článek

Jak bezpečně používat Google Play?

Jak bezpečně používat Google Play?

Operační systém Android vám umožňuje přizpůsobit mobilní telefon podle vlastních představ. Pomocí nejrůznějších aplikací budete mít pod palcem jízdní řády, přečtete si nejnovější zprávy i sportovní výsledky, můžete chatovat s ostatními a samozřejmě hrát hry nejrůznějších žánrů. Na Google Play najdete aplikaci téměř na všechno, stačí ji jen stáhnout. Jak si ale můžete být jisti, že si právě neukládáte do telefonu nebo tabletu nějaký vir nebo škodlivý kód? Zde jsou naše tipy.
Sledujte náš web :)
To není alibismus, ale jednoduše nejrychlejší a nejefektivnější řešení. Všechny naše recenze jsou založeny na pečlivém testování a několikadenním používání či hraní. Sbíráme informace z oficiálních stránek a dle níže uvedených bodů, takže máme jistotu 100% bezpečnosti.

Nainstalujte si antivirový program
Stejně jako pro stolní počítače a notebooky, tak také pro chytrá zařízení existují upravené verze od předních výrobců. AVG, ESET, McAFee a další nabízejí základní verze antivirového programu zdarma.

Čtěte uživatelské recenze a sledujte hodnocení
Jednotlivé aplikace lze velmi rychle a jednoduše ohodnotit a napsat k nim nějakou recenzi. I kdyby mělo jít jen o strohé "supr", o něčem to vypovídá. Čím více kladných hlasů hra získala, tím je máte větší jistotu, že si skutečně stáhnete to, co vidíte na obrázku.

Hodnocení v podobě hvězdiček lze mnohdy udělit přímo v samotné hře nebo aplikaci a spousta uživatelů svoje mínění vyjádří hned.

Naopak pozor na aplikace, které mají nízké hodnocení a jsou bez komentáře, respektive mají komentář napsaný špatnou češtinou. Je pravda, že soubor mohl být na Google Play nahrán před velmi krátkou dobou, případně se může jednat o malého vývojáře, jehož dílko se v záplavě komerčních titulů ztratí, a tak je třeba sledovat následující atributy.

Zapojte mozek
Sólový vývojář pod jménem Vikram Viktor Antonio Alvaréz (doufám, že to není nikdo od EA) nejspíš nevytvoří titul kvalit FIFA 16 nebo Need for Speed a nahrané obrázky téměř s jistotou klamou. Může být vývojář, který uživatele mate přelákavými obrázky poctivý? Také vás může zarazit, že má na svém kontě pouze jediný, nehodnocený produkt.

U všeho, co stahujete z Google Play udělujete oprávnění. Nejedná se o kdovíjak dlouhý seznam, tak ho aspoň prolétněte očima. A když kapesní svítilna vyžaduje oprávnění k vašim SMS zprávám, kontaktům a "možná" může volat na placená čísla, raději si ve tmě natluču nos...

Ověřené značky
Přední vývojáři jsou označeni speciální značkou, a tak máte jistotu maximálního bezpečí jejich aplikací. Na trhu Android her a aplikací se objevují i velcí hráči, jako EA, Ubisoft, Disney, nebo známé firmy Magma Mobile, Rovio, Gameloft a hromada dalších. Tyto společnosti mají vekou základnu fanoušků a jejich tvorba je vždy kladně hodnocena a hojně komentována.

Informace o vývojáři
Pokud na sebe vývojář uvádí e-mail kontakt, webové stránky, odkaz na Facebooku či G+, rozhodně to působí lépe než prapodivně poskládaný e-mail z číslic a písmen. Tvůrce se snaží zviditelnit, zaujmout a získat uživatele, a tak by na sebe měl uvádět relevantní a profesionální kontakty.

Závěrem
I přestože se Google chvástá, jak na svůj oficiální obchod přidává pouze nezávadný software, v minulosti se již několikrát ukázalo, že sem tam se nějaká ta škodlivá aplikačka propašuje. Na druhou stranu je Google Play stále vysoce zabezpečeným obchodem, který převyšuje konkurenci a nic lepšího a bezpečnějšího pro Android zařízení nenajdete (další alternativní obchody s aplikacemi mají jistá omezení, ale o tom si povíme někdy příště).

V kombinaci s naší radou se stahování z Google Play rozhodně nemusíte bát.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 09.11.2015


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

Drticka

Drticka | 29.12.18 v 14:43

dám si pozor

Drticka

Drticka | 23.05.18 v 13:56

chytré

lubkoo

lubkoo | 07.07.16 v 08:20

dobre rady urcite sa mi zidu

assaly

assaly | 10.06.16 v 13:03

stejně jak něco stahuju tak trnu jestli je to ok

LubomirOffertaler

LubomirOffertaler | 19.12.15 v 19:57

celkom dobra rada

psaa16

psaa16 | 15.11.15 v 12:20

stahuju tam hodně s kombinací avast mobile se není čeho bát :-P


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce