedlejším počítači zkusil zadat heslo do svého emailu. Jelikož u http:// neměl "s", program toto heslo vystopoval za mě a dá se říci, že jsem ho měla jako na stříbrném podnosu. Pak jsme vyzkoušeli napsat protokol https:// a vida, vše, co jsem napsala, bylo šifrováno do nejrůznějších znaků. Proto se používání bezpečnostních protokolů opravdu vyplatí. Obzvláště to platí u zmiňovaného zadávání hesla.



Úplně jiný pohled se nám naskýtá v případě, že se podíváme na komunikační programy z psychologického hlediska. Dalo by se říci, že psychologům tento způsob komunikace spíše dělá vrásky, jelikož se zde ztrácí osobní kontakt, který je samozřejmě nenahraditelný. Je také velká pravda ve rčení, že papír snese všechno. Proto se na ICQ nebo na Skype můžeme chovat mnohem uvoněněji než třeba v mluveném projevu. Je totiž mnohem jednodušší to napsat než říci člověku do očí. Je pravda, že v dnešní uspěchaném světě spolu lidé moc nejsou, neprožívají spolu to, co prožívali třeba před padesáti léty, kdy byl Internet ještě na houbách. A z komunikace se skutečně vytrácí osobní kontakt. Můžete namítnout, že jak u Skype nebo například u ICQ lze použít kameru, abyste se viděli, ale to není totéž jako osobní kontakt. ICQ i Skype bývají často využívány k řešení problémů, které by se po síti rozhodně řešit neměli.



Ovšem vezmeme-li si například nemocného člověk, jenž se dejme tomu nemůže pohybovat, je pro něj Skype, ICQ, Miranda ale i chat velice povzbudivé rozptýlení, spojení se světem a radost. Je třeba si uvědomit, že tyto komunikační programy mohou být pro některé lidi velice pozitivní. Například introvert, jenž toho v kontaktu s vámi moc nenamluví a cítí se nejistě, se může za obrazovkou počítače uvolnit a komunikovat mnohem přirozeněji.



Bohužel i tyto programy a skvělá vymoženost komunikace po síti se dá velmi snadno zneužít. V týdnu od 11.2 do 17.2. 2008 upozornila televize Nova na případ, kdy mentálně zaostalejší děvče komunikovalo po chatu s mužem, jenž po ní žádal nahé fotografie. Důvěřivá dívka tyto fotografie pořídila a muži poslala. Matka na všechno přišla náhodou. Případ je stále vyšetřován a je to jasný důkaz toho, jak jsou dobré věci zneužitelné. Hlavní slabina totiž tkví v důvěřivosti lidí a samozřejmě se nemusí jednat o mladé lidi nebo děti. Ovšem pokud si hledáte přátelé po těchto programech, bez určité důvěřivosti se neobejdete, proto je mým odkazem to, že citlivá data se po Internetu a samozřejmě ani po telefonu nesdělují.




Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 22.04.2008


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

PepeR | 13.12.08 v 20:00

Hele,ty chytrej hlavne ze tady pises p... a doma do toho cumis jak debil.

Black Joker | 25.07.08 v 20:59

Dobrý článek Osobně si po ICQ nepíši a už vůbec nepoužívám Skype nebo Mirandu. Sice účet na ICQ mám, ale jak jsem již řekl, nepíši si s nikým. Osobně s názorem autorky souhlasím a já bych po Internetu neposílal nějaké důvěrné informace.
Mám radši když se mohu s někým pobavit "z očí do očí".
Toto je jen můj názor a nemusíte s ním souhlasit.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce