článek

Internet - království nebeské nebo brána do pekla?

Internet - království nebeské nebo brána do pekla?

Internet je v poslední době velice diskutované téma. Někteří si myslí, že jde o naprosto skvělou věc, která lidem usnadňuje práci i život, jiní mají zcela odlišný názor. Ale kde je ve skutečnosti pravda? Co je to vlastně Internet? Jaká jsou jeho pozitiva a negativa? Tak právě o tomhle by měl být tento článek.

Dovolte mi na okraj poznámku z historie. První síť označovaná jako Internet vznikla ve Spojených státech amerických v roce 1969 jako ARPANET. Šlo o síť vytvořenou ministerstvem obrany. Ovšem teprve v roce 1983 došlo k přechodu na protokoly TCP/IP (Transmission Control Protocol/ Internet Protocol) z protokolu NPC. Tyto protokoly používáme dodnes. S Internetem jdou ruku v ruce i protokoly HTTP (HyperText Transfer Protocol) a samozřejmě jazyk HTML(HyperText Markup Language ), díky němuž lze (kromě jiných) tvořit webové stránky. Je třeba poznamenat, že HTML nevznikl původně jako prostředek k tvorbě stránek, jak je známe dnes, ale pouze jako prostředek pro sdělování výsledků vědeckých výzkumů. Tolik tedy z historie, která by vydala na samostatný článek.



Pojďme se věnovat pozitivům a negativům Internetu. Pozitiva zná jistě každý. Usnadnění práce. Díky Internetu mohou vývojáři, ale samozřejmě nejen oni, sdílet výsledky svých výzkumů, mohou si je předávat, modifikovat atd. Je zde také otázka pohodlí. Spoustu věcí již můžete vyřešit po Internetové síti, aniž byste se museli hnout z domova. Díky Internetu máme možnosti, o jakých se našim rodičům a hlavně prarodičům ani nesnilo. Můžeme si najít přátele v zahraničí a komunikovat s nimi. Emaily nám usnadňují a hlavně zlevňují komunikaci například co se týče Vánoc, Velikonoc, narozenin atd. Neboť je určitě levnější zaslat email než posílat zaprvé drahou pohlednici, zadruhé drahý dopis. V dnešní době, kdy je v módě zdražovat, co se dá, nám Internet pomahá i po finanční stránce, jakkoliv se to může zdát nemožné. Někteří možná namítnou, že za Internet se platí také. Ovšem, když si spočítáme náklady na Internetové připojení plus ceny elektřiny, jsme na tom stále ještě lépe, než kdybychom se bez Internetu obcházeli. Vezměme v potaz již zmiňované pohlednice a dopisy nebo třeba telefonování, SMS zprávy atd. Srovnejme si například telefonování do zahraničí mobilními telefony nebo pevnými linkami a komunikaci po Skype nebo icq. Kdybychom komunikovali dejme tomu hodinu mobilním telefonem s kreditním systémem v pásmu 3 (, což zahrnuje např země jako Andora, Lucembursko, Belgie, Španělsko, Velká Británie atd.), pak nás to u stávajících mobilních operátorů vyjde plus/mínus na 1698 Kč při sazbě 28,30Kč/min. Pokud ovšem budeme komunikovat po Skype nebo po icq, pak při sazbě nejmenované společnosti, která poskytuje Internetové služby, zaplatíme dejme tomu při připojení 1000/300kb 350 Kč za měsíc. Připočteme-li k tomu cenu za elektřinu, vyjde nám stále ještě mnohem nižší částka než u komunikace s mobilními telefony.








Díky Internetu, a to je velice sporná otázka, nemusíme některé věci kupovat. Vynález P2P sítí je velmi mocná zbraň pro milovníky hudby, filmů a nových programů např. her. Otázka legality a ilegality je zde velice sporná a dosud není přesně určen zákon, který by zakazoval stahovat data po P2P sítích či jiným způsobem. Je zde však malý (velký) háček. Jestliže stahujete data pro svou vlastní potřebu, nikomu tím nevadíte a pravděpodobně si vás nikdo nebude všímat. Jenomže! P2P sítě pracují na principu sdílení. Vezmeme-li si např. populárního klienta eMule, která pracuje právě na principu, že jakmile zčanete stahovat, mohou od vás stahovat ostatní již vámi stažené kousky, a to je problém pro ochránce autorských práv. Tím, že jste poskytli vámi stažená data někomu jinému, již porušujete zákon. Ovšem i tohle je poměrně malý zdvižený prst pro ty, kteří touží po nejnovějších filmech či hudbě. V poslední době je zaznamenáno mnoho zátahů právě na lidi porušující autorská práva. Nutno však poznamenat, že šlo ve většině případů o ty, kteří vlastnili tzv. mašiny - počítače, kde byla uložena data. Za drobný poplatek poskytovali pak svým kolegům, přátelům a známým přístup. Jeden z nejznámnějších případů je případ ze studentských kolejí na Strahově v Praze, kdy skupinka mladíků pracovala naprosto shodně s výše popsanou taktikou. A zde jde o rozpor. Internet - království nebeské nebo brána do pekla? Pro ty, kteří nemají strach z případného zabavení počítače, popř. ze ztráty nemalého finančního obnosu, jde o království nebeské. Ovšem do doby, než u jejich dveří zaklepe policie.







Velice známou kauzou bylo i uveřejnění nejnovějšího snímku celovečerního filmu Simpsonovi, jež si osmnáctiletý mladík, student střední školy, natočil a poté umístil na Internet. Za porušení autorských práv mu hrozilo až pět let odnětí svobody.



Nejde však jen o P2P sítě a o sdílení dat a o porušení autorských práv. Jako brána do pekla se může Internet zdát i těm, kteří se stali obětí násilného činu, jenž byl pak zveřejněn na Internetu. V poslední době se policii podařilo vystopovat některé tvůrce webových stránek, kde byla uveřejněna dětská pornografie. Ovšem odborníci se domnívají, že jde jenom o špičku ledovce.



Ošklivým nešvarem se rovněž stalo zveřejňování násilí páchaného v reálu na spolužácích ve školách. Věk v podstatě nerozhoduje. Díky tomu, že mobilní telefony obsahují kamery nebo fotoaparáty, je velice snadné si celé drama nahrát a pak je vystavovat na odiv na Internetu. Je to totiž nejjednoduší cesta jak se zviditelnit. Největší aféra, kterou žila česká veřejnost posledních pár týdnů, je snímek bojového plemene psa, který trhá na kusy opilou kočku. Díky těmto aférám se stává nechvalně známým server youtube.com, kam je možno uploadovat v podstatě cokoliv.



Říká se, že na Internetu lze najít v podstatě všechno. Jedno z velmi skrytých nebezpečí Internetu je obchod s léky, které byste běžně v lékárnách bez předpisu nedostali. Jde například o některé léky na hubnutí. Velmi populární se stal prodej tzv. anabolických steroidů, které způsobují růst svalové hmoty. Lékaři však varují, že nesprávné používání těchto látek může vést až ke smrti. Je znám případ, který uveřejnila televize Nova, kdy žena, jíž zbyly léky, které požívala před umělým oplodněním, tyto prodávala jiným ženám. Proti tomu se ohradili lékaři, neboť ženy, které si léky kupují v podstatě neví, co se do jejich těla dostává, nemají informace, jak je látka stará atd.







Obchod po Internetu je pro někoho skvělá záležitost, jiní se toho bojí a raději se mu vyhnou. Je to v podstatě velice jednoduché. Nikam nemusíte, jen párkrát kliknete myší. Pro ty, kteří nenávidí fronty, nákupové shony a nápisy: "VYPRODÁNO", království nebeské. A ti, kterým se tento způsob nelíbí, mohou klidně zůstat ustarého dobrého kamenného obchodu.



Je jistě mnoho dalších pozitiv a negativ Internetu. Pro obyčejné lidi, kteří platí za bezúhonné, je to vynikající prostředek pro zábavu, relaxaci, pro práci. Jde o výrazné usnadnění života v mnoha sférách lidských činností. Na Internetu můžete nalézt cokoliv, co potřebujete nebo co chcete. Ale pamatujme i na stinné stránky této vymoženosti. Mějme na paměti, že v nepovolaných rukou, které hodlají kolem sebe roznášet jen zlo, je Internet velmi mocnou zbraní. Pro kriminální živly naprosto brilantní způsob, jak skrýt svou vlastní identitu. Ale takhle je to na tomhle světě se vším. Každá věc, jež byla vymyšlena a vytvořena za dobrým účelem, se může stát v nepovolaných rukou nebezpečnou. Třeba i obyčejný papír, na něhož jsem psala tento článek.




Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 29.03.2008


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

HoTuC | 16.05.09 v 18:40

Moc se mi líbil tento článek a souhlasím s ním...
Ale přiznejme si kdo kdy nestáhl něco ilegálního ? ;-)